Ετοιμάζεστε για καλοκαιρινές διακοπές; Το μόνιμο άγχος πριν φύγουμε για διακοπές είναι πώς θα διατηρήσουμε τα φυτά μας, ενώ εμείς θα είμαστε σε μία παραλία και θα δροσιζόμαστε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ώστε να βρείτε τα φυτά σας ζωντανά ακόμα και μετά τις καλοκαιρινές διακοπές! Γενικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που κατά κύριο λόγο οι θερμοκρασίες είναι ανεβασμένες και ο ήλιος αρκετά καυτός τα φυτά μας χρειάζονται νερό σχεδόν κάθε μέρα.
Η ασφαλέστερη λύση είναι το αυτόματο πότισμα. Μπορεί να το αποφεύγετε γιατί το κόστος εγκατάστασής του είναι σχετικά μεγάλο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο, όμως είναι ένα έξοδο που θα γίνει μια φορά
και θα λειτουργεί για πολλά χρόνια. Γι’ αυτό, θα πρότεινα να μην τσιγκουνευτείτε τα χρήματα και να αγοράσετε ένα καλό μηχάνημα, και καλά λάστιχα ποτίσματος. Προσέξτε να σας δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες χρήσης και φυσικά την εγγύηση του μηχανήματος. Αν σας παρουσιαστεί δυσκολία στη σύνδεση μπορείτε να καλέσετε έναν ειδικό για να σας βοηθήσει.
Ένας πιο οικονομικός τρόπος, για όσους από εσάς απουσιάσουν περίπου 7-10 μέρες, είναι τα αυτοποτιζόμενα σακουλάκια. Κρεμάστε σε κάθε γλάστρα σας από ένα σακουλάκι σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού, περάστε το φυτιλάκι στη γλάστρα και γεμίστε τα με νερό. Το φυτό σας θα απορροφάει όσο νερό χρειάζεται για περίπου 10 μέρες. Αν οι γλάστρες σας είναι μεγάλες μπορείτε να βάλετε περισσότερα από ένα σακουλάκια. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί σε πολύ μικρές γλάστρες. Μία άλλη εναλλακτική είναι το Gel = Κρύσταλλοι νερού. Πρόκειται για ένα σακουλάκι που περιέχει ένα υλικό σαν χοντρό αλάτι. Σκάβετε το χώμα κοντά στον κορμό του φυτού σας, ρίχνετε την ανάλογη ποσότητα και ποτίζετε. Οι κρύσταλλοι συγκρατούν νερό και διογκώνονται, με αποτέλεσμα το χώμα να έχει υγρασία για αρκετές ημέρες.
Μία άλλη λύση, αν λείψετε μόνο για ένα σαββατοκύριακο, και να ελαχιστοποιήσετε το κόστος σας είναι να ποτίσετε πολύ καλά τα λουλούδια σας την ημέρα που φεύγετε, να γεμίσετε μπουκάλια πλαστικά με νερό και να ανοίξετε τρύπες με καρφίτσες κοντά στο καπάκι. Αναποδογυρίστε το μπουκάλι και στερεώστε το μέσα στο χώμα. Όταν επιστρέψετε μπορείτε να δροσίσετε τα φυτά σας καταβρέχοντας τα.

Βεβαίως πάντα υπάρχουν κάποιοι που μένουν πίσω και αναλαμβάνουν να ποτίζουν τα φυτά αυτών που είναι διακοπές! Μια καλή λύση λοιπόν είναι να αφήσετε σε ένα έμπιστο άτομο τα κλειδιά του σπιτιού σας για να σας ποτίζει τα φυτά σας κάθε 2 μέρες. Τέλος αν έχετε φυτά εσωτερικού χώρου και έχετε καλή σχέση με τους γείτονές σας, μπορείτε να βγάλετε τις γλάστρες στο διάδρομο της πολυκατοικίας και να αναλάβει ο γείτονας τη φροντίδα τους για όσο εσείς θα λείπετε. Σε αυτήν την περίπτωση όμως θα πρέπει ευγενικά να ανταποδώσετε, ώστε να σας τα προσέξει και του χρόνου!



Extra tip: Αν έχετε αυτόματο πότισμα και τα μπεκάκια σας έχουν βουλώσει από τα άλατα, ξεβιδώστε το επάνω μέρος τους μέχρι να βγει τελείως και γεμίστε ένα τάπερ με νερό και viaca. Αφήστε τα μέσα για λίγες ώρες και θα είναι έτοιμα σαν καινούρια!