1: Άρωμα (Fragrance)
Η Νο 1 αιτία δερματικών αλλεργιών. Μερικά από τα συμπτώματα είναι πρήξιμο στα μάτια, κοκκινίλες ή φαγούρα. Αν έχουμε διαπιστώσει κάτι από τα παραπάνω, επιλέγουμε καλλυντικά των οποίων η συσκευασία αναγράφει ότι δεν περιέχουν επιπρόσθετα αρώματα.

2: Κάποιες θειϊκές ενώσεις (Sulfates)
Δραστικές καθαριστικές ουσίες που τις συναντάμε συνήθως στα σαμπουάν και τα καθαριστικά σώματος. Ο ρόλος τους είναι να απομακρύνουν τη λιπαρότητα και να δημιουργούν πλούσιο αφρό. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν ερεθισμό, φαγούρα και κοκκινίλες.

Εναλλακτική: Τα φυσικά σαμπουάν και καθαριστικά

3: Άλατα αλουμινίου (Aluminum)
Συναντώνται στα αποσμητικά, γιατί έχουν την ιδιότητα να μειώνουν αποτελεσματικά την εφίδρωση. Επειδή όμως είναι άλατα, μπορεί να προκαλέσουν χημικές αντιδράσεις με την επιδερμίδα.

Εναλλακτική: Οι αποσμητικοί κρύσταλλοι ή τα βιολογικά αποσμητικά με αντιμικροβιακά αιθέρια έλαια, όπως γεράνι και tea tree.

4: Σαλικυλικό οξύ
Εξυγιαίνει και απολυμαίνει γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε συνθέσεις κατά της ακμής. Πρόκειται για το οξύ που περιέχει η ασπιρίνη, το πιο δημοφιλές φάρμακο στον κόσμο. Ωστόσο, γνωρίζατε ότι το 3 -5% του πληθυσμού είναι ευαίσθητο στην ασπιρίνη;

Εναλλακτική: Προτιμάμε συνθέσεις που περιέχουν υπεροξείδιο βενζολίου (benzoyl peroxide) που θεωρείται πιο ήπιο.

5: Γλυκολικό οξύ
Έχει τόσο μικρό μοριακό βάρος που διεισδύει κατευθείαν στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος και ανανεώνει τους ιστούς. Γι’ αυτό, άλλωστε, και είναι τόσο δημοφιλές. Όμως, το προτέρημά του είναι ταυτόχρονα και μειονέκτημα. Κάποιες επιδερμίδες δεν ανέχονται την ταχύτατη διείσδυσή του.

Εναλλακτική: Επιλέγουμε συνθέσεις με λακτικό οξύ (lactic acid). Ένα εξίσου απολεπιστικό και ανανεωτικό οξύ που έχει μεγαλύτερο μοριακό βάρος και απορροφάται σταδιακά από την επιδερμίδα.

6: Ρετινόλη
Η πιο αποτελεσματική αντιγηραντική ουσία που λειαίνει τις ρυτίδες, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και καταπολεμά τις φθορές που υφίσταται το δέρμα από τον ήλιο. Παρόλα αυτά, όπως ισχύει για όλα τα δραστικά συστατικά, συνιστάται η προσεκτική χρήση της.

7: Συντηρητικές ουσίες
Όπως τα parabens και η formaldehyde αλλά και πολύπλοκοι όροι όπως phenoxyethanoil, methylchloroisothiazolinone είναι χρήσιμα συστατικά που εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηριδίων κι παρατείνουν την ημερομηνία λήξης των καλλυντικών. Ωστόσο, αν έχουμε υποψίες ότι κάτι από τα παραπάνω μας προκαλεί αντιδράσεις, επιλέγουμε τα φυσικά καλλυντικά.