Οι ζουμεροί καρποί των Κρεμαστών Κήπων της Βαβυλώνας, τα «χρυσόμηλα», όπως τα έλεγαν οι Ρωμαίοι, τα prunus armenaica, όπως τα αποκαλούσαν οι Αρμένιοι, ή τα θεϊκά βερίκοκα, όπως τα λέμε σήμερα, καλλιεργούνταν εδώ και 2 χιλιάδες χρόνια. Από τότε τα γεύονταν οι άνθρωποι, όχι μόνο για τη γλύκα τους, αλλά και για τα θρεπτικά συστατικά τους.
Σήμερα, τα απολαμβάνουμε φρέσκα ως φρούτα, τα κάνουμε μαρμελάδα βερίκοκο, κομπόστα και γλυκό του κουταλιού. Εκτός, όμως, από τα δημοφιλή αυτά γλυκίσματα, υπάρχουν και άλλες ιδέες για να εκμεταλλευτείτε τη νοστιμιά τους.

Ρίκο ρίκο ρίκοκο…
Τα βερίκοκα, γεμάτα γλύκα και αντιοξειδωτικά, αφενός ικανοποιούν την επιθυμία μας για γλυκό, αφετέρου μας προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών.
Αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, που συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών, και κυρίως των πρόδρομων αυτής ουσιών, των καροτενοειδών (β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), στα οποία οφείλεται και το πορτοκαλί τους χρώμα. Μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή έχουν τα ώριμα βερίκοκα, αλλά και τα αποξηραμένα, επειδή η ωρίμανση αυξάνει την ποσότητά τους.
Είναι πλούσια σε βιταμίνη C.
Αποτελούν πολύ καλή πηγή φλαβονοειδών, όπως η κερκετίνη, η κατεχίνη και η επικατεχίνη. Όλα αυτά τα συστατικά έχουν σημαντική αντιοξειδωτική ικανότητα. Έχει διαπιστωθεί ότι εμποδίζουν την οξείδωση της LDL-χοληστερίνης, προστατεύοντας τα αγγεία.
Περιέχουν βιταμίνη Β3 (νιασίνη), σίδηρο και κάλιο.
Έχουν σημαντική περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τόσο ωμά όσο και αποξηραμένα, που συμβάλλουν στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Επειδή αφυδατώνονται γρήγορα, χάνουν περίπου το 1% του βάρους τους κάθε μέρα, γι’ αυτό καταναλώνετέ τα σύντομα και μην τα φυλάτε στο ψυγείο για μέρες


Οι πιο γνωστές ποικιλίες
Όμορφά μου Μπεμπέκου Ωριμάζουν τον Ιούνιο, είναι μεγάλα, σφαιρικά, έχουν έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα, ενώ η σάρκα τους είναι πορτοκαλί και γλυκιά. Είναι κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού, κομπόστα, μαρμελάδα και τάρτα λόγω κυρίως της υπέροχης όψης τους.
Ακριβά μου Διαμαντοπούλου Ωριμάζουν λίγο αργότερα, είναι μικρότερα, σφαιρικά και έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα, αλλά ξεχωρίζουν για τη γεύση και το άρωμά τους, γι’ αυτό θα τα απολαύσετε καλύτερα αν τα φάτε φρέσκα. Θεωρούνται καλύτερης ποιότητας και συνήθως πωλούνται ακριβότερα.





… και μάγουλο βερίκοκο
Θρεπτικά συστατικά Ανά μερίδα (4 μικρά των 35 γρ. ή 2 μεγάλα των 70 γρ.)

Θερμίδες ……………….. .68

Υδατάνθρακες……………..15,4 γρ.

Σάκχαρα ………………… 12,9 γρ.

Πρωτεΐνες………………… 2 γρ.

Λιπαρά…………………. . 0,6 γρ.

Φυτικές ίνες………………. 2,8 γρ.

Βιταμίνη Α……………….. 134 μg

Βιταμίνη C……………….. 14 mg

Σίδηρος………………….. 0,56 mg

Κάλιο…………………… 363 mg

Β-καροτένιο………………1.532 μg





Συνταγές με τα βερίκοκα στον πρώτο ρόλο…

Λουκουμάδες-βερίκοκα
Μαρινάρετε επί 1,5 ώρα τα βερίκοκα κομμένα στα δύο μέσα σε ρακί μαζί με 2 κουταλιές ζάχαρη ανά 1/2 κιλό βερίκοκα και το ξύσμα λεμονιού. Στο μεταξύ, φτιάχνετε ένα χυλό από αλεύρι και νερό. Βουτάτε μέσα τα βερίκοκα και τα τηγανίζετε σε μπόλικο λάδι. Μόλις ροδίσουν, τα βγάζετε, τα περνάτε από μαύρη ζάχαρη και τα τρώτε ζεστά.


Τάρτα βερίκοκο
Χτυπάτε στο μίξερ 200 γρ. ζάχαρη μαζί με 200 γρ. βούτυρο και 2 αυγά. Μόλις το μείγμα γίνει σαν κρέμα, προσθέτετε 260 γρ. αλεύρι και ανακατεύετε ελαφρά. Βάζετε το μείγμα σε μια φόρμα για τάρτες και από πάνω στρώνετε βερίκοκα κομμένα στα τέσσερα, το ένα δίπλα στο άλλο. Πασπαλίζετε με τριμμένη μαύρη ζάχαρη και ψήνετε την τάρτα στο φούρνο στους 200° C για 40΄, μέχρι να λιώσει και να καραμελώσει η ζάχαρη.


Βερίκοκα στο οινόπνευμα
Βράζετε 125 γρ. νερό, 100 γρ. ζάχαρη, 1 ξυλάκι κανέλας και 1 γαρίφαλο για 5΄. Στη συνέχεια, προσθέτετε 1/2 κιλό βερίκοκα ολόκληρα, τα οποία έχετε τρυπήσει σε 2-3 σημεία με μια βελόνα, και τα αφήνετε για 5΄. Τα στραγγίζετε και προσθέτετε στο σιρόπι 125 γρ. λευκό οινόπνευμα (τουλάχιστον 45°). Βάζετε τα βερίκοκα σε ένα αποστειρωμένο γυάλινο δοχείο και τα καλύπτετε με το μείγμα από το σιρόπι και το οινόπνευμα. Μόλις κρυώσει καλά, κλείνετε το δοχείο και το φυλάτε στο ψυγείο. Συνοδεύστε με γιαούρτι ή παγωτό κρέμα.


Μοσχαράκι με βερίκοκα
Ροδίζετε 1 κιλό μοσχαράκι γάλακτος σε λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτετε 2 κρεμμύδια σε φέτες και 2 καρότα σε ροδέλες. Συνεχίζετε το σοτάρισμα και σβήνετε με το χυμό 1/2 πορτοκαλιού. Προσθέτετε πιπέρι, 3 καρφάκια γαρίφαλο, 1 ξυλάκι κανέλας, αλάτι, 1/2 ποτηράκι κρασί και 1 ποτήρι βραστό νερό. Όταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτετε 1/2 κιλό βερίκοκα κομμένα στη μέση, 4 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι μέλι και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.



Τι λένε οι έρευνες;

Τα βερίκοκα περιέχουν σημαντική ποσότητα λυκοπενίου, ενός καροτενοειδούς που έχει συνδεθεί με την προστασία από τον καρκίνο του προστάτη. Σε πρόσφατη μελέτη βρέθηκε ότι οι άνδρες που καταναλώνουν συχνά φρούτα και λαχανικά πλούσια σε λυκοπένιο, όπως η ντομάτα, τα βερίκοκα, το καρπούζι κ.ά., έχουν 82% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη σε σχέση με αυτούς που δεν καταναλώνουν τέτοια τρόφιμα.





Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Βίκυ Πυρογιάννη, διαιτολόγο-διατροφολόγο.