Το αποφασίσατε, θα κάνετε πάρτι και θέλετε να δείτε τους καλεσμένους σας να χορεύουν, να περνούν καλά και να τρώνε ακόμη καλύτερα. Τρεις εβδομάδες αρκούν για να τα οργανώσετε όλα. Εμείς σας δίνουμε ιδέες και λύσεις για τη μουσική, την ατμόσφαιρα και, ­φυσικά, για το φαγητό και τα ποτά – γιατί γύρω από τον μπουφέ πρέπει να στηθεί μια δεύτερη γιορτή. Εσείς εφοδιαστείτε με post-it, κρατήστε σημειώσεις, επιστρατεύστε τα κέφια σας και ακολουθήστε τις οδηγίες μας για σίγουρη επιτυχία!


Επειδή πρόκειται για πάρτι, το κάλεσμα μπορεί να γίνει τηλεφωνικά. Ετοιμάστε, λοιπόν, τη λίστα των καλεσμένων σας και ενημερώστε τους τουλάχιστον 15 ημέρες πριν. ­Ζητήστε τους να σας απαντήσουν μέσα σε 5 ημέρες.


Πρέπει να είναι χαλαρή και να μυρίζει… Χριστούγεννα. Σε αυτό θα συμβάλλουν καθοριστικά οι μυρωδιές που θα διαχέονται στο χώρο και ο φωτισμός που θα επικρατεί.
Οι μυρωδιές: Πρώτα από όλα, καλό θα ήταν να υπάρχει στο χώρο ένας ιονιστής, που θα κρατά κατά τη διάρ­κεια της γιορτής την ατμόσφαιρα καθαρή. Αποφύγετε τα αποσμητικά χώρου, καθώς και τα συνθετικά ποτ πουρί σε μορφή τζελ ή λαδιού, γιατί οι μυρωδιές που αναδίδουν είναι συνήθως έντονες και θα βαρύνουν την ατμόσφαιρα. Προτιμήστε τα αποξηραμένα ποτ πουρί, καθώς και κάποια χειροποίητα που θα φτιάξετε μόνοι σας:
Πάρτε, για παράδειγμα, πορτοκάλια και λεμόνια, τρυπήστε τα γύρω-γύρω με καρφάκια γαρίφαλου και μοιράστε τα στις ζεστές εστίες του σπιτιού (τζάκι, καλοριφέρ), ώστε να σκορπίσουν το άρωμά τους παντού.
Κάτι ανάλογο μπορείτε να κάνετε και με τα φυσικά αρώματα της βανίλιας και της κανέλας, που δένουν μάλιστα με το χειμώνα και τα Χριστούγεννα. Γεμίστε μικρά μπολάκια με ξυλάκια κανέλας και άλλα με κρυσταλλική βανίλια και βάλτε τα, επίσης, στις ζεστές εστίες, για να γεμίσει ευωδιές το σπίτι.
Ο φωτισμός: Επειδή ακριβώς πρόκειται για πάρτι, στο χώρο θα πρέπει να υπάρχει διάχυτος ένας χαμηλός φωτισμός και στο σημείο του μπουφέ να είναι πιο έντονος, ώστε οι καλεσμένοι να βλέπουν καλά τα εδέσματα και να μπορούν να σερβιριστούν. Για πιο γιορτινή ατμόσφαιρα:
Ανάψτε μπλε και πράσινα λαμπάκια, καθώς και λευκές «ψείρες», που λάμπουν σαν αστεράκια.
Μην παραλείψετε τα ρεσό! Σε διάφορα σημεία, βάλτε δεκάδες ρεσό να επιπλέουν στο νερό μέσα σε μεγάλα γυάλινα μπολ. Ομορφαίνουν το χώρο και ταυτόχρονα καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, γιατί απορροφούν τον καπνό.
Τέλος, στον μπουφέ μπορείτε να τοποθετήσετε, αντί για τα κλασικά αναμμένα κηροπήγια, φαναράκια.



Κόψτε τα νεράντζια (ή άλλα φρούτα, όπως πορτοκάλια, μανταρίνια ή γκρέιπφρουτ) στη μέση. Πλύντε τα καλά για να φύγει η σκόνη, αδειάστε τα προσεκτικά, τοποθετήστε τα μέσα σε ένα ταψάκι, βγάλτε τα στο μπαλκόνι σε σημείο με ήλιο και αφήστε τα για 3-4 ημέρες μέχρι να ξεραθούν. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τότε μπορείτε να τα τοποθετήσετε μέσα στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία για τουλάχιστον 3-4 ώρες. Αφού ξεραθούν, τοποθετήστε στο εσωτερικό τους λίγη διακοσμητική άμμο και ένα ρεσό. Αν θέλετε να τα κάνετε πιο βαριά και σταθερά, μπορείτε να τα περάσετε με μια στρώση αραιωμένης κόλλας κρυσταλλιζέ (Ατλακόλ).


Κόψτε τα φρούτα στα δύο τρίτα και αδειάστε τους προσεκτικά. Ακολουθήστε την προηγούμενη διαδικασία για να αποξηρανθούν, μετά ανοίξτε προσεκτικά μια μικρή τρύπα και τοποθετήστε ένα ή περισσότερα λαμπάκια μέσα σε κάθε «κυπελλάκι».


Βάλτε σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο ή μια μεγάλη γλάστρα τα κλαδιά, τοποθετώντας διακοσμητική άμμο στον πάτο. Κόψτε μερικά κλαδιά από πεύκο ή έλατο και τοποθετήστε τα και αυτά στο βάζο. Πάνω στα κλαδιά, κρεμάστε στολίδια, όπως τις μπάλες που έχετε φτιάξει από πορτοκάλια ή νεράντζια ή τις γιρλάντες με τα φωτάκια. Τέλος, δέστε κορδέλες σε διάφορα χρώματα και στολίστε το σπίτι σας με μια πιο πρωτότυπη, αλλά και οικολογική ιδέα. Αν θέλετε, μπορείτε να βάψετε τα κλαδιά σας με χρυσό ή ασημένιο σπρέι.

Ελευθερία Σπαντιδάκη


Κατ’ αρχάς, αποφασίστε αν το πάρτι σας θα είναι easy cocktail ή αν θα έχει κεφαλαίο το «Π» με απώτατο στόχο το χορευτικό ξεφάντωμα…
Για easy coctail: Από τα πλέον ενδεδειγμένα CD είναι το «Martinis & Mistletoe: Cool Tunes For Your Christmas Cocktail Party», του οποίου ο τίτλος δεν χρειάζεται καμιά περαιτέρω επεξήγηση. Η σειρά της Ultra Lounge, με περισσότερους από 20 τίτλους, έχει όλες τις λύσεις που χρειάζεστε, με τα τρία νούμερα «Christmas Cocktails pt.1-3» να είναι must. Εγγυημένες επιλογές είναι ακόμη η φωνή του Frank Sinatra από σχεδόν οποιεσδήποτε ηχογραφήσεις για την Capitol και τα 60’s της Reprise, η εορταστική αφέλεια του Dean Martin, γυναικεία vocal jazz ονόματα σαν αυτά των Julie London, Dinah Washington, Helen Merrill, ή ο τελευταίος δίσκος του Harry Con­nick Jr., «What A Night! A Christmas Album».
Για ξέφρενο χορευτικό πάρτι: Πρώτα από όλα, φροντίστε εγκαίρως για την ενοικίαση του ηχητικού εξοπλισμού (CD players, ενισχυτές, ηχεία κλπ.) και για την αναζήτηση dj, εφόσον δεν υπάρχει λύση εκ των έσω. Αποφύγετε τους επαγγελματίες που μιξάρουν Jive Bunny με «Λυγαριά» και προτιμήστε έναν έμπειρο φίλο σας. Θα ξέρει σίγουρα καλύτερα τα γούστα της παρέας και θα μπορεί να οδηγήσει το πάρτι εκεί που επιθυμείτε. Τις προ­τάσεις της πρώτης εκδοχής τις συστήνουμε εδώ για ξεκίνημα: για την υποδοχή των καλεσμένων, το warming up και την ώρα του φαγητού.
Οι συλλογές της Motown «Complete Motown Singles Vol. 1-10» είναι ένα σίγουρο bet. Η μουσική δεν είναι χριστουγεννιάτικη, η ατμόσφαιρα θα μπορούσε όμως. Η εντυπωσιακή σειρά ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια με τρεις κυκλοφορίες ετησίως. Κάθε συσκευασία περιλαμβάνει: 1 δισκάκι 45 στροφών, πολυτελέστατο βιβλίο και 5 έως 7 CD με όλα τα singles της μυθικής μαύρης εταιρείας για την εκάστοτε χρονιά λειτουργίας της. Για την περίσταση, προτιμήστε τις μεσαίες χρονιές των 60’s (1964-1966), όπου οι φωνές των Supremes, Smokey Robinson, Marvin Gaye, Temptations, Four Tops, σε τραγούδια όπως τα «Reach Out I’ll Be There», «My Girl», «Stop In The Name Of Love», μπορούν να βάλουν φωτιά σε οποιοδήποτε πάρτι. Οι επιλογές είναι αμέτρητες, η διάρκεια ξεπερνά τις 6 ώρες, ενώ είναι κατάλληλη και για δώρο στον εαυτό σας.

Δήμος Πασσάς




Μην καλέσετε περισσότερα άτομα από όσα μπορείτε να περιποιηθείτε.
Ετοιμάστε μια λίστα με όλα όσα πρέπει να ψωνίσετε για το ­πάρτι. Για να μη σας πέσουν όλα μαζεμένα, κάντε τα ψώνια των τροφίμων και των ποτών σε δύο δόσεις:
Μία εβδομάδα πριν, φροντίστε να προμηθευτείτε τα αλκοολούχα ποτά, τα αναψυκτικά και τους ξηρούς καρπούς, και γενικότερα ό,τι σας λείπει και αφορά τον εξοπλισμό (π.χ. χαρτοπετσέτες, καλαμάκια κλπ.).
Τρεις ημέρες πριν, ψωνίστε τα τυριά, τα λαχανικά και όλα τα υπόλοιπα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε για την ετοιμασία των εδεσμάτων, έτσι ώστε να είναι όσο πιο φρέσκα γίνεται.

Κάντε τις απαραίτητες μετακινήσεις επίπλων.
Μία ημέρα πριν, ενώστε τα τραπέζια που θα χρησιμεύσουν ως μπουφές και στρώστε τα με τα τραπεζομάντιλα.
Τοποθετήστε στο τραπέζι-μπουφέ όλα όσα δεν γίνονται τελευταία στιγμή: Τα σερβίτσια, τα ποτήρια, και τις χαρτοπετσέτες, καθώς και τα ποτά που δεν σερβίρονται παγωμένα.


Πριν από την προσέλευση Μία ώρα πριν έρθουν οι καλεσμένοι σας, τοποθετήστε στον μπουφέ όλους τους μεζέδες που δεν σερβίρονται ζεστοί, καθώς και τους ξηρούς καρπούς, τα κράκερ, τα ντιπ και τα στικ λαχανικών.

Κατά τη διάρκεια του πάρτι Υποδεχτείτε τους καλεσμένους σας με ένα κοκτέιλ, όπως Dry Martini με λικέρ μαστίχας ή ένα punch.
Αν σας φέρουν λουλούδια, βάλτε τα σε βάζα και τοποθετήστε τα οπωσδήποτε σε κάποια σημεία του χώρου. Αν σας φέρουν γλυκά ή ποτά, βάλτε τα στον μπουφέ μαζί με τα δικά σας. Έτσι, θα δείξετε ότι η προσφορά τους είναι ευπρόσδεκτη.
Όταν έρθει η ώρα της γαστρι­μαργικής απόλαυσης, θα μεταφέρετε στον μπουφέ τα ζεστά φαγητά, τα γλυκά που διατηρούνται στο ψυγείο, τα τυριά, τις σαλάτες, καθώς και τα ποτά που σερβίρονται κρύα.
Τα κοκτέιλ δεν ετοιμάζονται συνήθως από νωρίς, γι’ αυτό πρέπει να έχετε όλα τα υλικά και τα σύνεργα έτοιμα και… παραταγμένα (θρυμματισμένο πάγο, μικρά παγάκια, σέικερ) την ώρα του πάρτι.


Ο μπουφές των Χριστουγέννων πρέπει να είναι πλούσιος. Αυτό δεν σημαί­νει ότι το πάρτι θα σας στοιχίσει μια περιουσία. Μπορείτε να έχετε το γευστικότερο μπουφέ με απλά υλικά και αρμονικούς γευστικούς συνδυασμούς. Τα εδέσματα που σας προτείνουμε είναι ιδιαίτερα και τα περισσότερα δεν χρειάζονται ψήσιμο ή μαγείρεμα.



Επιλέξτε ανάμεσα σε ­λινά, μεταξωτά ή με χριστουγεννιάτικα σχέδια. Φροντίστε να είναι όλα πεντακάθαρα και άψογα σιδερωμένα.
Μπορείτε να ακολουθήσετε την παράδοση και έτσι όλα τα πιάτα (πιάτα, πιατάκια, πιατέλες, μπολ, σαλατιέρες, σαλτσιέρες) να ανήκουν στο ίδιο σερβίτσιο ή, αν θέλετε κάτι πιο μοντέρνο και χαλαρό, ακολουθήστε τη νέα τάση mix and match (ανακατέψτε και ταιριάξτε). Προσέξτε να μην είναι κανένα χτυπημένο.

Όλα τα είδη πρέπει να ­είναι διαθέσιμα: ποτήρια για νερό, αναψυκτικό, μπίρα, κρασί, αλκοολούχα ποτά και κοκτέιλ.
του καφέ.
Μονόχρωμες, πράσινες ή κόκκινες, ή με χριστου­γεννιάτικα σχέδια.
.
με πάγο για ποτά.
.
για νερό και χυμούς.
.
για αλάτι και μύλο για πιπέρι.
που διατηρούν ζεστά τα φαγητά στον μπουφέ.
.
Χρωματιστές .
.
ως προεκτάσεις ή συμπληρωματικά του μπουφέ και του μπαρ.




Πάρτι χωρίς καναπεδάκια δεν γίνεται. Γι’ αυτό κι εμείς σας… βάζουμε διάφορες ιδέες για ιδανικούς συνδυασμούς. Παίρνετε διάφορα είδη ψωμιού για τοστ (σταρένιο, ολικής άλεσης, πολύσπορο), κόβετε τις φέτες με κουπ πατ ή μαχαίρι σε μικρά τετραγωνάκια και φτιάχνετε καναπεδάκια διάφορων γεύσεων.
Με μους από ζαμπόν: Χτυπάτε στο μπλέντερ 250 γρ. ανθότυρο και 250 γρ. μανούρι, με 5 φέτες ζαμπόν μπούτι. Στη συνέχεια, βάζετε από 1 κουταλιά μους σε σχήμα πομπέ πάνω από κάθε φετάκι ψωμιού.
Με κατσικίσιο τυρί: Ραντίζετε τις φέτες με αρωματισμένο ελαιόλαδο και από πάνω βάζετε κατσικίσιο τυρί.
Με αυγοτάραχο: Αλείφετε τις φέτες με λίγο φρέσκο βούτυρο και από πάνω βάζετε μία φέτα αυγό σφιχτό, αυγοτάραχο και λίγες σταγόνες λεμονιού.
Με φιλέτα σαρδέλας: Αλείφετε τα φετάκια ψωμιού με πάστα αντζούγιας και τοποθετείτε στο κέντρο 1 λωριδίτσα από φιλέτο σαρδέλας ρολαρισμένη (σε σχήμα σαλιγκαριού).
Με μοτσαρέλα και ντομάτα: Βάζετε στα ψωμάκια του τοστ 1 λεπτή φέτα μοτσαρέλα, κομμένη στο σχήμα του ψωμιού, και από πάνω βάζετε 1 φέτα ντομάτα και 1/2 μαύρη ελιά (χωρίς κουκούτσι).
Με σολομό: Αλείφετε τετράγωνα ψωμάκια του τοστ με αλατισμένο βούτυρο, καλύπτετε με 1 μικρή φέτα σολομού, ραντίζετε με χυμό λεμονιού και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο άνηθο.


Παίρνετε στρογγυλά ψωμάκια (πολύσπορα ή σίκαλης) και τα γεμίζετε με διάφορα πεντανόστιμα υλικά.
Με ροκφόρ, αχλάδι και καρύδια: Κόβετε αχλάδια σε λεπτές φέτες και τα μαρινάρετε για 5 λεπτά σε κόκκινο κρασί. Στο μεταξύ, χτυπάτε στο μίξερ ροκφόρ με καρύδια και λίγο κρασί (ανά 300 γρ. ροκφόρ, 50 γρ. καρύδια, 4 κουταλιές κρασί), μέχρι να ομογενοποιηθούν. Κατόπιν, αλείφετε τα ψωμάκια με λεπτή στρώση του μείγματος, απλώνετε τις φέτες αχλαδιού και κλείνετε τα σάντουιτς. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα, ψήνετε τα σάντουιτς σε προθερμασμένο γκριλ για 7 λεπτά περίπου, μέχρι τα ψωμάκια να ροδοκοκκινίσουν.
Με προσούτο και παρμεζάνα: Αλείφετε τα ψωμάκια με λίγο βού­τυρο και τα γεμίζετε με 1 φέτα προσούτο, 1 λεπτή φέτα παρμεζάνα και 2 φύλ­λα ρόκας.
Με τόνο: Αλείφετε τα ψωμάκια από τη μία πλευρά με μαγιονέζα και από την άλλη με λίγη μουστάρδα και τα γεμίζετε με τόνο (σε νερό) καλά στραγ­γισμένο.


Ντομάτες γεμιστές με τόνο:
Παίρνετε μέτριες ντομάτες, τις αδειά­ζετε και τις γεμίζετε με τόνο, μαρούλι, άνηθο και κρεμμυδάκια ψιλοκομ­μένα.
Πιπεριές γεμιστές: Ανοίγετε πιπεριές χρωματιστές και γεμίζετε άλλες με ρωσική σαλάτα, άλλες με μελιτζανοσαλάτα και άλλες με τυροσαλάτα.


Μικροί ντάκοι: Παίρνετε μικρούς ντάκους, τους ραντίζετε με κόκκινο κρασί, προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο, τρίβετε πάνω από τον καθένα φρέσκια ντομάτα και μανούρι και πασπαλίζετε με ρίγανη.
Σπαγγέτι αγγουριού: Καθαρίζετε μεγάλα αγγούρια και τα περνάτε από το μαντολίνο μέχρι το σημείο που ξεκινούν τα σπόρια. Βάζετε σε μπολ ντομάτα ξεφλουδισμένη και τυρί φέτα, κομμένα σε κυβάκια, κάππαρη, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και από πάνω τυλιγμένο το σπαγγέτι αγγουριού. Τέλος, ραντίζετε με ελαιόλαδο.
Σουβλάκια λαχανικών με ντρέσινγκ βασιλικού: Περνάτε σε ξύλινα καλαμάκια εναλλάξ ντοματίνια, μοτσαρέλα και ρόκα. Για το ντρέσινγκ, χτυπάτε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1/2 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού, 2 φλιτζανάκια έτοιμη σάλτσα πέστο και 3 κουταλιές μπαλσάμικο.
Κρύα ντοματόσουπα: Τρίβετε φρέσκια ντομάτα και την αναμειγνύετε με ντοματοχυμό. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και αδειάζετε το μείγμα σε μικρά διάφανα ποτηράκια με μεγάλο άνοιγμα. Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.


Στον μπουφέ μπορεί να κυριαρχούν τα κρύα εδέσματα, ωστόσο δεν πρέπει να λείπουν κάποια ζεστά και κυρίως οι πρωταγωνιστές των γιορτών, που είναι η γαλοπούλα και το χοιρινό. Γι’ αυτό κι εμείς σας προτείνουμε δύο ξεχωριστές συνταγές που τρώγονται ζεστές.



Στον μπουφέ πρέπει να υπάρχουν 2 πιατέλες με τυριά, όπου στο κέντρο τους θα έχετε βάλει κράκερ σε στικ.
Επιλέξτε εκλεκτά αλλαντικά, όπως προσούτο, ζαμπόν από χοιρομέρι, σπεκ, και βάλτε τα σε μια πιατέλα.
Γεμίστε ένα πανέρι με στρογγυλά ψωμάκια, αλλά και ψωμί σε φέτες (μαύρο, πολύσπορο, σταρένιο κλπ.). Στο πανέρι μπορείτε, επίσης, να έχετε και μακρόστενα κράκερ.




Χοιρινό ή αγριογούρουνο με ξερά φρούτα:
Δύο ημέρες πριν:
Παίρνετε 1 1/2 κιλό αγριογούρουνο ή χοιρινό, χωρίς κόκαλο, και ζητάτε από τον κρεοπώλη να σας το τυλίξει ρολό σε δίχτυ ή σπάγγο. Φτιάχνετε μαρινάτα, αναμειγνύοντας σε ένα βαθύ σκεύος 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί, 1/2 φλιτζάνι ξίδι, 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες, 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, 6 κόκκους μαύρο πιπέρι, 2 κουταλιές μέλι και 1 φύλλο δάφνης. Αφήνετε το κρέας να μαριναριστεί για 24 ώρες, σκεπασμένο στο ψυγείο, φροντίζοντας κατά διαστήματα να το αναποδογυρίζετε, ώστε να μαριναριστεί παντού.
Μια ημέρα πριν: Την επομένη, στραγγίζετε το κρέας, βάζετε σε μια κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και το σοτάρετε, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Σουρώνετε τη μαρινάτα, προσθέτετε τη μισή στην κατσαρόλα και σκεπάζετε, αφήνοντας το κρέας να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσει. Στα μισά του μαγειρέματος, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Ελέγχετε κατά διαστήματα τα υγρά και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό. Στο μεταξύ, μουσκεύετε σε κόκκινο κρασί ξερά δαμάσκηνα και βερίκοκα για 15-20 λεπτά. Μόλις ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του κρέατος, στραγγίζετε καλά τα ξερά φρούτα και τα ρίχνετε και αυτά στην κατσαρόλα. Τα αφήνετε να πάρουν μία βράση και κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά. Αφαιρεί­τε το δίχτυ και σερβίρετε το χοιρινό ή το αγριογούρουνο σε μια πιατέλα κομμένο σε φέτες. Το περιχύνετε με τη σάλτσα και το γαρνίρετε με τα ξερά φρούτα. Το φαγητό συνοδεύεται ιδανικά με πουρέ πατάτας ή ρύζι.
Μπουκίτσες γαλοπούλας με καραμελωμένο μήλο: Παίρνετε 1 κι­λό φιλέτο γαλοπούλας (για 35 περίπου μπουκίτσες) και το κόβετε σε μεγάλους κύβους. Το σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το σβήνετε με 1/2 ποτηράκι λευκό κρασί. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το κρέας να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Κόβετε 8 ξινόμηλα σε ροδέλες και τις απλώνετε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο. Τις αλείφετε με βούτυρο και τις πασπαλίζετε με ζάχαρη. Τις ψήνετε στο γκρίλ μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά. Τυλίγετε κάθε κομμάτι γαλοπούλας με μία ροδέλα μήλου και στερεώνετε με μία οδοντογλυφίδα.


Εκτός από την απλή λαχανοσαλάτα και την πράσινη με ρόκα, παρμεζάνα και ντοματίνια, μπορείτε να έχετε και 2 ακόμη σαλάτες σε πιο χριστουγεννιάτικες εκδοχές.
Πράσινη σαλάτα με καρπούς και ντρέσινγκ μέντας: Κόβετε με το χέρι σε χοντρά κομμάτια 1 σαλάτα, 1 μαρούλι σγουρό. Βάζετε τα πράσινα λαχανικά σε μια μεγάλη σαλατιέρα και προσθέτετε 2 αχλάδια και 2 ξινόμηλα, κομμένα με τη φλούδα σε μικρά κομμάτια, 2 αβοκάντο κομμένα σε λεπτές φέτες, 1 φλιτζάνι καρπούς ροδιού, 3 κουταλιές κουκουναρόσπορο, 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα. Περιχύνετε τη σαλάτα με σος μέντας, την οποία θα φτιά­ξετε ανακατεύοντας 250 γρ. μαγιονέζα, 2 σφηνάκια λικέρ μέντας, 1 ποτήρι φρέσκο γάλα, αλάτι, άσπρο πιπέρι, 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊ­ντανό και 1 κουταλιά χυμό λεμονιού.
Κινεζικό λάχανο με καραμελώμενο κρεμμύδι: Ψιλοκόβετε σε μια μεγάλη σαλατιέρα κινεζικό λάχανο, ραντίτσιο και ρόκα. Προσθέτετε πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε λεπτές λωριδίτσες, φουντίτσες από μαϊντανό και καραμελωμένες φέτες κρεμμυδιού. Σοτάρετε τις φέτες κρεμμυδιού στο τηγάνι με λίγη ζάχαρη και τις προσθέτετε στη σαλάτα. Φτιάχνετε σος από μπαλσάμικο, χτυπώντας στο μπλέντερ 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 5 κουταλιές μπαλσάμικο, 1/2 κουταλάκι μέλι, λίγο αλάτι, και περιχύνετε με αυτήν τη σαλάτα.


Για το τέλος, προτείνουμε μια ξεχωρι­στή φρουτοσαλάτα γι’ αυτούς που θέλουν κάτι πιο υγιεινό, αλλά και «συγκλονιστικές» μπουκιές σοκολάτας που θα γλυκάνουν τους καλεσμένους.
Φρουτοσαλάτα με grand mar­nier και πιπέρι: Καθαρίστε και κόψτε σε πολύ μικρά κομμάτια 500 γρ. φρούτα εποχής. Βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ και αναμείξτε τα με 3 κουταλιές ζάχαρη, 1/2 ποτηράκι Grand Marnier, 100 ml χυμό πορτοκαλιού, 10 κόκκους κόκκινο πιπέρι και 15 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα. Ετοιμάστε τη φρουτοσαλάτα 1 ώρα πριν τη σερβίρετε, για να μπορέσουν τα φρούτα να τραβήξουν όλα τα υγρά και να γίνουν πιπεράτα.
Τρουφάκια σοκολάτας με αρωματικό πορτοκάλι: Λιώνετε 300 γρ. κουβερτούρα σε μπεν μαρί και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα. Έπειτα, προσθέτετε λί­γο ξύσμα πορτοκαλιού και 2 κουταλιές λικέρ πορτοκάλι. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε να κρυώσει λίγο το μείγμα, τόσο όσο χρειάζεται για να πλάθεται σε μικρά μπαλάκια. Αφήνετε τα μπαλάκια να κρυώσουν και να στεγνώσουν καλά πάνω σε λαδόχαρτο. Μόλις είναι έτοιμα, λιώνετε 200 γρ. ακόμη κουβερτούρα σε μπεν μαρί, προσέχοντας να μη λιώσει πολύ, και τα βουτάτε ένα-ένα μέσα. Στη συνέχεια, τα βάζετε σε ένα ταψί, στο οποίο έχετε βάλει τρούφα ή κακάο, και τα ρολάρετε. Όταν η τρούφα ή το κακάο καλύψουν τα σοκολατάκια, τα τινάζετε και τα διατηρείτε σε δροσερό μέρος.
Μικρές μπουκιές μπράουνις: Λιώ­νετε 300 γρ. κουβερτούρα μαζί με 100 γρ. βούτυρο σε μπεν μαρί. Χτυπάτε 150 γρ. ζάχαρη μαζί με 3 αυγά, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτετε την κουβερτούρα και, καθώς ανακατεύετε, προσθέτετε σταδιακά 110 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Βάζετε το μείγμα στο ψυγείο για 1/2 ώρα και, μόλις το βγάλετε, ρίχνετε μεγάλες κουταλιές από το μείγμα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο, προσέχοντας να αφήνετε απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν. Ψήνετε τα μπράουνις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 15 λεπτά, ώστε να μείνουν μαλακά στο εσωτερικό τους.


Κάθε πάρτι… που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να έχει οργανωμένη κάβα. Έτσι, δεν πρέπει να λείπουν: Αναψυκτικά, χυμοί, σόδες, εμφιαλωμένα νερά, λευκά και κόκκινα κρασιά, μπίρες, καθώς και τα πιο δυνατά ποτά (π.χ. ουίσκι, βότκα κλπ.). Πάνω στο τραπέζι που θα βρίσκονται τα ποτά, φροντίστε να υπάρχουν στικ λαχανικών (καρότα, αγγούρια) και μπολάκια με δροσερά ντιπ.


Εκτός από το punch, τα κοκτέιλ γίνονται εκείνη τη στιγμή, γι’ αυτό πρέπει να έχετε όλα τα υλικά έτοιμα, καθώς και κάποιο φίλο «εθελοντή» για να τα ετοιμάζει.
Punch: Πλένετε καλά και κόβετε σε ροδέλες (με τη φλούδα) 1 πορτοκάλι, 1 λεμόνι και 2 λάιμ. Ετοιμάζετε 1 λίτρο πράσινο τσάι, διαλύετε μέσα 3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη και το αφήνετε να κρυώσει. Βάζετε σε ένα μπολ για punch ή σε μια κανάτα 1 μπουκάλι κρασί γλυκό σαμιώτικο, το τσάι και τα εσπεριδοειδή και ανακατεύετε. Το σερβίρετε προσθέτοντας παγάκια.
Negroni: Αναμειγνύετε στο σέικερ 1 μεζούρα τζιν, 1 μεζούρα βερμούτ κόκκινο και 1 μεζούρα Campari. Τα χτυπάτε στο σέικερ και σερβίρετε το κοκτέιλ σε ψηλό ποτήρι tumbler (σωλήνα). Συμπληρώνετε με σόδα και διακοσμείτε το ποτήρι με μία φέτα πορτοκάλι.
Daiquiri: Χτυπάτε καλά στο σέικερ 4 cl λευκό ρούμι, 1 κουταλιά σιρόπι ζάχαρης και χυμό από 1/2 λάιμ μαζί με 3-4 παγάκια. Σερβίρετε σε ένα ποτήρι με πόδι για κοκτέιλ.
Cuba Libre: Ρίχνετε 4 cl λευκό ρούμι και μερικά παγάκια σε ένα ποτήρι για long drinks, γεμίζετε το ποτήρι με αναψυκτικό τύπου cola και λίγο χυμό λεμονιού.
Margarita: Χτυπάτε στο σέικερ 4 cl λευκή τεκίλα, 2 cl Cointreau, 2 cl χυμό λεμονιού. Βρέχετε το στόμιο ενός ποτηριού για κοκτέιλ και το πασπαλίζετε με λίγο αλάτι. Αδειάζετε μέσα τη μαργαρίτα και σερβίρετε.
Bloody Mary: Χτυπάτε με παγάκια στο σέικερ 5 cl βότκα, 10 cl χυμό ντομάτας, λίγο αλάτι, λίγο σέλερι σε σκόνη, ταμπάσκο και αδειάζετε το μείγμα σε ένα ποτήρι για long drinks.
Mai tai: Γεμίζετε ένα ποτήρι με θρυμ­ματισμένο πάγο. Στύβετε από πάνω 1 λάιμ. Χτυπάτε στο σέικερ 1 cl σι­ρόπι ζάχαρης, 2 cl Cointreau, 6 cl καφέ ρούμι, 1 cl σιρόπι αμυγδάλου και αδειά­ζετε το μείγμα στο ποτήρι. Στολίζετε το ποτήρι με 1 φέτα ανανά ή κερασάκια για κοκτέιλ και σερβίρετε με καλαμάκι.



Η σαμπάνια προσφέρεται παγωμένη στους 4-5° C.
Το ουίσκι σε θερμοκρασία δωματίου ή με πάγο.
Το κονιάκ σε θερμοκρασία δωματίου.
Το ρούμι σε θερμοκρασία δωματίου ή παγωμένο.
Το τζιν παγωμένο.
Η βότκα παγωμένη.
Τα λικέρ σε θερμοκρασία δωματίου.
Τα κοκτέιλ παγωμένα.
Τα λευκά κρασιά δροσερά.
Τα κόκκινα κρασιά σε θερμοκρασία δωματίου.
Τα αναψυκτικά παγωμένα.
Οι χυμοί παγωμένοι.




Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Ανδρέα Κρανιά, σεφ του ξενοδοχείου «Αύρα».