Η άσκηση αποτελεί, μετά τη σωστή διατροφή, τον δεύτερο παράγοντα που εξασφαλίζει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Είναι βέβαιο, όπως δείχνουν οι έρευνες, ότι η καθιστική ζωή συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Από την άλλη, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η σωματική άσκηση βοηθά στην απώλεια βάρους, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην αύξηση της (HDL) «καλής» χοληστερίνης. Και το είδος της άσκησης που βοηθά περισσότερο κατά της χοληστερίνης είναι η λεγόμενη ισοτονική άσκηση, δηλαδή το βάδισμα, το ελαφρύ τρέξιμο, το ποδήλατο, το κολύμπι. Η άσκηση, για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα.

Τι να προσέχετε όταν γυμνάζεστε

*Ανέβασμα σκάλας

Πρέπει να ανεβείτε και να κατεβείτε τουλάχιστον 30 σκαλιά. Προσπαθήστε να μην βιάζεστε και η κίνησή σας να έχει σταθερό ρυθμό.

*Ποδήλατο

Δεν πρέπει να τρέχετε, ούτε να κάνετε στάσεις, αλλά να έχετε μια σταθερή ροή κίνησης. Διάρκεια: 15-20 λεπτά.

*Περπάτημα

Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ γρήγορο ούτε πολύ αργό, αλλά να έχει σταθερό ρυθμό. Δηλαδή, να μην κάνετε… στάσεις στο περίπτερο ή στις βιτρίνες, ώστε να μην διακόπτετε το ρυθμό. Διάρκεια: 30-40 λεπτά.

*Κολύμπι

Πρέπει να κουνάτε χέρια και πόδια με ένα ρυθμό που εσείς αντέχετε και καθορίζετε από την αρχή, έτσι ώστε να είναι σταθερός. Διάρκεια: 10-15 λεπτά.