Το σωστό είναι να καθαρίζουμε το τριχωτό της κεφαλής γύρω στις 3 φορές την εβδομάδα, συμφωνούν οι περισσότεροι ειδικοί. Ωστόσο αυτό δεν είναι απόλυτο. Αν για παράδειγμα έχουμε λιπαρές ρίζες, καλό είναι να λουζόμαστε καθημερινά για να απομακρύνουμε το περιττό σμήγμα και τα μαλλιά μας να δείχνουν πιο ανάλαφρα και πυκνά. Μάλιστα, κάποιοι επιστήμονες τάσσονται υπέρ του καθημερινού λουσίματος, αρκεί να χρησιμοποιούμε ένα ήπιο σαμπουάν με ουδέτερο ph και εξυγιαντικούς, θρεπτικούς παράγοντες.

Mερικά από τα καλύτερα ήπια σαμπουάν για καθημερινό λούσιμο…

(από αριστερά: Gentle Shampoo της Bumble & Bumble, το βρίσκουμε στα Sephora, Εvery Day Shampoo, της Frezyderm και Εxtra Gentle Protecting, της Klorane)

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με έρευνες, στη Βρετανία, 1 στις 3 γυναίκες προτιμά να μην λούζεται μετά το γυμναστήριο για να διατηρείται καλύτερα ο όγκος και το χτένισμά τους. Ωστόσο, αν παρατηρούμε ότι το σαμπουάν και το conditioner αφήνουν τα μαλλιά άγρια και ξηρά τότε πρέπει να τα αντικαταστήσουμε με συνθέσεις που τα αφήνουν απαλά και ενυδατωμένα. Αντίθετα, αν το σαμπουάν μας αφήνει τα μαλλιά βαριά και λιπαρά προτιμάμε συνθέσεις με λιγότερα ενυδατικά στοιχεία.

Επίλογος: Δεν υπάρχει μία μόνο σωστή απάντηση στο ερώτημα του τίτλου. Λούζουμε τα μαλλιά μας όσο συχνά θέλουμε, αρκεί να παρατηρούμε τη συμπεριφορά των μαλλιών: Όταν αυξηθούν οι… κακές μέρες που δε στρώνουν με τίποτα, τότε αλλάζουμε τη συχνότητα λουσίματος και τα καθαριστικά μας.