Μεταξύ είκοσι και τριάντα χρονών, οι φροντίδες ομορφιάς στοχεύουν στην πρόληψη. Μετά τα τριάντα, όμως, όσο και αν έχουμε τηρήσει τα προληπτικά μέτρα που έχουμε πάρει, βλέπουμε τις πρώτες ρυτίδες να εμφανίζονται σιγά-σιγά, αλλά σταθερά, στο πρόσωπό μας. Πληθαίνουν γύρω από την εξωτερική γωνία των ματιών, γίνεται εντονότερη η γραμμή κατά μήκος του μετώπου και βαθαίνουν οι ρυτίδες έκφρασης. Από δω και πέρα στόχος μας είναι η αντιγήρανση. Το δέρμα χάνει την ικανότητα να ανανεώνεται, καθώς μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου, και να διατηρείται σφριγηλό, καθώς εκφυλίζονται οι ίνες της ελαστίνης. Τη σκυτάλη τώρα παίρνουν πρωτοποριακά προϊόντα επανόρθωσης και ανάπλασης που συνδυάζουν τα πιο δραστικά συστατικά για να μειώσουν τα σημάδια. Εκτός αν προτιμάτε για το ίδιο πράγμα πιο άμεσες λύσεις.







Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να καθυστερήσετε τα πρώτα σημάδια γήρανσης και να βελτιώσετε την όψη του δέρματος, που με το χρόνο γίνεται πιο τραχιά και θαμπή, είναι η απολέπιση. Χρησιμοποιώντας ένα απολεπιστικό προϊόν μία φορά την εβδομάδα, βοηθάτε να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας και να αντικατασταθούν με νέα. «Επίσης, βελτιώνει την κυκλοφορία και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου», συμπληρώνει η δερματολόγος κ. Σεμίνα Παπανικολάου. Δύο από τα πιο γνωστά πίλινγκ που εφαρμόζει στο ιατρείο της είναι το χημικό και το μηχανικό. Στο πρώτο χρησιμοποιούνται υδροξυοξέα -με πιο διαδεδομένα τα α-υδροξυοξέα (ΑΗΑ) και το γλυκολικό οξύ- και τριχλωροξικό οξύ (TCA), το οποίο δρα πιο βαθιά και προκαλεί έντονη απολέπιση. «Ανάλογα με το βαθμό συγκέντρωσης των παραγόντων, τα χημικά πίλινγκ ταξινομούνται σε επιφανειακά, μεσαίου επιπέδου και βαθιά. Ποιο από τα δύο θα χρησιμοποιήσω εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος που παρουσιάζεται και από τον τύπο του δέρματος», μας εξηγεί η κ. Σεμίνα Παπανικολάου. Το μηχανικό πίλινγκ, πάντως, γίνεται με μικροκρυστάλλους.



Τι να προσέξετε

Όσο επιφανειακό και αν είναι το πίλινγκ που θα σας κάνει ο γιατρός, ένα μικρό ερεθισμό στο δέρμα δεν θα τον αποφύγετε. Απαραίτητη είναι η αντιηλιακή προστασία για να μη δημιουργηθούν μελαγχρώσεις (για το λόγο αυτό, το πίλινγκ δε συνιστάται να γίνεται στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών), κάτι που σας συμβουλεύουμε να ακολουθείτε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.







Γνωρίζετε ήδη αρκετά για τη φροντίδα της ομορφιάς σας. Προφυλάσσετε το δέρμα σας από τον ήλιο, αλλά και από τις ελεύθερες ρίζες, το καθαρίζετε σχολαστικά, κάνετε απολέπιση και φοράτε μάσκες. Όσο όμως και να το προσέχετε, οι αλλαγές που πραγματοποιούνται εσωτερικά αρχίζουν να φαίνονται εξωτερικά. Το δέρμα λεπταίνει και οι ρυτίδες γίνονται πιο έντονες. Αυτό που επιθυμείτε είναι να συνεχίσετε να έχετε φρέσκια και νεανική όψη. Oι καινούργιες αντιγηραντικές κρέμες, με την πολλαπλή τους δράση, προλαμβάνουν την εμφάνιση νέων ρυτίδων, μειώνουν τις ήδη υπάρχουσες, περιορίζουν τις συσπάσεις, δίνουν όγκο στις περιοχές που χρειάζονται. Αν όμως θέλετε γρήγορες, διακριτικές αλλαγές, υπάρχουν τα ενέσιμα εμφυτεύματα. «Από τις πιο διαδεδομένες ενέσιμες θεραπείες είναι το μπότοξ ή βίσταμπελ, που ακινητοποιεί τους μυς που προκαλούν τις οριζόντιες ρυτίδες στο μέτωπο, τις κάθετες ρυτίδες στο μεσόφρυο και τις λεπτές γύρω από τα μάτια, και το υαλουρονικό οξύ (Restylane), ένα φυσικό υδρόφιλο συστατικό του δέρματος το οποίο γεμίζει τις βαθιές πτυχώσεις, όπως τις ρινοπαρειακές, και απορροφάται από τον οργανισμό. Άλλα ενέσιμα είναι ο υδροξυαπατίτης (Radiesse) και το πολυγαλακτικό οξύ (New Fill), με αποτελέσματα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας», απαντά ο πλαστικός χειρουργός κ. Απόστολος Γαϊτάνης.



Τι να προσέξετε

Λόγω της γρήγορης διαδικασίας εφαρμογής και των άμεσων αποτελεσμάτων, οι ενέσιμες θεραπείες έχουν παρεξηγηθεί σαν κάτι πολύ απλό που γίνεται στο διάλειμμα της δουλειάς. Αντιθέτως, όμως, απαιτούν καλή γνώση της φυσιογνωμίας του προσώπου, λεπτούς χειρισμούς και γι’ αυτό, αν δεν γίνουν από έμπειρο πλαστικό χειρουργό και δερματολόγο, μπορούν να προκαλέσουν παραμορφώσεις.







Η χαλάρωση του δέρματος, η οποία οφείλεται στη μείωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, είναι ένα ακόμη πρόβλημα που μας απασχολεί καθώς μεγαλώνουμε. Το ίδιο όμως απασχολεί και τα εργαστήρια μεγάλων καλλυντικών οίκων, που επικεντρώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν εξειδικευμένα προϊόντα για αυτή την κατηγορία. Αν όμως επιθυμείτε μια άμεση θεραπεία, υπάρχει ένας δραστικός τρόπος: ο ηλεκτρικός βελονισμός. «Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στη χώρα μας, περιλαμβάνεται όμως ήδη στη Γαλλική Εγκυκλοπαίδεια Δερματολογίας ως “λίφτινγκ χωρίς νυστέρι”», επισημαίνει η ιατρός από το κέντρο της κ. Μπρεζάτη και διευκρινίζει: «Πρόκειται για ηλεκτρική διέγερση των ιστών που επιτυγχάνεται μέσω ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής τάσεως με δύο τεχνικές. Στην πρώτη πραγματοποιείται μια ενδοεπιδερμική εισαγωγή ηλεκτροδίων στο δέρμα και στο υπόδερμα, ενώ στη δεύτερη διεγείρουμε το δέρμα επιφανειακά. O οργανισμός ανταποκρίνεται με την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα το πρόσωπο, ο λαιμός και το ντεκολτέ να ξαναβρίσκουν τη σφριγηλότητά τους, ενώ παράλληλα εξαλείφονται και οι βαθιές ρυτίδες. Επιπλέον, πρόκειται για μια μέθοδο που εφαρμόζεται οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, καθώς αποδεδειγμένα δεν έχει καμία παρενέργεια και δεν προκαλεί ερεθισμό».



Τι να προσέξετε

Εκτός από τις φροντίδες ομορφιάς, ο οργανισμός σας χρειάζεται τώρα και άλλες ενισχύσεις. Τα συμπληρώματα διατροφής θα του εξασφαλίσουν όλα τα ευεργετικά συστατικά που του λείπουν.







Αν στα «-άντα» ανησυχούσατε για τις πρώτες ρυτίδες, στα «-ήντα» τα σημάδια της γήρανσης είναι φυσικά και αναπόφευκτα. Η βασική αιτία τώρα δεν είναι οι εξωτερικοί παράγοντες, αλλά η αλλαγή στις ορμόνες. Η ορμονική διαταραχή που προκαλείται μετά την εμμηνόπαυση με την πτώση των οιστρογόνων προκαλεί μείωση της παραγωγής κολλαγόνου. Το δέρμα χάνει την πυκνότητα και τη σφριγηλότητά του. Για αυτές τις ώριμες επιδερμίδες κυκλοφορούν καινοτόμα προϊόντα εμπλουτισμένα με δραστικά αντιγηραντικά συστατικά και συμπλέγματα, με σκοπό την ενίσχυση και τη διέγερση των κυττάρων. Η καλύτερη επιλογή, όμως, για όσες επιμένουν να… γυρίσουν το χρόνο πίσω παραμένει το facelift, «στην πιο εξελιγμένη μορφή του», υπογραμμίζει ο πλαστικός χειρουργός κ. Γιάννης Αλεξανδρίδης και διευκρινίζει: «Μετά από κάποια ηλικία, καμία μη επεμβατική μέθοδος δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα αποτελέσματα ενός λίφτινγκ. Για να είναι όμως πετυχημένο και να μη φαίνεται, πρέπει να υπάρχει σωστή τεχνική. Εμείς προετοιμάζουμε τους ιστούς στήριξης και δεν δουλεύουμε απλώς επιφανειακά, τραβώντας το δέρμα, γιατί τότε υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί το φαινόμενο μάσκας. Σημαντικό, επίσης, είναι να μη φαίνεται η ουλή. Εμείς τη βάζουμε μέσα στο αυτί και όχι γύρω, όπως συνηθίζεται. Και, τέλος, συνδυάζουμε πάντα το λίφτινγκ προσώπου με του λαιμού, γιατί πιστεύω ότι σε ένα πρόσωπο, αν δεν έχει διορθωθεί και ο λαιμός, θα δείχνει αταίριαστο».



Τι να προσέξετε

Κάθε επέμβαση είναι μια εξατομικευμένη υπόθεση. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό να έχετε δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με το γιατρό και να έχετε συζητήσει διεξοδικά μαζί του.



Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Σεμίνα Παπανικολάου, δερματολόγο, την κ. Τάνια Μπρεζάτη, καθώς και τον κ. Απόστολο Γαϊτάνη και τον κ. Γιάννη Αλεξανδρίδη, πλαστικούς χειρουργούς.