Γρανίτα, σορμπέ κρεμώδες, παρφέ. Το παγωτό δεν είναι ένα, έχει πολλούς τύπους και πολλές φορές μπερδευόμαστε. Κι επειδή ήδη έχει ξεκινήσει για τα καλά η κατανάλωσή του είναι ευκαιρία να μάθουμε φαρσί τα είδη του, ώστε από δω και πέρα να ξέρουμε με ακρίβεια τι παραγγέλνουμε.
Gelato. Πρόκειται για ντελικάτο παγωτό της Σικελίας, το οποίο είτε σαν παγωτό του δρόμου σε χωνάκι είτε στο μπολ προσφέρει μεγάλη απόλαυση χάρη στην πλούσια κρεμώδη γεύση του και δικαίως θεωρείται ο βασιλιάς των παγωτών. Συνήθως, είναι γάλα ανακατεμένο με φρούτα ή σοκολάτα.

Sorbet. Συνήθως γίνεται από διάφορα είδη αλκοολούχων ποτών όπως σαμπάνια, ούζο λιμοντσέλο, μέχρι και βότκα ή μοχίτο κ.λπ. Γίνεται όμως και από εσπεριδοειδή (π.χ. λεμόνι, νεράντζι), καθώς και από πολτό φρούτων χωρίς καθόλου χρήση γαλακτοκομικών. Το sorbet δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό. Σερβίρεται στα επίσημα δείπνα, ανάμεσα σε δύο κυρίως πιάτα (π.χ., από κρέας σε ψάρι) για να αλλάξει τη γεύση μας και να προετοιμάσει τον ουρανίσκο να δεχτεί τη διαφορετική γεύση. Προτιμάται, όμως, συχνά ως ελαφρύ επιδόρπιο μετά από κάποιο γεύμα.

Γρανίτα. Παγωμένος φρουτοχυμός . Σιρόπια και χυμοί φρούτων ανακατεύονται συνεχώς σε ειδικές παγωτομηχανές μέχρι να παγώσουν. Η υφή τους μοιάζει με θρυμματισμένο πάγο. Συνήθως σερβίρονται ως επιδόρπια ή ποτά με την προσθήκη αλκοόλ.

Parfait. Semifreddo στα ιταλικά, semifrio στα ισπανικά, parfait στα γαλλικά και μισοπαγωμένο στα ελληνικά αν και το αναγνωρίζουμε κι εμείς ως parfait. Είναι κάτι ανάμεσα σε γλυκό και παγωτό με πλούσια και μεστή γεύση. Περιέχει μεγάλη ποσότητα σε κρέμα γάλακτος και πολλά αβγά. Συχνά έχει καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, φρούτα γλασέ, κομματάκια σοκολάτας, τριμμένο μπισκότο. Με πλούσια και μεστή γεύση. Είναι το παγωτό που χρησιμοποιείται στις τούρτες παγωτού, γιατί έχει το πλεονέκτημα να κόβεται και να μη λιώνει εύκολα. Επίσης, είναι το παγωτό που μπορεί να γίνει και με τον παραδοσιακό τρόπο, χωρίς δηλαδή τη χρήση παγωτομηχανής.

Ντον ντουρμά. Χαρακτηριστικό του η μαστιχωτή του υφή. Είναι η τουρκική παραδοσιακή συνταγή του παγωτού με κύρια συστατικά τη μαστίχα και το σαλέπι. Είναι σκληρό και λιώνει δύσκολα.