Σε μια εποχή που καλούμαστε να σφίξουμε τα ζωνάρια, το πρώτο πράγμα που περιορίζουμε είναι οι αδυναμίες μας στις μικρές πολυ­τέλειες. Αν αυτό για τη φροντίδα της ομορφιάς σας σημαίνει ότι θα πρέπει να περνάτε με κλειστά μάτια μπροστά από τους πάγκους με τα ακριβά καλλυντικά, τότε έφτασε η στιγμή να αναπροσαρμόσετε τις αντιλήψεις σας και να ανακαλύψετε ότι μαζί με τις αγορές τροφίμων στα σουπερμάρκετ μπορείτε να βάλετε στο καρότσι και μια κρέμα. Τα ράφια στα σουπερμάρκετ είναι γεμάτα από καλλυντικά που περιέχουν εξαιρετικά συστα­τικά, βασίζονται σε κατοχυρωμένες τεχνολογίες και υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα. Στο μόνο που διαφέρουν είναι η τιμή. «Πρέπει κάποτε να ξεφύγουμε από το μύθο ότι ένα καλλυντικό δεν θέτει υψηλά στάνταρ, ­επειδή απευθύνεται σε πολλούς και βρίσκεται στο σουπερμάρκετ», βεβαιώνουν οι γνώστες του χώρου.

Το νέο σύνθημα είναι «Massige»
Επιθυμίες που κλείνονται σε συσκευασίες των 20 ευρώ ή των 200 ευρώ. Μα τότε, ποιοι είναι οι λόγοι να επιλέξουμε την ακριβή; Σίγουρα υπάρχουν κάποιες διαφορές: Πρώτα από όλα, πράγματι ορισμένες φορές τα καλά προϊόντα κοστίζουν. Έπειτα, στα ειδικά καταστήματα, στα οποία τα εντοπίζετε, υπάρχει στη διάθεσή σας εκπαιδευμένο προσωπικό να σας συμβουλεύσει τι να επιλέξετε και να σας λύσει οποιαδήποτε απορία, ενώ μπορείτε να ζητήσετε να σας δώσουν δείγματα, πριν αγοράσετε το προϊόν, ώστε να δείτε αν είναι κατάλληλο για εσάς. Επιπλέον, στα ακριβά καλλυντικά συναντάτε πιο συχνά δυσεύρετα και σπάνια συστατικά. Τελευταία, όμως, ολοένα κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα στα ακριβά και στα πιο οικονομικά καλλυντικά…
Τα καλά νέα: Μια νέα τάση, που ακούει στο όνομα «Massige», από τις λέξεις mass market και prestige, δίνει καινούργιες κατευθύνσεις σε έναν πολύ ανταγωνιστικό χώρο, όπως αυτός της βιομηχανίας των καλλυντικών. Στόχος είναι να γίνουν τα όνειρα ομορφιάς κάθε γυναίκας πραγματικότητα. Και τι ζητάμε όλες οι γυναίκες; Λιγότερες ρυτίδες, λεία και λαμπερή επιδερμίδα, πιο νεανική εμφάνιση. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι οι ­μεγάλες εταιρείες που απευθύνονται στο ευρύ κοινό δεν δίνουν πολλά χρήματα και δεν δαπανούν πολύ χρόνο για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών αντιγήρανσης και καινοτομικών επιτεύξεων. Σημαίνει, όμως, ότι είναι δυνατό να βρείτε προϊόντα σε προσιτή τιμή, που να ικανοποιούν τις υψηλές απαιτήσεις του ενημερωμένου καταναλωτή.

Υψηλές απαιτήσεις-προσιτές λύσεις
Σε εποχές οικονομικής ύφεσης -και όχι μόνο-, όπου αναθεωρούμε τις προτεραιότητές μας και θέτουμε νέες βάσεις σε πολλά πράγμα­τα, βλέπουμε ότι με έξυπνες κινήσεις μπορούμε να είμαστε πάντα όμορφες και περι­ποιη­μένες χωρίς να στερηθούμε κάτι, με προϊόντα που καλύπτουν πλήρως όλες μας τις ανάγκες και αδυναμίες, συνδυάζοντας τα υψηλά στάνταρ με τις λογικές τιμές. Σας παρουσιάζουμε ενδεικτικά ορισμένους άξιους εκπροσώπους αυτής της κατηγορίας καλλυντικών, για τη φροντίδα του προσώπου σας, του σώματος, των μαλλιών σας, αλλά και για το μακιγιάζ. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;

Πρόσωπο
● Για παράδειγμα, το υαλουρονικό οξύ, ένα μόριο που βρίσκεται φυσικά στην επιδερμίδα μας και, λόγω της ικανότητάς του να συγκρατεί μεγάλες ποσότητες νερού, ευθύνεται για τη σφριγηλότητα και τον όγκο της, που με την πάροδο του χρόνου χάνονται. Κάποτε, ως συστατικό ανήκε μόνο στη φαρέτρα των δερματολόγων. Το χρησιμοποιούσαν ως ενέσιμο υλικό για το γέμισμα των ρυτίδων. Σήμερα το συναντάμε στις συνθέσεις σε αρκετές κρέμες, ακόμη και σε αυτές που βρίσκονται στο σουπερμάρκετ. Επτά χρόνια έρευνας χρειάστηκαν τα εργαστήρια της L’Oréal για να αναπτύξουν το pro-xylane™, ένα μόριο φυσικής προέλευσης, παράγωγο της ξυλόζης, που βασίζεται στη φιλοσοφία του ­βιο­μιμητισμού, και να το συνδυάσουν με το υαλουρονικό οξύ, για να προσφέρουν στα κύτταρά μας το βέλτιστο περιβάλλον ανάπτυξης και ανάπλασης, στη σειρά Derma Genesis.
● Τα σημάδια γήρανσης προλαμβάνει η σειρά Total Effects της Olay, χάρη στο πατενταρισμένο ­σύμπλεγμα VitaNiacin, το οποίο περιέχει Nia-cinamide (βιταμίνη Β3) που ενισχύει το ­ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων, προβιταμίνη B5, που αποκαθιστά τα επίπεδα υγρασίας, και βιταμίνες E και C, που ενισχύουν την αντιοξειδωτική δράση.

Σώμα
«Πολύτιμη», όμως, φροντίδα μπορείτε να χαρίσετε στο σώμα και τα μαλλιά σας. Γνωρίζοντας τα οφέλη της απολέπισης, ξεχωρίσαμε το τζελ απολέπισης με ζάχαρη και εκχυλίσματα φρούτων Bodytonic της Garnier και, για μετά το μπάνιο, το γαλάκτωμα σώματος Intensive Lotion της Dove. Το δέρμα σας θα είναι τόσο απαλό σαν να είχατε κάνει μια περιποίηση σε Spa!


Μαλλιά
Ο χρόνος είναι χρήμα, λένε. Με τη νέα βαφή Coloriste-10 λεπτά, από τη Schwarzkopf, εξοικονομείτε χρόνο και χρήμα στο κομμωτήριο, ενώ για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται οι ευεργετικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού στη θρέψη και εντατική φροντίδα των μαλλιών, τις οποίες θα βρείτε στη σειρά Re-Nutrition της Elvive.

Μακιγιάζ
Μια άλλη κατηγορία για την οποία δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά χρήματα είναι το μακιγιάζ. Είναι λίγο σαν τα ρούχα. Κανείς δεν γνωρίζει αν η μπλούζα που όλοι θαυμάζουν πάνω σας είναι κάποιου επώνυμου σχεδιαστή ή όχι. Έπειτα, υπολογίστε και αυτό. Με την ίδια αξία που θα πλη­ρώσετε για κάτι ακριβό, μπορείτε να αγοράσετε το ίδιο είδος σε περισσότερες εκδοχές. Έτσι, αν σας αρέσει το κόκκινο χρώμα στο κραγιόν, αλλά βλέπετε ότι σας ταιριάζει και αυτό που είναι σε πιο ροζ απόχρωση, παίρνετε και τα δύο. Το ίδιο και με τις μάσκαρες. Εξάλλου, πόσα χρήματα είστε διατεθειμένες να δώσετε για ένα προϊ­όν που θα το αντικαταστήσετε σε λίγο χρονικό διάστημα; Σε καιρούς χαλεπούς, πάντα υπάρχει τρόπος να βγούμε από τη δύσκολη θέση!


Low budget
Επειδή ο προϋπολογισμός είναι ­περιορισμένος, δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να προσέχουμε την εμφάνισή μας. Μια τέτοια στάση
θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αυτοπεποίθησή μας. Αντίθετα, ­λοιπόν, αν πάρουμε τα… κατάλληλα μέτρα, θα ανακαλύψουμε νέες ευκαιρίες…

Δωρεάν μακιγιάζ από μεγάλους οίκους καλλυντικών προσφέρεται σε πολλά καταστήματα ­καλλυντικών. Εκμεταλλευτείτε το, ειδικά αν έχετε μια ιδιαίτερη έξοδο.
Μάθε τέχνη… Του μανικιούρ, εν προκειμένω. Είναι μεγάλη σπατάλη να πηγαίνετε κάθε εβδομάδα στο κομμωτήριο. Αλλιώς, περιορίστε το κάθε τρεις εβδομάδες, ώστε να το συνδυάσετε με το πεντικιούρ – βέβαια, αν μπορείτε να κάνετε και πεντικιούρ μόνες σας, ακόμη καλύτερα.
Και κομμωτική! Το ίδιο ισχύει για το χτένισμα στο κομμωτήριο, εκτός αν πρόκειται για ειδική ­περίσταση και θέλετε κάτι πιο ­εξεζητημένο.
Η… ναπολεόντεια τακτική είναι να κάνετε διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα. Εκμεταλλευτείτε το χρόνο στο σπίτι, όταν βλέπετε τηλεόραση, διαβάζετε, μαγειρεύετε, για να βάψετε τα μαλλιά σας ή να κάνετε θεραπείες με μάσκα.
H αισθητικος στο σπιτι:
Καθαρισμό και φροντίδα προσώπου με πίλινγκ και μάσκες, χωρίς ραντεβού και φασαρία, μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας με την επιδεξιότητα ενός επαγγελματία. Στο εμπόριο θα βρείτε πολλά προϊόντα απολέπισης, αλλά και θεραπείες ανανέωσης, που αν τις κάνετε
τακτικά, γλιτώνετε τα χρήματα
της επίσκεψης στην αισθητικό.