Aφυδατωμένη όψη, πανάδες, λεπτές γραμμές, ρυτίδες, χαλάρωση είναι μερικά από τα σημάδια που άφησε το καλοκαίρι. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, η αλμύρα από τη θάλασσα, το χλώριο της πισίνας ταλαιπώρησαν την επιδερμίδα μας. Και τώρα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή, χρειάζεται ενυδάτωση και αναζωογόνηση προκειμένου να φύγει η θαμπάδα και να ξαναβρεί τη λαμπερή όψη της. Ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής και της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για όλες τις αποτελεσματικές θεραπείες που μπορούμε να κάνουμε.

Ανανέωση με μικροδερμοαπόξεση
Η ανανέωση της επιδερμίδας του προσώπου μετά το καλοκαίρι μπορεί να ξεκινήσει με την εφαρμογή δερμοαπόξεσης με μικροκρυστάλλους (ecopeel), που επιτυγχάνει ελαφρά απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιδερμίδα, συμβάλλοντας έτσι στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης από το δέρμα.
Πώς λειτουργεί; Το ecopeel λειτουργεί με τη βοήθεια μιας συσκευής, η οποία εφαρμόζει σε συγκεκριμένα σημεία υψηλή αναρρόφηση, θερμική δράση και ισχυρή κινητική ενέργεια μικροκρυστάλλων. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η μικροκυκλοφορία, παράγονται νέα κύτταρα και η επιδερμίδα γίνεται πιο φρέσκια, νεανική και λαμπερή. Έτσι, επιτυγχάνει την εξάλειψη των λεπτών ρυτίδων και μειώνει τη λιπαρότητα του δέρματος. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση δυσχρωμιών, κηλίδων, μελαγχρωματικών προβλημάτων, καθώς και στην εξαφάνιση των ουλών της ακμής.
Κόστος: Περίπου 100€ η εφαρμογή.

Βαθιά ενυδάτωση
Για να βοηθήσουμε την επιδερμίδα μας να «ξεδιψάσει» και να αποκτήσει μια πιο φρέσκια και υγιή όψη, μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια βαθιά ενυδάτωση προσώπου. Η διαδικασία ξεκινά με έναν απλό καθαρισμό (ντεμακιγιάζ) για να απομακρυνθούν οι ρύποι ή το μακιγιάζ. Στη συνέχεια, γίνεται το πίλινγκ, δηλαδή η απολέπιση του δέρματος, που βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας. Έτσι, είναι ακόμη ευκολότερο να διεισδύσουν τα ενυδατικά συστατικά που θα εφαρμοστούν στο δέρμα, οι πολυβιταμίνες κ.λπ. Έπειτα εφαρμόζεται ένας ειδικός ορός σε όλο το πρόσωπο, ο οποίος με τη βοήθεια ενός μηχανήματος που προκαλεί ιονισμό βοηθά τις ενυδατικές ουσίες να εισχωρούν στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος. Ακολουθεί η εφαρμογή της ενυδατικής μάσκας, η οποία παραμένει στο πρόσωπο για 20΄. Τέλος, μετά την αφαίρεση της μάσκας, εφαρμόζεται ενυδατική κρέμα προσώπου και ματιών, ενώ καλό είναι πριν βγούμε στον ήλιο να μην παραλείψουμε τη χρήση αντιηλιακού προσώπου.
Κόστος: Περίπου 100€.

Καθαρισμός σε βάθος
Ο βαθύς καθαρισμός προσώπου πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός υπερσύγχρονου μηχανήματος, του IONTO-COMED, το οποίο, χάρη στη διαδικασία του ιονισμού, με το γαλβανικό ρεύμα που μεταφέρει επιτρέπει στα δραστικά συστατικά εξειδικευμένων προϊόντων που χρησιμοποιούνται να εισχωρήσουν βαθύτερα μέσα στο δέρμα. Ο ειδικός απομακρύνει αρχικά τους ρύπους και το σμήγμα από το δέρμα με τη βοήθεια εξειδικευμένων καλλυντικών προϊόντων και ενός ειδικού μηχανήματος. Επίσης, κατά τη διαδικασία εφαρμόζονται διαφορετικές κρέμες για κάθε τύπο δέρματος, γεγονός που καθιστά κάθε καθαρισμό ξεχωριστό. Σκοπός του καθαρισμού δεν είναι να αφήσει σημάδια, ουλές ή μακροχρόνιες βλάβες στο πρόσωπο, αλλά να το βοηθήσει να αναπνεύσει και να ανανεωθεί, γεγονός που αποτελεί επιτακτική ανάγκη, ειδικά μετά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Κόστος: Περίπου 80€ η εφαρμογή.

Αναζωογόνηση με αυτόλογη μεσοθεραπεία
Η αυτόλογη μεσοθεραπεία αποτελεί μία μέθοδο της αισθητικής ιατρικής με πολλαπλή δράση ως προς την αναζωογόνηση των ιστών του προσώπου. Πρόκειται για μεσοθεραπεία προσώπου με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες «MyCells» (με τους αυξητικούς παράγοντες επιτυγχάνεται γρηγορότερη ανάπλαση του ιστού του δέρματος). Οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες προέρχονται από τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια PRP (platelet-rich plasma), που ουσιαστικά είναι ένα υποπροϊόν του αίματός μας, πλούσιο σε αιμοπετάλια. Η λειτουργία των αυξητικών παραγόντων έγκειται στην ενεργοποίηση των ενήλικων βλαστοκυττάρων, που με τη σειρά τους μεταπλάθονται σε ώριμα κύτταρα του προς επιδιόρθωση ιστού, με σκοπό τη γρηγορότερη διαδικασία επούλωσής του.
Τι πετυχαίνει; Εφαρμόζεται για την πρόληψη και αντιμετώπιση της γήρανσης του δέρματος, την αύξηση της σφριγηλότητας του δέρματος και την ενδογενή ενυδάτωσή του, την αύξηση της ελαστικότητας και της λάμψης του, τις ρυτίδες του προσώπου, αλλά και για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και την αντιμετώπιση άλλων αισθητικών προβλημάτων, όπως οι ουλές, η αλωπεκία και η τριχόπτωση.
Πώς εφαρμόζεται; Ο γιατρός αρχικά πραγματοποιεί αιμοληψία των 10 ml από μία περιφερική φλέβα. Στη συνέχεια, θέτει το αίμα σε περιστροφική κίνηση προκειμένου, μέσω της φυγόκεντρης δύναμης, να διαχωριστεί το πλάσμα, συμπεριλαμβανομένων των αιμοπεταλίων, από τα υπόλοιπα στοιχεία του αίματος. Με τη βοήθεια μιας λεπτής βελόνας εγχέει το P.R.P. (ενεργοποιημένα αιμοπετάλια) στην υπό θεραπεία περιοχή. Πρόκειται για μία μη επεμβατική θεραπεία, σύντομη, ανώδυνη, που δεν αφήνει σημάδια.
Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα; Η αυτόλογη μεσοθεραπεία με P.R.P. διαρκεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη παραδοσιακή μεσοθεραπεία, ενώ τα αποτελέσματά της είναι εμφανή μέσα σε 4-6 μήνες και διαρκούν 2 με 3 χρόνια.

Info
Συνήθως συνιστώνται 1-2 κύκλοι συνεδριών τον χρόνο για πιο ολοκληρωμένα αποτελέσματα, οι οποίοι γίνονται σε διάστημα ενός μηνός. Η κάθε συνεδρία διαρκεί 45΄ και κοστίζει περίπου 350€.

Σύσφιγξη και ανάπλαση
Ο συνδυασμός της τεχνολογίας σύσφιγξης με ραδιοσυχνότητες (Accent) και της τεχνολογίας ανάπλασης δέρματος (Pixel) διορθώνει αποτελεσματικά τις φθορές που έχει υποστεί το δέρμα του προσώπου από τους εξωτερικούς παράγοντες, αλλά και από το πέρασμα του χρόνου.

Πώς δρουν;
Η δράση του Pixel βασίζεται στην απομάκρυνση των επιφανειακών στιβάδων του δέρματος που έχουν υποστεί ζημιά. Το λέιζερ «χαρτογραφεί» την επιδερμίδα σαν ένα πλέγμα αποτελούμενο από πολλά μικρά τμήματα (pixels) και στοχεύει μόνο σε αυτά που παρουσιάζουν ένδειξη προβλήματος, όπως π.χ. ουλές, χαλάρωση ή λεπτές γραμμές. Με τη διατήρηση του περιβάλλοντος ιστού ανέπαφου, η ανάρρωση είναι ταχύτατη, καθώς ο οργανισμός απομακρύνει μέσω της λεμφικής οδού μόνο τα σωματίδια που «χτυπά» η ακτίνα του Pixel και η όψη του δέρματος αποκαθίσταται πολύ πιο γρήγορα, αφού ο τραυματισμός είναι τμηματικός και δεν επηρεάζει τα υγιή κύτταρα.
Η εφαρμογή Accent μεταφέρει, με τη βοήθεια των ραδιοσυχνοτήτων, τη θερμότητα κάτω από το δέρμα αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος και όχι μόνο, ενώ με τη βοήθεια της ελεγχόμενης αυτής θερμότητας προκαλείται συρρίκνωση στα λιποκύτταρα. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία διεγείρονται οι ινοβλάστες, οι οποίοι παράγουν περισσότερο κολλαγόνο, με αποτέλεσμα σε διάστημα 2-3 μηνών το δέρμα να φαίνεται πιο νεανικό, σφριγηλό και λείο.
Η ισχύς εν τη ενώσει Για να ολοκληρωθεί η διπλή δράση των εφαρμογών αυτών, συνιστάται να γίνονται συνδυαστικά. Συστήνεται η εφαρμογή δύο θεραπειών Pixel με μεσοδιάστημα 3 εβδομάδων για να επιτευχθεί η βελτίωση της ποιότητας του δέρματος και η σύσφιγξη της επιδερμίδας. Παράλληλα, όμως, με το Pixel καλό θα ήταν να πραγματοποιηθεί ένας κύκλος 4 θεραπειών Accent με μεσοδιάστημα 10 ημερών, που θα προσφέρει επιπλέον σύσφιγξη στο δέρμα μας.
Κόστος: Κυμαίνεται περίπου στα 200€ η εφαρμογή.

Σημείωση: Το κόστος των θεραπειών είναι ενδεικτικό, καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Ενυδάτωση με υαλουρονικό οξύ
Το υαλουρονικό οξύ κατέχει σημαντικό ρόλο στο δέρμα επειδή συγκρατεί την υγρασία και ρυθμίζει την ενυδάτωση. Έτσι, βελτιώνει την ελαστικότητα και προσφέρει πιο φρέσκο και φυσικό τόνο στο δέρμα. Η δυνατότητα, λοιπόν, του δέρματος να διατηρήσει την υγρασία του μπορεί να βελτιωθεί με την τοποθέτηση μικρής ποσότητας του ενέσιμου υλικού αραιωμένου, με την τεχνική της μεσοθεραπείας, στα πιο επιφανειακά δερμικά στρώματα που υπάρχει ανάγκη για ενυδάτωση. Πριν την έγχυση του υαλουρονικού οξέος προηγείται συνήθως τοπική αναισθησία. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο, ενώ για 2-3 μέρες μπορεί να υπάρχει στην περιοχή πρήξιμο, κοκκινίλα ή ήπια ευαισθησία, τα οποία όμως υποχωρούν στη συνέχεια. Το αποτέλεσμα που επιτυγχάνει το υαλουρονικό οξύ υποχωρεί σταδιακά μετά από 6 έως 12 μήνες, οπότε και θα χρειαστεί να γίνει επανάληψη της εφαρμογής.
Κόστος: Περίπου 300€.