Σύμφωνα με τη γνωσιακή θεραπεία, τα συναισθήματα προκαλούνται από τις σκέψεις μας και αποτελούν την κινητήριο δύναμη της συμπεριφοράς μας. Για αρκετά χρόνια η επιστήμη της ψυχολογίας εστίαζε στη μελέτη των αρνητικών συναισθημάτων, λόγου χάρη το άγχος, τον θυμό, τη θλίψη. Τα τελευταία χρόνια το ερευνητικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ρεύμα της θετικής ψυχολογίας, το οποίο ασχολείται με τη βίωση θετικών συναισθημάτων- περισσότερες πληροφορίες θα λάβετε από την Ελληνική Εταιρεία Θετικής Ψυχολογίας. Το ρεύμα αυτό υποστηρίζει ότι τα θετικά συναισθήματα συμβάλλουν στην παραγωγή εναλλακτικών λύσεων και ιδεών, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν το άτομο να εξελιχθεί, να ωριμάσει, να ισορροπήσει και να χαλαρώσει. Αξίζει λοιπόν να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και κυρίως να αισθανόμαστε θετικά.

Ποια είναι τα θετικά συναισθήματα και ποιο το όφελός τους; Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η χαρά, η αγάπη, η εκτίμηση και το ενδιαφέρον συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των θετικών συναισθημάτων, τα οποία δύναται να εμπλουτίσουν τις σκέψεις και τις συμπεριφορές των ατόμων που τα βιώνουν, με αποτέλεσμα να διευρύνουν τους προσωπικούς τους πόρους. Μάλιστα, αυτή η διαδικασία εμπλουτισμού και διεύρυνσης λόγω της βίωσης ενός θετικού συναισθήματος θεωρείται ατέρμονη και οδηγεί το άτομο τόσο στη διαρκή βίωση και άλλων θετικών συναισθημάτων, όσο και στην αντιστάθμιση της επίπτωσης από τη βίωση αρνητικών συναισθημάτων. Συνεπώς, η βίωση θετικών συναισθημάτων προάγει την ψυχική υγεία του ατόμου και ενδυναμώνει τις ψυχικές του αντοχές.

Πώς μπορούμε να εξασκηθούμε και να εκπαιδευτούμε στη βίωση θετικών συναισθημάτων;

Πρώτον, ας αρχίσουμε να ζούμε πλήρως κάθε εμπειρία μας, να επικεντρωνόμαστε με όλες μας τις αισθήσεις στην παρούσα στιγμή. Με αυτό τον τρόπο θα οδηγηθούμε στην «ενσυνειδητότητα»

Δεύτερον, ας προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε επιτυχώς τα αρνητικά μας συναισθήματα και όχι να τα θρέφουμε ή να τα αποφεύγουμε, καθώς και να επιμείνουμε στην αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων. Με αυτό τον τρόπο θα οδηγηθούμε στην «ψυχική ανθεκτικότητα»

Τρίτον, ας δοκιμάσουμε να αναζητήσουμε το νόημα και το όφελος από ό,τι και αν μας συμβαίνει. Με αυτό τον τρόπο θα οδηγηθούμε στην «προσωπική ανάπτυξη»

Τέταρτον, ας ξεκινήσουμε να αντιλαμβανόμαστε και να εκτιμούμε τις θετικές διαστάσεις των πραγμάτων. Με αυτό τον τρόπο θα οδηγηθούμε στην ικανότητα του «απολαμβάνειν»

Πέμπτον, ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας να βιώσει θετικά συναισθήματα, ας δημιουργήσουμε το απαραίτητο περιθώριο στη ζωή και την ψυχή μας για να χωρέσουν τα θετικά συναισθήματα και να παραμερίσουν τη συνήθειά μας να καλλιεργούμε μόνο αρνητικά συναισθήματα, μέσα μας και γύρω μας.

Ας δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία στον εαυτό μας να νιώσει θετικά για να χαραχτεί μια πιο ευχάριστη πορεία στην κάθε μας μέρα!