Με οικονομικό τρόπο και με λίγο κόπο, μπορούμε να εμπλουτίσουμε το φαγητό μας με αρώματα και γεύσεις απ’ το μπαλκόνι μας. Παρακάτω θα αναφερθούμε στα βασικά αρωματικά φυτά, καθώς και στις ανάγκες που έχει το καθένα χωριστά.

Αρχικά για να τα φυτέψετε στο μπαλκόνι σας θα χρειαστείτε γλάστρες ή ζαρντινιέρες, οι οποίες θα πρέπει να έχουν βάθος 25 με 30 εκατοστά. Στον πάτο της γλάστρας βάζετε μια στρώση από χαλίκια, για να έχετε καλή στράγγιση, στη συνέχεια ρίχνετε το χώμα (το οποίο κατά προτίμηση να είναι εμπλουτισμένο με οργανικά στοιχεία, π.χ. κομπόστ) και φυτεύετε το φυτό.

Άνηθος Φτάνει σε ύψος 30 με 80 εκατοστά, κι είναι ετήσιο φυτό. Τον φυτεύετε την άνοιξη σε σπόρους (Απρίλιο έως Μάιο) σε βάθος μισό εκατοστό. Χρειάζεται βαθιά γλάστρα γιατί η ρίζα φτάνει βαθιά. Θέλει συχνό πότισμα, μαζεύεται με ψαλίδι κόβοντας 2 εκατοστά απ’ το χώμα.

Βασιλικός Είναι μονοετές φυτό και το ύψος του φτάνει 20 με 80 εκατοστά. Τον φυτεύετε την άνοιξη (Μάρτιο, Απρίλιο). Ο βασιλικός χρειάζεται φως. Επίσης χρειάζεται δροσερό χώμα, γι’ αυτό το καλοκαίρι τον ποτίζετε κάθε μέρα. Για να έχετε καλύτερη ανάπτυξη του φυτού κόβετε τις κορυφές πιο συχνά.

Δάφνη Είναι πολυετές φυτό και το ύψος του φτάνει 3 με 5 μέτρα. Καλύτερα είναι να προμηθευτείτε ένα μικρό φυτό από ένα φυτώριο και να το μεταφυτέψετε (οι ιδανικοί μήνες είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος).Δεν χρειάζεται τακτικό πότισμα και αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Δεντρολίβανο Το δεντρολίβανο είναι πολυετές φυτό και φτάνει το μισό με ένα μέτρο. Αν το φυτέψετε με σπόρους μπορείτε να το κάνετε απ’ τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο. Ρίχνετε τους σπόρους, τους σκεπάζετε με λίγο χώμα και ποτίζετε αραιά και που. Η συγκομιδή θα γίνει τον επόμενο χρόνο. Χρειάζεται φως και οι απαιτήσεις του σε νερό είναι χαμηλές.

Δυόσμος Είναι ποώδες φυτό. Μπορείτε να τον σπείρετε νωρίς την άνοιξη. Απλώνετε τους σπόρους πάνω στο χώμα και ποτίζετε αμέσως. Μετά από 12 μέρες θα βλαστήσουν οι σπόροι. Ο δυόσμος χρειάζεται ήλιο αλλά αντέχει και σε μέρος που δεν το βλέπει πολύ ο ήλιος. Επίσης χρειάζεται αρκετό νερό.

Μαϊντανός Ο μαϊντανός είναι διετές φυτό. Από την ώρα που θα φυτέψετε τους σπόρους, θα χρειαστούν 3 με 4 βδομάδες για ν’ αρχίσουν να βλαστάνουν. Επίσης για να μαζέψετε τα πρώτα φύλλα θα χρειαστεί να περάσει διάστημα 2-3 μηνών. Μπορεί να φυτευτεί από νωρίς την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Απλώνετε τους σπόρους στη γλάστρα, σκεπάζετε με λίγο χώμα και ποτίζετε αμέσως. Αν έχει κρύο καλό είναι να μεταφέρετε τη γλάστρα μέσα στο σπίτι κοντά σε παράθυρο, γιατί το φυτό χρειάζεται ήλιο.

Καλή επιτυχία!