Έχετε φανταστεί ποτέ ότι μπορείτε να γυμνάζεστε χωρίς να πηγαίνετε σε κάποιο γυμναστήριο, χωρίς αξεσουάρ ή βάρη ή ακόμα και χωρίς να το κάνετε συγκεκριμένη ώρα; Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι μόνο με την υιοθέτηση σωστής στάσης σώματος και σωστής «εκτέλεσης» των πιο απλών και καθημερινών λειτουργιών μπορείτε να διατηρείτε ένα καλλίγραμμο, υγιές και δυνατό σώμα;

Όλα τα παραπάνω είναι δυνατά και πιθανά για κάθε άνθρωπο απλά και μόνο εάν κατέχει βασικές γνώσεις για το πώς να τοποθετεί το σώμα του, ώστε να εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες. Για παράδειγμα, ας εξετάσουμε μια κίνηση που ο καθένας από εμάς επαναλαμβάνει αμέτρητες φορές μέσα στην ημέρα του: το κάθισμα σε μια καρέκλα και φυσικά την ανασήκωση από αυτό. Τοποθετώντας σωστά το βάρος μας στις φτέρνες και στις δύο περιπτώσεις, ενεργοποιούμε σχεδόν όλους τους βασικούς μυς των ποδιών, της ράχης και των γλουτών, ακόμα και των κοιλιακών. Υιοθετώντας λοιπόν τη σωστή τεχνική σε μια απλή και επαναλαμβανόμενη κίνηση γυμνάζουμε πολλές μυικές ομάδες χωρίς καν να το σκεφθούμε. Και πιστέψτε μας, υπάρχει πληθώρα τέτοιων περιπτώσεων μέσα στην καθημερινότητά μας (όπως όταν προσπαθούμε να σηκώσουμε διάφορα βάρη από το έδαφος ή όταν κουβαλάμε τα ψώνια από το σουπερμάρκετ).

Σε αυτήν τη λογική λοιπόν «πατάει» η έννοια της λειτουργικής προπόνησης. Εστιάζει περισσότερο στην εκγύμναση του σώματος σε κινήσεις που εκτελούμε στην καθημερινότητά μας και όχι σε ασκήσεις απομόνωσης (όπως τα μηχανήματα στα γυμναστήριο). Βασικός στόχος ενός προγράμματος λειτουργικής προπόνησης είναι να μας οδηγήσει στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του σώματός μας και να μας ενδυναμώσει συνολικά. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε ακόμα και όταν δεν πηγαίνουμε στο γυμναστήριο να ασκούμαστε με ασφάλεια και αποτέλεσμα, απλώς εκτελώντας τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Και δεν ξεχνάμε να συνδυάζουμε πάντα τη σωστή τεχνική με τη ισορροπημένη διατροφή!