Τις έχουμε εντάξει στην καθημερινότητά μας, βγάζουμε selfies μαζί τους, μας τονώνουν τη διάθεση και την αυτοπεποίθηση και φυσικά μας ομορφαίνουν. Μιλάμε για τη μάσκα προσώπου και τη μάσκα μαλλιών, που αγαπάμε ιδιαίτερα γιατί είναι τα μόνα προϊόντα θρέψης και ενυδάτωσης που βλέπουμε άμεσα τα αποτελέσματά τους. Μήπως όμως το σώμα μας έχει μείνει παραπονεμένο; Οι μάσκες σώματος έρχονται στο προσκήνιο για να δώσουν μια άλλη νότα περιποίησης που θυμίζει spa θεραπεία. Σύμφωνα με τις στατιστικές του Google, τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ιαπωνία αυξάνεται εντυπωσιακά η ζήτηση στις μάσκες για όλο το σώμα ή και για μεμονωμένες περιοχές, όπως πόδια, πέλματα, χέρια. Παρόμοιο φαινόμενο παρατηρείται και στη Γαλλία αλλά και στις ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον του κόσμου σε αυτές τις χώρες, οι οποίες επηρεάζουν τις παγκόσμιες τάσεις ομορφιάς, ενδεχομένως να προμηνύει μια νέα μόδα.

Τι περιέχει μια μάσκα σώματος;

Ανάλογα με το αποτέλεσμα στο οποίο στοχεύει, η κάθε μάσκα που συναντάμε στο εμπόριο μπορεί να περιέχει συστατικά όπως:* Αργιλος, άνθρακας ή λάσπη, που είναι αποτοξινωτικά και φέρνουν στην επιφάνεια το σμήγμα και τη σκόνη που κρύβονται στους πόρους της επιδερμίδας.* Αργιλος, καολίνη και bentonite για τις συσφιγκτικές τους ιδιότητες.* Φύκια ή άλγη τα οποία δυναμώνουν και τονώνουν το δέρμα.* Αλόε βέρα, που ενυδατώνει και ανακουφίζει, ιδίως το ταλαιπωρημένο από τον ήλιο δέρμα.* Βούτυρο shea ή συστατικά που είναι βαθιά ενυδατικά.Ενα από τα καλύτερα συστατικά για βαθύ καθαρισμό είναι ο άνθρακας. Και αν κρίνουμε από τη δημοφιλία του στις μηχανές αναζήτησης, δεν είμαστε οι μόνοι που το πιστεύουμε. Ο άνθρακας έχει την ικανότητα να καθαρίζει σε βάθος τους πόρους του δέρματος και να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα χωρίς τρίψιμο. Βέβαια, ένα μειονέκτημά του είναι το έντονα σκούρο χρώμα του που αφήνει λεκέδες στο μπάνιο. Πού την απλώνουμε;Σε στομάχι, στήθος, μηρούς, γλουτούς, πλευρά, ώμους και πλάτη (όπου φτάνουν τα χέρια μας) και την αφήνουμε να στεγνώσει για όση ώρα χρειάζεται. Στη συνέχεια, την ξεπλένουμε.

Tips για την καλύτερη εφαρμογή και δράση:

* Προτού απλώσουμε τη μάσκα, τρίβουμε το σώμα με μια βούρτσα ακολουθώντας τη ροή της λέμφου (από κάτω προς τα πάνω με κατεύθυνση την καρδιά). Αυτό διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα * Κάποιες μάσκες σώματος με λάσπη περιέχουν συστατικά, όπως π.χ. πιπέρι, που δίνουν την αίσθηση ότι ζεσταίνουν το δέρμα. Αυτό σημαίνει ότι τονώνει τη μικροκυκλοφορία, άρα και την οξυγόνωση.* Οποια μάσκα κι αν χρησιμοποιήσουμε, δυστυχώς δεν αποφεύγουμε το πασάλειμμα. Για να μη λερώσουμε το μπάνιο μας, απλώνουμε μια παλιά πετσέτα στο πάτωμα ή στην μπανιέρα.* Για μια σπέσιαλ περιποίηση που θυμίζει σπα, αφού απλώσουμε τη λάσπη, τυλίγουμε 3-4 φορές γύρω από το σώμα μας μια κοινή μεμβράνη. Επειτα, φοράμε το μπουρνούζι μας και περιμένουμε για όσο χρονικό διάστημα αναγράφουν οι οδηγίες χρήσης. * Οση ώρα χρειάζεται για να δράσει η μάσκα, δεν φεύγουμε από το μπάνιο, για να μη λερώσουμε το σπίτι αλλά και για έναν ακόμη λόγο: Οσο πιο ζεστό είναι το περιβάλλον, τόσο πιο εύκολα ανοίγουν οι πόροι και απελευθερώνουν σμήγμα και ρύπους. Οσο περιμένουμε, δημιουργούμε ένα είδος σάουνας μέσα στο μπάνιο, αφήνοντας το ζεστό νερό να τρέχει.* Αυτή η περιποίηση ενδείκνυται το βράδυ γιατί τα συστατικά της μάσκας έχουν εισχωρήσει στο δέρμα και δρουν καλύτερα ενώ κοιμόμαστε.

Ολα στα πόδια μας

Ακούγεται περίεργο, αλλά είναι από τις πιο ευχάριστες μάσκες που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε. Μερικά από τα συνήθη συστατικά μιας απολεπιστικής μάσκας ποδιών είναι απολεπιστικά οξέα, όπως το λακτικό ή γλυκολικό οξύ, όπως και εκχυλίσματα φρούτων. Κάποιες περικλείουν στη συσκευασία τους νάιλον καλτσάκια που βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των συστατικών της μάσκας. Δεν παρατηρείς άμεσα αποτελέσματα, όμως έπειτα από μία εβδομάδα το σκληρό, τραχύ δέρμα, όπως και τυχόν κάλοι, έχουν αρχίσει να απομακρύνονται, αφήνοντας τα πέλματα τόσο μαλακά και απαλά που απορείς πώς έγινε αυτό, χωρίς τρίψιμο. Αντίο ελαφρόπετρα / ράσπα και λοιπά εργαλεία απολέπισης, ας δώσουμε μια ευκαιρία στη μάσκα ποδιών.

Πιάσε μου το χέρι

Εχετε αισθανθεί ποτέ τα χέρια και τα πετσάκια τόσο ταλαιπωρημένα και ξηρά που ακόμη και η πιο παχιά, θρεπτική κρέμα δεν μπορεί να τα βοηθήσει; Εδώ έρχεται η ενυδατική μάσκα χεριών. Αφού την απλώσουμε, βάζουμε γάντια μιας χρήσης και την αφήνουμε όση ώρα αναγράφεται στη συσκευασία, προκειμένου να διεισδύσει αποτελεσματικά. Αφού βγάλουμε τα γάντια κάνουμε απαλό μασάζ στα χέρια, επιμένοντας στα πετσάκια. Μία μάσκα χεριών συνήθως περιέχει τα πλουσιότερα ενυδατικά και θρεπτικά συστατικά, όπως γλυκερίνη, βούτυρο shea, έλαιο τζοτζόμπα, αλόη κ.λπ. που ξεδιψούν το αφυδατωμένο δέρμα. Τα χέρια μας θα γίνουν τόσο όμορφα και τα σκληρά πετσάκια θα είναι παρελθόν. Φτιάχνουμε δυο εύκολες σπιτικές μάσκες σώματος για:α) Βαθιά θρέψη και λάμψη Υλικά½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο shea3 κουταλιές ελαιόλαδο3 κουταλιές έλαιο καρύδας½ φλιτζάνι τσαγιού καστανή ζάχαρηΕκτέλεσηΖεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να γίνει μαλακό. Δεν χρειάζεται να γίνει τελείως ρευστό. Το χτυπάμε με το χέρι μέχρι να αφρατέψει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το έλαιο καρύδας και την καστανή ζάχαρη και χτυπάμε όλα τα υλικά είτε με μίξερ χειρός είτε στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσουν ομοιόμορφη, βελούδινη υφή. Η μάσκα μας είναι έτοιμη. Την απλώνουμε στο σώμα και την αφήνουμε μέχρι να στεγνώσει. Επειτα την ξεπλένουμε. Κάνουμε τη μάσκα μία φορά την εβδομάδα για να είναι το δέρμα μας πιο απαλό και λαμπερό από ποτέ.Τα μυστικά των υλικών: Το βούτυρο shea περιέχει εντατικά θρεπτικά και ενυδατικά στοιχεία που ενυδατώνουν το δέρμα. Το ελαιόλαδο και το έλαιο καρύδας επίσης θρέφουν και προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση. Η ζάχαρη είναι ένας εξαιρετικός απολεπιστικός παράγοντας χάρη στα οξέα που περιέχει.β) Αντιγήρανση & σύσφιξηΥλικά1 φλιτζάνι τσαγιού αλεσμένο γαλλικό καφέ1 κουταλιά σκόνη κανέλας½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο½ φλιτζάνι τσαγιού καστανή ζάχαρηΕκτέλεσηΑναμειγνύουμε τα υλικά μέχρι να γίνουν μια ομοιογενές αλοιφή. Την απλώνουμε στο σώμα και την αφήνουμε να στεγνώσει. Ξεπλένουμε και σκουπίζουμε. Τα μυστικά των υλικών: Ολοι γνωρίζουμε ότι ο καφές βοηθάει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Γι’ αυτό άλλωστε είναι ένα συστατικό που συναντάμε συχνά σε αδυνατιστικά προϊόντα. Ωστόσο, τα οφέλη του δεν είναι μόνο αυτά. Περιέχει αντιοξειδωτικά στοιχεία που δρουν αντιγηραντικά, συσφίγγουν το δέρμα και αυξάνουν τη λάμψη του. Το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας κάνουν το δέρμα απαλό και ελαστικό. Η κανέλα καταπολεμά τα τυχόν σπυράκια γιατί είναι αντιφλεγμονώδης και ταυτόχρονα χαρίζει λάμψη.