Η aroma coach των Oshadhi, Έλενα Παλόγου μάς αναλύει τα σημάδια από τα οποία μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα γνήσιο αιθέριο έλαιο από μία απομίμηση.

Νο1: Η τιμή. Για να πάρουμε ελάχιστα γραμμάρια καθαρού αιθέριου ελαίου, χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ανθών ή φύλων. Π.χ., για μόλις 10 γραμμάρια αιθέριο έλαιο λεβάντας απαιτούνται 5 κιλά αυτού του φυτού. Η μέση τιμή ενός αυθεντικού αιθέριου ελαίου είναι γύρω στα 10-12 ευρώ ανά 10 ml, ανάλογα το είδος του βότανου ή του λουλουδιού. Ας πούμε, το έλαιο από ρόδο Βουλγαρίας είναι πιο ακριβό από εκείνο της λεβάντας.

Νο2: Το αποτύπωμα που αφήνουν.
Ρίχνουμε μια σταγόνα αιθέριου ελαίου σε λευκό χαρτί. Αν αφήσει λιπαρό περίγραμμα, τότε δεν είναι καθαρό, αλλά νοθευμένο. Εξαιρούνται τα: σανδαλόξυλο, βετιβέρ, γερμανικό χαμομήλι και πατσουλί.

Νο3: Τα υπόλοιπα συστατικά. Διαβάζουμε στο πίσω μέρος της συσκευασίας τα συστατικά. Πρώτο πρέπει να είναι το όνομα του φυτού απ’ όπου προέρχεται το έλαιο, και μάλιστα με λατινική ονομασία.

Νο4: Η συσκευασία του. Το μπουκαλάκι του πρέπει να είναι γυάλινο σκούρο μπλε ή καφέ ώστε να μην το διαπερνάει το φως. Επίσης πρέπει να φυλάσσεται σε σκιερό, δροσερό μέρος. Η ηλιακή ακτινοβολία και η ζέστη αλλοιώνουν τη σύσταση του ελαίου.

Νο5: Η αίσθηση που μας αφήνει. Ρίχνουμε μια σταγόνα στο δείκτη και τρίβουμε με τον αντίχειρα. Το γνήσιο αιθέριο έλαιο πρέπει να γλιστράει μεν αλλά να μην αφήνει λιπαρότητα.

Νο 6: Οι πιστοποιήσεις. Αν το προϊόν προέρχεται από βιολογικές καλλιέργειες, τότε πρέπει να υπάρχει κάποια σφραγίδα αξιόπιστων διεθνών οργανισμών, όπως Ecocert, ΒDIH, The Soil Association, Icea, κ.ά..

TIP: Το καθαρό αιθέριο έλαιο πρέπει να το διαλύσουμε σε ειδικό λάδι βάσης και όχι να το χρησιμοποιήσουμε απευθείας στο δέρμα. Διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει ως και έγκαυμα.