Από την Έφη Αυγουστή τεχνολόγο – γεωπόνο

Η άνοιξη έκανε την εμφάνιση της και όλοι μας έχουμε την ανάγκη να βγούμε έξω και να απολαύσουμε τη φύση και τα όμορφα λουλούδια ανθισμένα… Γιατί λοιπόν να μην μεταφέρουμε την φύση μέσα στο ίδιο μας το σπίτι;

Ας αρχίσουμε σιγά – σιγά να ετοιμάζουμε τα μπαλκόνια και τους κήπους μας με φρέσκα, όμορφα και πολύχρωμα λουλούδια. Μικρές, ανοιξιάτικες και οικονομικές ιδέες, που μόνο κέφι χρειάζονται για να εφαρμοστούν, μπορούν να μας αλλάξουν τη διάθεση.

Η ομορφιά του κήπου έγκειται στο χρώμα των ανθισμένων φυτών. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε σωστές επιλογές ώστε να χαιρόμαστε το θέαμα του ανθισμένου κήπου μας από τις πρώτες μέρες της άνοιξης, μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα φυτά που ανθίζουν και είναι κατάλληλα για τον κήπο.

  • Η κέντουλα είναι όμορφη για τον κήπο, για το φωτεινό της χρώμα αλλά και για το υπέροχο άρωμα της.
  • Το ηλιοτρόπιο είναι ένα πολύ δημοφιλές φυτό, το οποίο ενδείκνυνται για φύτεμα στο πίσω μέρος του παρτεριού επειδή σε ύψος φτάνει τα 3 μέτρα. Το σπέρνουμε τον Απρίλιο και τον Αύγουστο αρχίζει να ανθίζει.
  • Η πετούνια είναι πολύ αγαπημένο φυτό, λόγω των μεγάλων και έντονα χρωματισμένων ανθών του, ωστόσο πρέπει να τονίσουμε ότι είναι ευαίσθητο στη δυνατή βροχή. Η σπορά της γίνεται το Φεβρουάριο – Μάρτιο και στον κήπο φυτεύεται το Μάιο.
  • Η ζίνια, σπέρνεται τον Απρίλιο και μεταφυτεύεται στον κήπο το Μάιο.
  • Τα χρυσάνθεμα, έχουν διάφορες εποχές άνθισης. Μερικά είδη ανθίζουν ήδη από την άνοιξη ενώ άλλα διατηρούν τα άνθη τους μέχρι το φθινόπωρο.
  • Το κενταύριο, είναι πολύ ανθεκτικό και ταιριάζει σε οικολογικούς κήπους που δεν φροντίζονται τακτικά.
  • Η γκαιλλάρδια ανθίζει όλο το καλοκαίρι και είναι κατάλληλη για καλλιέργεια σε βραχόκηπους. Χρειάζεται ένα πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες έδαφος, που όμως δεν πρέπει να είναι υγρό.
  • Η ντάλια, ανήκει στα βολβώδη φυτά και ακτινοβολεί σε πολλά και διαφορετικά χρώματα. Αγαπά τον ήλιο και το υγρό χώμα. Η ντάλια ανθίζει από την άνοιξη μέχρι το τέλος του φθινοπώρου.
  • Η γλαδιόλα ανήκει και αυτή στα βολβώδη φυτά και προτιμά ιδιαίτερα μέρη με πολύ ήλιο. Τα φυτά ανθίζουν από την άνοιξη μέχρι το τέλος του φθινοπώρου.
  • Η τουλίπα, έχει αμέτρητες χρωματικές παραλλαγές και ευδοκιμεί σε μέρη με ήλιο.

Παραπάνω, αναφέραμε μερικά πολυετή αλλά και εποχιακά φυτά, που θα μπορούσατε να επιλέξετε για τον κήπο σας, ώστε να είναι συνεχώς ζωντανός αλλά και πολύχρωμος.

Το Α και το Ω σε έναν κήπο είναι το έδαφος. Αν επικρατεί στον κήπο σας ένα αργιλώδες έδαφος που είναι αφράτο και πλούσιο σε χούμο, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε αμέσως το φύτεμα. Προσοχή θα πρέπει να δώσετε όταν στο έδαφος υπερισχύει άμμος ή πυλός. Σε αυτές τις περιπτώσεις η τύρφη είναι το πιο προσφιλές μέσω βελτίωσης του εδάφους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι προκειμένου να έχουμε ανεπτυγμένα και πλούσια σε άνθη φυτά, ένα απαραίτητο στάδιο είναι η λίπανση του εδάφους. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα λιπάσματα μεγάλης διάρκειας είναι η καλύτερη επιλογή γιατί οι θρεπτικές τους ουσίες αποδεσμεύονται σε μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Το έδαφος και η επιλογή των φυτών είναι τα δύο σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να προσέξετε προκειμένου να δημιουργήσετε έναν εντυπωσιακό και υγιή κήπο.

Τέλος, πριν αρχίσετε την φύτευση σκεφτείτε ότι οι χρωματικά σχεδιασμένοι κήποι κερδίζουν τα βλέμματα. Σε πολλούς κήπους η ομορφιά εμφανίζεται δημιουργώντας ομάδες από τα ίδια φυτά, βολβούς και δέντρα. Για μεγαλύτερο εφέ, μπορούμε να δημιουργήσουμε ομάδες φυτών από διάφορα μεγέθη και χρώματα.