Ένοχος Νο 1: Ορμονικές διαταραχές
Πού εμφανίζονται τα σπυράκια: Στο πάνω χείλος ή γύρω από το πηγούνι, το στόμα και στον λαιμό. Σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για κύστες («εσωτερικά σπυράκια») που διαρκούν αρκετό καιρό και ενίοτε πονάνε.

Συμβουλευόμαστε έναν ενδοκρινολόγο ή έναν δερματολόγο. Αν παίρνουμε αντισυλληπτικά, ίσως χρειαστεί να τα διακόψουμε γιατί ενδεχομένως προκάλεσαν τη διαταραχή. Αν η ακμή συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως αύξηση βάρους, διαταραχή του κύκλου ή αυξημένη τριχοφυϊα, τότε τσεκάρουμε αν έχουμε σύνδρομο πολυκυστικών ή μικροπολυκυστικών ωοθηκών, ή πρόβλημα στον θυρεοειδή.

Ένοχος Νο2: Διατροφή
Πού εμφανίζονται τα σπυράκια: Στο μέτωπο, στο πηγούνι και ανάμεσα στα φρύδια.

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η σοκολάτα δεν προκαλεί ακμή. Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ορμονών. Επίσης τα τηγανητά και οι τροφές με κορεσμένα λίπη επιβαρύνουν το συκώτι, άρα και την αποτοξίνωση του οργανισμού.

Ένοχος Νο3: Λάθος Περιποίηση
Πού εμφανίζονται τα σπυράκια: Κυρίως μάγουλα και μέτωπο.

Τα «σκληρά» καθαριστικά προϊόντα, ο υπερβολικά συχνός καθαρισμός κάνουν το δέρμα μας ευερέθιστο κι ευαίσθητο, διότι αφαιρούν τα φυσικά έλαια και καταστρέφουν τον υδρολιπιδικό ιστό. Έτσι το δέρμα για να αναπληρώσει την υγρασία του παράγει περισσότερο σμήγμα. Επίσης, τα βαριά make up, τα βρώμικα πινέλα και σφουγγαράκια και οι ενυδατικές κρέμες ακατάλληλες για τον τύπο μας, μπλοκάρουν τους πόρους και σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν φαγέσωρες.

Σημείωση: Δεν αναφερόμαστε στη ροδόχρου ακμή, που είναι μια φλεγμονώδης δερματική πάθηση. Σε αυτήν την περίπτωση, εμφανίζεται ερύθημα στο κέντρο του προσώπου και στη συνέχεια δημιουργούνται βλατίδες και φλύκταινες που επεκτείνονται ως και στο τριχωτό της κεφαλής, στο λαιμό ή στο πάνω μέρος του σώματος. Ένα σύνηθες σύμπτωμα είναι και το αίσθημα καύσου. Οι λόγοι που την προκαλούν είναι ακόμα υπό μελέτη. Για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή και υπομονή (διότι πρέπει να περάσουν αρκετές εβδομάδες ώσπου να θεραπευτεί).