Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει επαγγελματίες στο θέμα αντιηλιακή προστασία. Κάθε φορά που κάνουμε ηλιοθεραπεία, απλώνουμε σχολαστικά γενναίες ποσότητες αντιηλιακού στο πρόσωπο και το σώμα και δεν ξεχνάμε τις συχνές επαλείψεις. Ωστόσο, ανατρέχοντας στην παιδική, εφηβική ή ακόμα και στη νεανική μας ηλικία, θα θυμηθούμε ότι το αντιηλιακό δεν αποτελούσε για εμάς προτεραιότητα. Μάλλον το αντίθετο. Δυστυχώς, όμως, εκτός από εμάς τους ίδιους, έχει και το δέρμα μνήμη. Κατά το πέρασμα των χρόνων είναι βέβαιο ότι έχει καταγράψει όλες τις ζημιές που έχει υποστεί, μιας και οι ακτίνες UV δρουν συσσωρευτικά, αλλάζοντας το DNA των κυττάρων και προκαλώντας πρόωρη γήρανση. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει μια ακτίνα ελπίδας (και όχι UV…). Μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές, αρκεί από τώρα και στο εξής, εκτός από το αντιηλιακό, να χρησιμοποιούμε ένα after sun μετά την έκθεση στον ήλιο. Έτσι, όχι μόνο θα σταματήσουμε την έξτρα συσσώρευση των φθορών, αλλά θα αρχίσουμε να επιδιορθώνουμε όσες έχουν καταγραφεί ήδη στη μνήμη του δέρματος.

Ενυδατικό ντους και απολέπιση
Μετά από κάθε μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα, κάντε ντους με ένα shower gel που περιέχει καταπραϋντικά συστατικά (ιδανικά βρόμη, η οποία ενισχύει σημαντικά την άμυνα της επιδερμίδας). Σας προτείνουμε το Skin Relief Body Wash, της Aveeno. Eπίσης, ένα λύφι ή ένα τρίχινο γάντι είναι ό,τι πρέπει για να ανανεώσει την υφή της επιδερμίδας, να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και φυσικά να αποτρέψει το ξεφλούδισμα, τη Νο 1 αιτία για το ξεθώριασμα του μπρονζέ χρώματός σας. Επιπλέον, προετοιμάζετε με τον καλύτερο τρόπο την επιδερμίδα σας να απορροφήσει σε βάθος όλες τις ωφέλιμες ουσίες του after sun γαλακτώματος.
Προσοχή: Αποφύγετε την παραπάνω διαδικασία αν έχετε ερεθιστεί από τον ήλιο και αρκεστείτε σε ένα χλιαρό ντους με απαλό σφουγγάρι (ή με τα χέρια).

Ολική επαναφορά
Τα ενυδατικά προϊόντα μετά τον ήλιο είναι απαραίτητα. Η ειδική σύστασή τους αναπληρώνει την υγρασία της επιδερμίδας μετά το σοκ που υφίσταται από τον καυτό ήλιο, γι’ αυτό δεν πρέπει να ταυτίζονται με τις απλές ενυδατικές λοσιόν. Αν δυσκολεύεστε ή ξεχνάτε (ή βαριέστε) να χρησιμοποιείτε άλλο προϊόν για το πρόσωπο και άλλο για το σώμα, υπάρχουν τα πρακτικά after sun που περιποιούνται και τα δύο. Επιπλέον, μην ξεχνάτε και τα μαλλιά, που «ψήνονται» κάτω από τον καυτό ήλιο. Τα ειδικά σαμπουάν για τον ήλιο και οι μάσκες με πλούσια θρεπτική σύσταση θα τους ξαναδώσουν τη χαμένη απαλότητα και λάμψη. Το after sun πρέπει να το απλώνετε συστηματικά κάθε φορά που γυρνάτε από την παραλία ή την πισίνα και μετά το ντους. Αν, μάλιστα, το εφαρμόζετε σε νωπή επιδερμίδα, ακόμα καλύτερα. Το γαλάκτωμα, σε συνδυασμό με το νερό, ενυδατώνει σε βάθος την επιδερμίδα.

Ζήτω που καήκαµε!
Τι γίνεται όµως αν πάθουµε έγκαυµα; Κατ’ αρχάς, κάνουµε ένα δροσερό ντους για να αποµακρύνουµε το χλώριο και το αλάτι. Δεύτερον, κατευθυνόµαστε στο φαρµακείο. «Ακολουθήστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα µια αντιφλεγµονώδη αγωγή, και ειδικά ινδοµεθακίνη, κι εφαρµόστε τοπικά κορτικοστεροειδή», συµβουλεύει η δερµατολόγος Βάλια Μουσάτου. Αν βρίσκεστε σε κάποιο µέρος διακοπών που ο δερµατολόγος είναι δυσεύρετος, µην πελαγώσετε. Ο φαρµακοποιός θα σας υποδείξει τα καταλληλότερα φάρµακα που θα σταµατήσουν τη φλεγµονή και θα σας ανακουφίσουν από τον πόνο και τις κοκκινίλες.

Πώς διαλέγουµε το after sun;
Ανάλογα με την περίπτωση. Αν θέλουμε μια απλή ενυδάτωση μετά τον ήλιο, διαλέγουμε μια σύνθεση με ενυδατικούς και θρεπτικούς παράγοντες, όπως το βούτυρο καριτέ, τα φυσικά λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6. Διαφορετικά, αν κοκκινίζουμε εύκολα, χρειαζόμαστε μια αναπλαστική και καταπραϋντική φόρμουλα με συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ, η αλόε βέρα, η βιταμίνη Ε, η πανθενόλη και εκχυλίσματα χαμομηλιού (bisabolol) ή καλέντουλας.