Πρόσωπα χωρίς ηλικία, εκφράσεις που έχουν παγώσει, συναισθήματα που δεν μπορούν να αποτυπωθούν. Στην εποχή του μπότοξ, οι γυναίκες δεν σβήνουν μόνο τις ρυτίδες, αλλά μπορεί να χάσουν και ένα κομμάτι από τη φυσικότητά τους. «Η κατάχρηση της τοξίνης, όταν, δηλαδή, χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποσότητα και με συχνές επαναλήψεις, κινδυνεύει να δώσει στο πρόσωπο μια έκφραση μόνιμης έκπληξης», μας λέει η δερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου και προσθέτει: «Αυτό φέρνει το αντίθετο εφέ και αντί να το κάνει να δείχνει νεότερο, του δίνει ένα παγωμένο και ψεύτικο look. Σήμερα, όλο και περισσότερες γυναίκες προτάσσουν τη φυσικότητα και ζητούν αισθητικές επεμβάσεις με «αόρατα» αποτελέσματα». Ακόμη όμως και για εκείνες που είναι εθισμένες στα θεαματικά αποτελέσματα της αλλαντικής τοξίνης, οι γιατροί διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. «Πιστεύω ότι το μπότοξ είναι μια στρατηγική που θα αποδειχθεί λάθος μετά από καιρό», υποστηρίζει ο διάσημος αμερικανός δερματολόγος Νίκολας Πέρικον, εμπνευστής του προγράμματος αντιγήρανσης «Νο-tox». Και εξηγεί: «Καθώς ακινητοποιεί τους μυς, αυτοί ενδέχεται μακροχρόνια να ατροφήσουν. Όταν, όμως, μεγαλώνουμε, έχουμε ανάγκη από τη μυϊκή μάζα για να εξασφαλίζουμε όγκο στο πρόσωπο. Οι μύες που έχουν ατροφήσει, δεν μπορούν να καλύψουν αυτή την ανάγκη. Ενώ, λοιπόν, πρόκειται για μια γρήγορη λύση με θεαματικά αποτελέσματα, σε βάθος χρόνου ίσως να μην είναι ωφέλιμη». Για να κάνουν το πρόσωπο να δείχνει φυσικά ξεκούραστο και ανορθωμένο, οι ειδικοί της ομορφιάς επιλέγουν αντί για μπότοξ κάποια εναλλακτική μέθοδο. Η επιδερμίδα λειαίνεται και αναζωογονείται χάρη σε πρωτοποριακές τεχνικές που είναι φιλικές με το δέρμα και δεν χρησιμοποιούν ούτε ενέσεις, ούτε νυστέρι. Το αποτέλεσμα είναι παροδικό και συνήθως διαρκεί για λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Ωστόσο, καθώς οι τεχνικές αυτές είναι ανώδυνες και δεν καταπονούν το δερματικό ιστό, μπορούν να επαναληφθούν μετά από 12 μήνες ή ανάλογα με τις συστάσεις του γιατρού.

Φωτοβελονισμός

Η χρησιμοποίηση της κινεζικής ιατρικής για τις ανάγκες της αισθητικής είναι η τελευταία λέξη στην τεχνολογία της ομορφιάς. Ο βελονισμός τώρα γίνεται με τη βοήθεια μίας δέσμης υπέρυθρου φωτός (δεν είναι λέιζερ), η οποία κατευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένες νευρικές απολήξεις του προσώπου. Καθώς το φως διεισδύει στο δέρμα, πετυχαίνει τη δράση του φωτοβελονισμού: διεγείρει και αποκαθιστά τις λειτουργίες του δέρματος χωρίς τα τρυπήματα με τις βελόνες.

Πώς λειτουργεί

Κάτω από κάθε ρυτίδα βρίσκεται ένας χαλαρωμένος μυς. Η υπέρυθρη ακτινοβολία βοηθά στην ενδυνάμωση του χαλαρωμένου μυός, ο οποίος αντιστοιχεί στη ρυτίδα, διεγείροντας το σημείο του βελονισμού. «Συγχρόνως, ο φωτοβελονισμός αποκαθιστά τη φυσιολογική ροή της ενέργειας του οργανισμού και διεγείρει την παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Σπύρος Ιωαννίδης. Και συμπληρώνει: «Το αποτέλεσμα είναι να μειώνονται οι ρυτίδες και οι λεπτές γραμμές, σαν να έχει γίνει ένα φυσικό λίφτινγκ». Παράλληλα, καθώς τονώνονται οι φυσιολογικές λειτουργίες, διορθώνονται προβλήματα όπως οι μαύροι κύκλοι και οι σακούλες κάτω από τα μάτια, η υπερέκκριση σμήγματος στα ακνεϊκά δέρματα, η ανεπαρκής λίπανση των ξηρών επιδερμίδων και η θαμπάδα από την οποία υποφέρουν οι καπνίστριες.

INFO

Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 10 επαναλήψεις, που πραγματοποιούνται σε 2 μήνες. Το συνολικό κόστος είναι περίπου 600€.

Ηλεκτροδιέγερση

Η επιδερμίδα του προσώπου υποστηρίζεται από μυς. Όταν αυτοί χαλαρώνουν, το πρόσωπο χάνει το σφιχτό του περίγραμμα και αποκτά ρυτίδες. Όταν, όμως, τους γυμνάζουμε, ξαναβρίσκουν τη φόρμα τους και εξασφαλίζουν σφριγηλό δέρμα. Για να πετύχουν την εκγύμναση των μυών του προσώπου, οι ειδικοί επιστρατεύουν τη δύναμη του ηλεκτρικού ρεύματος. «Η μέθοδος της ηλεκτροδιέγερσης χρησιμοποιεί μικρορεύματα, τα οποία διοχετεύονται κάτω από το δέρμα με ηλεκτρόδια», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Αναστάσιος Τσεκούρας. «Ενώ θυμίζει την κλασική θεραπεία της αισθητικής με τα ηλεκτρόδια, η σύγχρονη συσκευή της μυϊκής ηλεκτροδιέγερσης δεν χρησιμοποιεί μόνο 1 αλλά 12 μήκη κύματος. Το καθένα από αυτά εφαρμόζεται σε διαφορετικές περιοχές του δέρματος, ανάλογα με την κατάσταση και τις ανάγκες του», προσθέτει.

Πώς λειτουργεί

Οι ηλεκτρικοί παλμοί διεγείρουν τα κινητικά νεύρα του προσώπου και προκαλούν μυϊκές συσπάσεις χωρίς να καταπονούν την επιδερμίδα. Εξαιτίας αυτής της «μικρο-γυμναστικής» των μυών, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και των θρεπτικών συστατικών, ενώ συγχρόνως τονώνεται ο μεταβολισμός των κυττάρων. «Από την πρώτη κιόλας εφαρμογή παρατηρούμε το εφέ της ανόρθωσης», μας λέει ο κ. Τσεκούρας και συμπληρώνει: «Η ηλεκτροδιέγερση έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα και στο σώμα. Μπορούμε να πετύχουμε ανόρθωση στο στήθος που φτάνει το 1 εκατοστό και σύσφιγξη στην κοιλιά».

INFO

Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 10 συνεδρίες, διάρκειας 30 λεπτών, οι οποίες επαναλαμβάνονται 1-2 φορές την εβδομάδα. Το συνολικό κόστος είναι 1.000€.

Fraxpeel χωρίς λέιζερ

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας λέιζερ, το fraxel, διοχετεύει την ενέργειά του μέσα από μικρές οπές σαν τελίτσες στο δέρμα, έτσι ώστε να μην καταστρέφει συνολικά τον ιστό, αλλά να διεγείρει μόνο συγκεκριμένα κύτταρα. Τώρα, μία νέα εφαρμογή της fractional (κλασματικής) τεχνολογίας έρχεται στα ιατρεία της ομορφιάς. Το fraxpeel πετυχαίνει επιλεκτική απολέπιση του ιστού χωρίς τη χρήση της ακτίνας του λέιζερ, παρά μόνο με μηχανικό τρόπο.

Πώς λειτουργεί

«Η θεραπεία γίνεται με τη βοήθεια ενός ρόλερ που έχει
ενσωματωμένες μικροσκοπικές βελόνες», εξηγεί ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης και προσθέτει: «Καθώς γλιστράει πάνω στην επιδερμίδα, τραυματίζει ορισμένα κύτταρα. Αυτά, με τη σειρά τους, για να επουλώσουν το τραύμα, αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε στο δέρμα περισσότερο και καλύτερης ποιότητας κολλαγόνο. Για να εκμεταλλευτούμε τη δεκτικότητά του μετά το fraxpeel, το τροφοδοτούμε με διαλύματα βιταμίνης Α, C ή Ε, ανάλογα με τις ανάγκες του. Μετά τη θεραπεία, ο τραυματισμός δεν είναι ορατός, οπότε η ασθενής επιστρέφει κανονικά στις υποχρεώσεις της».

INFO

Για μια ολοκληρωμένη αναζωογόνηση, η εφαρμογή επαναλαμβάνεται 3 φορές, 1 κάθε μήνα. Κάθε επίσκεψη κοστίζει περίπου 150€.

Yotox

Η ενσωμάτωση των ασκήσεων της γιόγκα στις θεραπείες ομορφιάς ήταν έμπνευση της Σούζαν Τσιμινέλι, της διάσημης αισθητικού που φροντίζει με τα χέρια της σταρ όπως η Κέιτ Μος, η Σακίρα και η Τζένιφερ Λόπεζ.

Πώς λειτουργεί

«Η γιόγκα τονώνει τους μυς και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος», εξηγεί η Τσιμινέλι. «Με αυτόν τον τρόπο χαρίζει λάμψη ακόμη και σε ένα κουρασμένο πρόσωπο. Συμβουλεύω τις πελάτισσές μου να κάνουν τις κατάλληλες κινήσεις περίπου 20 λεπτά κάθε μέρα». Η εξάσκηση ξεκινά με διαλογισμό και βασικές ασκήσεις, όπως η «στάση του λωτού». Συνεχίζεται με τις εξειδικευμένες ασκήσεις στο πρόσωπο:

  • Για τις γραμμές στο μέτωπο Σηκώνουμε τα φρύδια σαν να είμαστε έκπληκτες και πιέζουμε με τα 3 μεσαία δάχτυλα τις εξωτερικές γωνίες των βλεφάρων επί 40 φορές.
  • Για το «πόδι της χήνας» Γελάμε στον καθρέφτη και πιέζουμε με τους δείκτες τις ρυτίδες στις εξωτερικές γωνίες των ματιών. Πάντα χαμογελώντας, επικεντρωνόμαστε στα κάτω βλέφαρα και προσπαθούμε να τα σηκώσουμε χωρίς να τα τραβάμε με τα δάχτυλα. Επαναλαμβάνουμε 20 φορές.
  • Για τις σακούλες κάτω από τα μάτια Κάνουμε την άσκηση «πρόσωπο του λιονταριού». Εισπνέουμε και τεντώνουμε το πρόσωπο σαν να ρουφάμε ένα λεμόνι. Χαλαρώνουμε κατά την εκπνοή, βγάζουμε έξω τη γλώσσα και κινούμε κυκλικά τα μάτια. Προσπαθούμε να κρατήσουμε για 1 λεπτό.


Βιταμινοθεραπεία

«Για να καθυστερήσουμε τη διαδικασία της γήρανσης, έχουμε ανάγκη από βιταμίνες», γράφει η Αν Ντυφούρ στο βιβλίο «Toujours jeune grâce aux compléments alimentaires» («Για πάντα νέα χάρη στα συμπληρώματα διατροφής»). «Ωστόσο, η σύγχρονη βιομηχανοποιημένη διατροφή δεν τις εξασφαλίζει στις απαραίτητες ποσότητες».

Πώς λειτουργεί

«Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την απόδοση των κυττάρων, ωστόσο το σώμα δεν μπορεί να τις παράγει. Γι’ αυτό, πρέπει να το τροφοδοτούμε διαρκώς. Η Α, το πιο δυνατό αντιοξειδωτικό και αντιγηραντικό στοιχείο, ρυθμίζει το μεταβολισμό των κυττάρων του δέρματος. Πρέπει να την παίρνουμε διαρκώς, σε συνδυασμό με τις Ε και C: 4.000 UI βιταμίνης Α ημερησίως, 1.000 mg βιταμίνης C και
100 mg βιταμίνης Ε. Εκείνες που καπνίζουν, καταναλώνουν πολύ αλκοόλ ή ακολουθούν διατροφή φτωχή σε λιπαρά πρέπει να λαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες». Για άμεσα αποτελέσματα, οι δερματολόγοι εφαρμόζουν τη βιταμινοθεραπεία κατευθείαν στην επιδερμίδα. «Με τη βοήθεια της υπερηχοφόρεσης, μεταφέρουμε μέσα στο δέρμα τα βιταμινούχα διαλύματα που απλώνουμε πάνω του», εξηγεί η δερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου.

INFO Η εφαρμογή είναι ανώδυνη, γίνεται στο ιατρείο και επαναλαμβάνεται ανά 2 εβδομάδες επί 4 μήνες. Κάθε επίσκεψη κοστίζει 100€.


Liftmassage

Με τον ίδιο τρόπο που το μηχανικό μασάζ του Endermologie κάνει σύσφιγξη στο σώμα, τώρα αντιμετωπίζεται και το πρόσωπο, χάρη στο Liftmassage, μία νέα εφαρμογή της ίδιας συσκευής. Ο πλαστικός χειρουργός Αναστάσιος Τσεκούρας εξηγεί: «Η τεχνική Liftmassage εστιάζει στα επιφανειακά στρώματα του ιστού, εκεί όπου βρίσκονται οι ινοβλάστες, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για την παραγωγή ινών κολλαγόνου και ελαστίνης.
Διεγείροντας αυτά τα κύτταρα, πετυχαίνουμε ένα πιο σφριγηλό και υγιές δέρμα».

Πώς λειτουργεί

Η εφαρμογή γίνεται σε ιατρείο εξοπλισμένο με τη συγκεκριμένη συσκευή.
Ο γιατρός ρυθμίζει την ένταση και τις κινήσεις του μασάζ ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας και την περιοχή που αντιμετωπίζεται. Το Liftmassage έχει ειδικά προγράμματα για το πρόσωπο, το λαιμό και το ντεκολτέ και προσαρμόζεται στα εκάστοτε προβλήματα, όπως ρυτίδες, χαλάρωση και ατονία. Η αποτελεσματικότητά του έχει αποδειχθεί με κλινικές έρευνες, όπως αυτή του δερματολόγου Ζαν Ρεβύ στο Νοσοκομείο Μόντορ της Γαλλίας, ο οποίος παρατήρησε ότι τα κύτταρα πράγματι επηρεάζονται από τη μηχανική διέγερση της συσκευής. Βελτιώνουν την απόδοσή τους και ανανεώνονται με ταχύτητα.

INFO

Για μια θεραπεία-εξπρές που χαρίζει λάμψη αρκεί μία εφαρμογή. Αν όμως το πρόβλημα είναι οι ρυτίδες, χρειάζονται 15-20 επαναλήψεις, με επισκέψεις 2 φορές την εβδομάδα. Οι τιμές ξεκινούν από 35€.