Γύρω μας υπάρχουν τόσα πολλά και όμορφα φυτά και λουλούδια, χρώματα και αρώματα και ευτυχώς υπήρξαν και υπάρχουν αρκετοί καλλιτέχνες που μαγεύτηκαν από την ομορφιά της φύσης και θέλησαν να την αποτυπώσουν και να την κάνουν τέχνη! Σταθείτε για λίγο και αναρωτηθείτε πόσες φορές έχετε δει μια όμορφη εικόνα και αυτή περιέχει λουλούδια. Αναρωτηθείτε γιατί το πρώτο πράγμα που σχεδιάζουμε σαν παιδιά είναι ένα απλό λουλουδάκι.Είτε αυτά είναι σε βάζο, πάνω σε τραπέζι, είτε είναι το αποτύπωμα ενός δάσους ή ενός πάρκου, πόσες φορές mας έχει συνεπάρει το θέαμα… Ζωγράφοι κάθε εποχής και κάθε σχολής ασχολήθηκαν με τα λουλούδια και αξίζει τον κόπο να αναζητήσετε τα έργα αυτά και να τα χαζέψετε για λίγο!
Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ (Vincent Van Gogh)
ασχολήθηκε κατ’ εξακολούθηση με τη φύση. Ένα πολύ γνωστό έργο του είναι τα ηλιοτρόπια. Ένα απλό βάζο γεμάτο ηλιοτρόπια που όταν το βλέπει κανείς νομίζει ότι μπορεί να τα αγγίξει με το χέρι του, μοιάζουν να ξεπετιούνται από τον καμβά. Ζωγράφισε επίσης ίριδες, αμυγδαλιές, δάση και πολλά τοπία και αγρούς της ισπανικής εξοχής.
Ένας ακόμα μεγάλος καλλιτέχνης ο Μοντιλιάνι (Amedeo Clemente Modigliani) παρόλο που έμεινε γνωστός για τα πορτρέτα του, ζωγράφισε εξαιρετικά έργα με λουλούδια.
Ο Γκογκέν (Paul Gauguin)
έχει ζωγραφίσει πολλά έργα στην ύπαιθρο, όπως επίσης και ένα έργο με ηλιοτρόπια για να τιμήσει τον φίλο του ton Βαν Γκογκ.
Ο Μονέ (Claude Oscar Monet)
έχει αποδώσει με υπέροχα χρώματα, τοπία και φυσικά τα περίφημα Νούφαρα!
Ο Ριβέρα (Diego Rivera),
έχει ζωγραφίσει αρκετά έργα με θέμα τις κάλλες. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν και διάφοροι Έλληνες καλλιτέχνες που ζωγράφισαν πίνακες εμπνευσμένους από τη φύση. Ο Νικόλαος Γύζης, ο Γιώργος Ιακωβίδης, η Αλίκη Παναγιωτοπούλου κ.α.
Πάρτε λίγο χρόνο και αναζητήστε τα έργα αυτά σε βιβλία, εκθέσεις ή ακόμα και στο διαδίκτυο και θα ανακαλύψετε μια άλλη, διαφορετική πλευρά της ομορφιάς των λουλουδιών!