Και ναι….! Ο Δεκέμβριος είναι εδώ και μετράμε αντίστροφα….. Στολίσαμε και όπου να’ ναι θα μας πλημμυρίσουν γνώριμες μυρωδιές! Κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, γλυκάνισος και, για τους πιο προχωρημένους, τζίντζερ…..

Για να δούμε, όμως, εκτός από τη μυρωδιά τους τι άλλο μας προσφέρουν τα μπαχαρικά αυτά…..τυχαία τα προτιμούμε;;; Μάλλον όχι…..

Ισχυρότατο φυσικό αντιοξειδωτικό, το γαρύφαλλο, άνετα θα μπορούσαμε να το κατατάξουμε στις λεγόμενες «υπερτροφές». Με την υψηλή περιέκτικότητά του σε ευγενόλη, λειτουργεί ως αντιμικροβιακό και αντιφλεγμονώδες, ενώ παράλληλα ανακουφίζει από πεπτικά προβλήματα.

Παρόμοια δράση στο πεπτικό σύστημα εμφανίζουν το μοσχοκάρυδο και ο γλυκάνισος, βελτιώνοντας την πέψη και απορρόφηση του αμύλου και του λίπους των τροφών και ανακουφίζοντας από ναυτίες και αίσθημα μετεωρισμού.

Η «βασίλισσα» κανέλα έρχεται πρώτη στα εορταστικά γλυκίσματα και φαγητά και όχι άδικα. Με την υπέροχη καφέ απόχρωσή της και το μεθυστικό της άρωμα, προστιθέμενη στα πιάτα μας, τα ενισχύει με αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση, ενώ είναι γνωστό ότι αποτελεί και ήπιο αναλγητικό. Έχει θερμαντικές ιδιότητες, γι’ αυτό την προτιμάμε σε καταστάσεις κρυολογήματος, ενώ είναι ιδιαίτερα τονωτική για τη λειτουργία των νεφρών.

Και για πιο… «ψαγμένες» συνταγές, μην ξεχνάμε το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα! Διεγείρει το κυκλοφορικό μας σύστημα, ανακουφίζοντας από κράμπες, έχει εφιδρωτική δράση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφέψημα σε καταστάσεις πυρετού και κρυολογήματος, ενώ επιδρά ευεργετικά στη λειτουργία του στομάχου και ολόκληρου του πεπτικού συστήματος.

Τι περιμένετε λοιπόν;

«Φορέστε» γιορτινή διάθεση και πάμε να μοσχομυρίσουν οι κουζίνες μας…..It’s Christmas time!!!