Ο καιρός σιγά σιγά ανοίγει κι όλα οδηγούν προς την άνοιξη! Την εποχή που όπου κι αν κοιτάξεις βλέπεις χρώματα κι απολαμβάνεις υπέροχες μυρωδιές απ τα λουλούδια. Τον μήνα Μάρτιο μπορούμε να ξεκινήσουμε την προετοιμασία του κήπου μας, για την άνοιξη. Κι αν αναρωτιέστε ποιος θα σας βοηθήσει, σας θυμίζουμε ότι καταλληλότεροι βοηθοί είναι τα παιδιά! Ας δούμε λοιπόν τι φυτεύουμε και πως μπορούν να βοηθήσουν οι μικροί μας φίλοι:

ΡαπανάκιαΈχουμε πολύ γρήγορα αποτελέσματα και μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, περίπου σ’ ένα μήνα. Έτσι ο/η μικρός / μικρή κηπουρός μας δεν θα μείνει πολύ με την αγωνία. Μπορούν να φυτευτούν πυκνά, σε απόσταση 10-15 εκατοστών.

ΝτοματάκιαΗ ντομάτα είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά φυτά για τα παιδιά. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε έτοιμο φυτό, παρά να μεγαλώσουν από σπόρο. Φυτεύουμε εκεί που πέφτει περισσότερο ο ήλιος , δίπλα από κάθε φυτό στερεώνουμε πάσσαλο 60 εκατοστών και καθώς μεγαλώνουν τα φυτά, τα δένουμε χαλαρά. Ρίχνουμε μπόλικη κοπριά και ποτίζουμε το χώμα, όμως τα φύλλα πρέπει να διατηρηθούν στεγνά. Η διάρκεια ανάπτυξης τους είναι 50-75 ημέρες. Επίσης τα ντοματάκια μεγαλώνουν πολύ εύκολα και σε γλάστρες.

ΚαρόταΟι σπόροι φυτεύονται απ’ ευθείας στο έδαφος, ωριμάζουν σε 2 μήνες, άρα οι μικροί μας φίλοι πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή. Επειδή το καρότο αναπτύσσεται προς τα κάτω, το χώμα πρέπει να είναι αφράτο και χωρίς πέτρες. Πρέπει να ποτίζουμε καλά και να αραιώνουμε, γιατί η πυκνή φύτευση δίνει φύλλα χωρίς ρίζες. Καλύτερα θα είναι να προτιμήσετε μικρού μεγέθους καρότα για να είναι πιο εύκολη η συγκομιδή από τα παιδιά. Επίσης τρώγονται πιο ευχάριστα.

ΚολοκύθαΑν έχετε χώρο στον κήπο σας ή στο μπαλκόνι σας, ένα πολύ ωραίο λαχανικό που μπορείτε να φυτέψετε είναι η κολοκύθα. Οι σπόροι φυτεύονται σε λοφάκι, ανοίγουμε τρεις τρύπες και τοποθετούμε από ένα σπόρο σε κάθε τρύπα. Σε μία βδομάδα θ’ αρχίσουν να βλασταίνουν, μετά από λίγες μέρες σχηματίζονται τα φύλλα κι αρχίζουν να έρπουν στο χώμα. Οι κολοκύθες ωριμάζουν σε 80 – 120 ημέρες και το καταλαβαίνουμε από το σκληρό εξωτερικό τους περίβλημα.

Σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει καθημερινή φροντίδα, για την σωστή ανάπτυξη των φυτών. Επίσης δεν ξεχνάμε ότι η ιδανική ώρα για να ποτίσουμε τα φυτά μας είναι τις πρωινές ώρες!

Έτσι λοιπόν αγοράζοντας πολύχρωμα εργαλεία και γλάστρες για τους μικρούς μας φίλους σίγουρα θα περάσουμε ευχάριστα απογεύματα και διασκεδαστικά κυριακάτικα πρωινά, φυτεύοντας λαχανικά στον κήπο ή το μπαλκόνι μας. Καλή διασκέδαση!