Ποιοτικά εποχικά υλικά και έμπνευση. Αυτά χρειάζονται για να δημιουργήσετε δροσερές, γευστικές σαλάτες. Αφήστε τις ζουμερές φράουλες και τα βουτυρώδη αβοκάντο να σας παρασύρουν σε εμπνευσμένους συνδυασμούς. Δώστε θαλασσινή γεύση στις σαλάτες σας με γαρίδες και αφήστε τον ουρανίσκο σας να απολαύσει την πλούσια γεύση ενός μαλακού τυριού. O χρωματικός σας καμβάς μπορεί να συμπληρωθεί ιδανικά με φρέσκα λαχανικά. Έξι αγαπημένες τροφές μπαίνουν στο μικροσκόπιο για να αποκαλυφθούν τα θρεπτικά τους συστατικά από τον κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο κ. Ιωάννη Κάλφα, και στη συνέχεια συνδυάζονται από το σεφ Χρήστο Μανουσόπουλο, για να δημιουργήσουν 4 διαφορετικά πιάτα.


Oι γαρίδες αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και σεληνίου. Ενδεικτικά, μία κούπα γαρίδες (128 γρ.) μπορεί να καλύψει το 87% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε σελήνιο, που έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι, επίσης, τροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Β12 και D, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, μπορεί να αντικαταστήσει επάξια τη ζωική πρωτεΐνη του κρέατος και των πουλερικών. Αρκετοί αποφεύγουν τις γαρίδες, επειδή περιέχουν υψηλές ποσότητες χοληστερίνης. Εντούτοις, έρευνες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση γαρίδων, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λίπη και της υψηλής τους περιεκτικότητας σε ω-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να αυξήσει την «καλή» χοληστερίνη και να μειώσει τα τριγλυκερίδια στο αίμα.
: ●Στην αγορά θα βρείτε φρέσκες ελληνικές γαρίδες, που είναι συνήθως πολύ μικρές, αλλά και κατεψυγμένες (ολόκληρες ή καθαρισμένες), που προέρχονται από τον Ατλαντικό ή την Αργεντινή.



Ένα μέτριο αβοκάντο αποδίδει περίπου 50 θερμίδες και περιέχει πάνω από 20 ενεργά ευεργετικά συστατικά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και Κ, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και χαλκό, ενώ αποτελεί και καλή πηγή καλίου. Παρόλο που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα 20 από τα 30 γραμμάρια λίπους ενός μέτριου αβοκάντο αποτελούνται από ωφέλιμα για την υγεία μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Από έρευνες που έγιναν σε άτομα με υψηλή χοληστερίνη διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση αβοκάντο μείωσε σημαντικά την ολική χοληστερίνη. Το αβοκάντο περιέχει και μεγάλες ποσότητες καλίου, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τέλος, η λουτεΐνη που περιέχει θεωρείται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
: ●Όταν επιλέγετε αβοκάντο, βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά βαρύ και έχει λαμπερό χρώμα, αλλά αποφύγετε όσα έχουν τρύπες, μαλακές κηλίδες ή αλλοιώσεις στο φλοιό τους.
● Πιο ανθεκτικά και καλύτερης ποιότητας θεωρούνται όσα έχουν λείο φλοιό και υποχωρεί ελαφρά η σάρκα τους όταν τα πιέζετε.
● Τα αβοκάντο με το σαγρέ φλοιό θα πρέπει, όταν τα κουνήσετε, να ακούσετε το κουκούτσι να κινείται στο εσωτερικό τους, για να βεβαιωθείτε ότι είναι καλής ποιότητας.
● Τα άγουρα αβοκάντο ωριμάζουν μέσα σε 4-8 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Ακόμα όμως και αν τα έχετε αγοράσει ώριμα, μην τα συντηρείτε σε δυνατή ψύξη, γιατί μαυρίζουν.


Έχει πλούσια γεύση, ελάχιστα αλμυρή, και έντονο άρωμα που θυμίζει το γάλα. Πρόκειται για προϊόν με «ονομασία προέλευσης» (Π.O.Π.), που παράγεται σε περιοχές της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας από τυρόγαλα πρόβειου ή γίδινου γάλακτος ή μείγματος αυτών, στο οποίο προστίθενται αυξημένες ποσότητες πρόβειου ή γίδινου γάλακτος ή και της κρέμας τους. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεΐνη, φώσφορο, ιώδιο και σελήνιο, αλλά και λίπος.
Tips: ●Αγοράστε την ποσότητα τυριού που πρόκειται να καταναλώσετε μέσα στις επόμενες 3-4 ημέρες, γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει ακόμα και στο ψυγείο.
– Μη βάζετε το μανούρι στο ψυγείο μέσα στο ειδικό χαρτί που το αγοράσατε, γιατί η ψύξη δεν διαπερνά εύκολα το χαρτί και είναι πιθανό να αλλοιωθεί γρηγορότερα ή να αποκτήσει πολύ έντονη οσμή και γεύση. Αποθηκεύστε το σε γυάλινο τάπερ.


Το «λουλούδι» της αγκινάρας ήταν εξαιρετικός μεζές για τους αρχαίους Έλληνες αλλά και τους Ρωμαίους, ενώ χρησιμοποιούνταν και ως φάρμακο. Πρόκειται για λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, ενώ είναι επίσης και καλή πηγή των βιταμινών Β1, Β2 και νιασίνης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αγκινάρα δρα προστατευτικά σε παθήσεις του ήπατος και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των δυσπεψιών. Έχει επίσης διουρητική δράση (περιέχει νερό σε ποσοστό 85%).
:●Όταν αγοράζετε αγκινάρες, βεβαιωθείτε ότι είναι συμπαγείς, κλειστές και τρυφερές, και το χρώμα τους έντονο.
● Διαλέξτε φρέσκες αγκινάρες κόβοντας ένα πέταλο από το λουλούδι στη μέση. Αν η αγκινάρα κοπεί εύκολα στα δύο, βγάζοντας έναν ξερό ήχο και μία σταγόνα χυμού, είναι φρέσκια.
● Διατηρήστε τις στο ψυγείο, αφού τις καλύψετε με ένα υγρό πανί ή βυθίσετε τα κοτσάνια τους στο νερό.


Το κολοκύθι αποδίδει ελάχιστες θερμίδες, ενώ είναι πολύ πλούσιο σε μαγγάνιο και βιταμίνη C. Αποτελεί, επίσης, καλή πηγή μαγνησίου, βιταμίνης Α, φυτικών ινών, ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου και φυλλικού οξέος. Πρόσφατες μελέτες συσχέτισαν το κολοκύθι με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
:●Ακουμπήστε το φλοιό τους και αν αισθανθείτε να σας τσιμπάει -κάτι σαν μικρές βελόνες-, αυτό είναι ένδειξη ότι τα κολοκυθάκια είναι φρέσκα.



Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου και είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, ιώδιο, κάλιο, πολυφαινόλες και φυλλικό οξύ. Μία κούπα φράουλες (144 γρ.) μπορεί να καλύψει το 139% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης, ενώ αποδίδει μόλις 44 θερμίδες. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες, εκτός από το χαρακτηριστικό πλούσιο κόκκινο χρώμα το οποίο προσδίδουν στις φράουλες, έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
: ●Επειδή πρόκειται για ευαίσθητο φρούτο, καλό είναι να τις πλένετε λίγο πριν τις καταναλώσετε. Διαφορετικά, αφού τις πλύνετε και τις κόψετε, ραντίστε τις με λίγο κονιάκ και αποθηκεύστε τις σε γυάλινο δοχείο στο ψυγείο, το πολύ για 2 ημέρες.
●Καλό είναι να τις πλένετε ολόκληρες πριν αφαιρέσετε το κοτσανάκι τους, ώστε να μην εισχωρήσει νερό στο εσωτερικό τους και αλλοιωθεί η γεύση και το άρωμά τους.
● Θεωρούνται από τις πιο επιβαρυμένες σε φυτοφάρμακα τροφές, γι’ αυτό προτιμήστε τις βιολογικές.