Ο κιμάςΑν επιλέξετε χοιρινό κιμά, προσθέστε λίγο παραπάνω ελαιόλαδο, γιατί είναι πιο στεγνός από τον μοσχαρίσιο. Από την άλλη, ο αρνίσιος δεν χρειάζεται λάδι, αλλά χρειάζεται ζύμωμα. Τέλος, ο κιμάς κοτόπουλου χρειάζεται βρεγμένο ψωμί και τριμμένη φρυγανιά, καλό ζύμωμα και να αλείφετε τα χέρια σας με ελαιόλαδο όταν πλάθετε τα μπιφτέκια.

Το ζύμωμαΑν στο μείγμα έχετε βάλει αβγά και ψωμί, τότε θα χρειαστεί να ζυμώσετε λίγο παραπάνω, ώστε να δέσουν τα υλικά. Αν, πάλι, έχετε επιλέξει να χρησιμοποιήσετε σκέτο το κρέας, τότε καλό είναι να μην το παρακάνετε με το ζύμωμα, ώστε να διατηρήσετε τα υγρά του.

Σκληρό κρέαςΑν το κρέας είναι σκληρό, μπορείτε να προσθέσετε ούζο, κρασί ή ξύδι, υγρά τα οποία σπάνε τις ίνες και το μαλακώνουν.

Δυνατό άρωμαΓια να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα των υλικών, αφού προσθέσετε το κρεμμύδι και τα μυρωδικά, αφήστε το μείγμα να «κάτσει» για μερικές ώρες.

Το αλάτιΦροντίστε τo αλάτι να είναι το τελευταίο συστατικό, που θα προσθέσετε, ώστε να μην απορροφήσει τα υγρά

Το ψήσιμοΠλάστε τα μπιφτέκια όσο γίνεται στο ίδιο μέγεθος, διαφορετικά δεν θα ψηθούν ομοιόμορφα.Ελέγξτε αν είναι ψημένα, καρφώνοντας στο κέντρο τους ένα μαχαίρι. Αν βγουν υγρά, τα μπιφτέκια σας θέλουν ακόμα ψήσιμο.

Ο χρόνοςΣτη σχάρα: Βάλτε τη σχάρα λαδωμένη σε δυνατή φωτιά την τελευταία στιγμή και ψήστε τα 6-8 λεπτά και από τις δύο πλευρές.Στο αντικολλητικό τηγάνι: Ψήστε σε ελάχιστο ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά.Στον φούρνο: Ψήστε για 20 λεπτά σε ταψί με λίγο νερό ή σε ζωμό με ελαιόλαδο.Στο γκριλ: Ψήστε για 6 λεπτά από κάθε πλευρά.Στη γάστρα: Ψήστε για 10 λεπτά.Στα κάρβουνα: Ψήστε για 5-8 λεπτά από κάθε πλευρά, ανάλογα με την ένταση της φωτιάς.Σε τηγάνι (χωρίς λιπαρά) ή σε γκριλιέρα: Ψήστε στην μεγαλύτερη ένταση, για περίπου 10 λεπτά από την κάθε πλευρά ή λίγο παραπάνω.