Όσοι έχετε δοκιμάσει τα υπέροχα μαρόν γλασέ, ξέρετε ότι δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχάσει τη γεύση τους. Oι περισσότερες όμως νοικοκυρές πιστεύουν ότι φτιάχνονται δύσκολα και συνήθως απαιτείται για την παρασκευή τους ο εξοπλισμός ενός… ζαχαροπλαστείου! Κι όμως, όλοι μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μαρόν γλασέ στο σπίτι και μάλιστα πιο υγιεινά. Με βάση τη συνταγή που σας δίνουμε, η διαφορά τους από αυτά του εμπορίου είναι ότι παρασκευάζονται με λιγότερη ζάχαρη και χωρίς πρόσθετες ουσίες, όπως χρωστικές και αρώματα. Πάντως, σε σύγκριση με άλλα γλυκά, τα κάστανα γλασέ είναι πιο υγιεινά, αφού, εκτός από ζάχαρη, δεν περιέχουν υλικά επιβαρυντικά για την υγεία και το βάρος, όπως βούτυρο, αλεύρι, αυγά κλπ. Το Vita σάς δείχνει τον τρόπο να τα φτιάξετε βήμα προς βήμα.

Bήμα 1ο Παίρνετε 1 κιλό κάστανα, αφαιρείτε την εξωτερική σκληρή φλούδα τους και τα βράζετε
σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 40 λεπτά).
Bήμα 2ο Στραγγίζετε τα βρασμένα κάστανα, τα ξεφλουδίζετε και τα αφήνετε για λίγο στην άκρη να κρυώσουν.
Bήμα 3ο Σε μια κατσαρόλα, βάζετε 700 γρ. ζάχαρη
και 1 λίτρο νερό να βράσουν μέχρι να γίνουν σιρόπι. Μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο, κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.
Bήμα 4ο Ρίχνετε τα κάστανα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνετε μέσα για μια νύχτα. Την επομένη,
τα ξαναβράζετε και τα αφήνετε στο σιρόπι για άλλες 5 ώρες. Κατόπιν, τα βράζετε για άλλα 5 λεπτά, προσθέτοντας 1 κουταλιά χυμό λεμονιού.
Bήμα 5ο Βγάζετε τα κάστανα από το σιρόπι με μια τρυπητή κουτάλα, τα τοποθετείτε προσωρινά σε μια πιατέλα και βράζετε το σιρόπι σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει. Μόλις είναι έτοιμο, ρίχνετε μέσα ξανά τα κάστανα και
τα αφήνετε για 4 περίπου ώρες.
Bήμα 6ο Βγάζετε τα κάστανα προσεκτικά από το σιρόπι με μια τρυπητή κουτάλα, τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά και τα τοποθετείτε σε μια λαδόκολλα σε σειρές μέχρι να στεγνώσουν.
Bήμα 7ο Όταν στεγνώσουν -μετά δηλαδή από 6 ώρες περίπου-, τα τυλίγετε σε καραμελόχαρτο ή σαλουμινόχαρτο και τα βάζετε στο ψυγείο.

Tip
• Μπορείτε, αν θέλετε, να φτιάξετε και κάστανα επικαλυμμένα με μαύρη σοκολάτα, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία μέχρι και το 4ο βήμα. Στη συνέχεια, στραγγίζετε τα κάστανα από το σιρόπι και τα βουτάτε σε λιωμένη μαύρη κουβερτούρα. Τα αφαιρείτε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα, τα τοποθετείτε σε λαδόκολλα και μόλις στεγνώσουν, τα βάζετε σε μια πιατέλα στο ψυγείο.

• Για να ξεφλουδίζουν τα κάστανα πιο εύκολα, χαράξτε τα κυκλικά και βράστε τα με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Όταν είναι έτοιμα, φροντίστε να τα ξεφλουδίσετε όσο είναι ακόμα ζεστά.