Δεν είναι παγωτά, όμως είναι εξίσου απολαυστικά. Έχουν φρουτένια δροσερή γεύση, βελούδινη υφή και προσφέρουν στον οργανισμό γερές δόσεις ενέργειας. Αν, μάλιστα, τα φτιάχνετε μόνοι σας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε αγνά υλικά και αληθινά φρούτα, χωρίς τα χημικά πρόσθετα και τα χρώματα που περιέχουν τα έτοιμα σορμπέ. Επίσης, μπορείτε να πειραματιστείτε με τις ποσότητες των υλικών, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Πόσο υγιεινά είναι;
Τα σορμπέ φτιάχνονται από τη σάρκα (πούλπα) των φρούτων και με αρκετή ζάχαρη. Έχουν πλούσια υφή και γλυκιά γεύση. Σε αντίθεση με τα παγωτά, δεν περιέχουν λιπαρά και, επιπλέον, διατηρούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα θρεπτικά συστατικά τους. Επειδή όμως περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, θα πρέπει να τα καταναλώνετε με μέτρο.

Με ή χωρίς παγωτομηχανή
Μετά την ολοκλήρωση της εκτέλεσης κάθε συνταγής, αν έχετε παγωτομηχανή, συνεχίζετε την παρασκευή του σορμπέ σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Διαφορετικά, τοποθετείτε το μείγμα σε ένα μεταλλικό σκεύος και το βάζετε στην κατάψυξη. Μετά από 10΄-15΄, το βγάζετε και το ανακατεύετε για 1΄ με μια ξύλινη σπάτουλα. Επαναλαμβάνετε 6-7 φορές τη διαδικασία κάθε 1/2 ώρα, μέχρι το μείγμα να πήξει ομοιόμορφα. Διατηρείτε το σορμπέ στην κατάψυξη.

Σορμπέ πεπόνι
Υλικά (Για 6-7 άτομα)
600 γρ. σάρκα ώριμου πεπονιού χωρίς κουκούτσια
260 γρ. μαύρη ζάχαρη
3 κουταλιές φυσικό χυμό λεμονιού
150 γρ. νερό
Θερμιδική αξία: 190 kcal ανά μερίδα 150 γρ.
Εκτέλεση Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά μέχρι να γίνει σιρόπι, το κατεβάζετε από τη φωτιά και, αφού κρυώσει, το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα. Χτυπάτε στο μίξερ τη σάρκα από το πεπόνι, το σιρόπι και το χυμό λεμονιού. Μετά, συνεχίζετε με ή χωρίς παγωτομηχανή.
Η γνώμη του διαιτολόγου Οι βιταμίνες β-καροτίνη και C που περιέχει το πεπόνι, κατατάσσονται στα ισχυρά αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προστατεύουν από τον καρκίνο.

Σορμπέ κεράσι
Yλικά (Για 6 άτομα)
400 γρ. ώριμα κεράσια χωρίς κουκούτσια
250 γρ. μαύρη ζάχαρη
250 γρ. νερό
2 κουταλιές φυσικό χυμό λεμονιού
1 ασπράδι μικρού αυγού (χτυπημένο με το πιρούνι)
Θερμιδική αξία: 190 kcal ανά μερίδα 150 γρ.
Εκτέλεση Πολτοποιείτε τα κεράσια στο μίξερ. Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά μέχρι να γίνει σιρόπι, το κατεβάζετε από τη φωτιά και, αφού κρυώσει, το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα. Χτυπάτε στο μίξερ τον πολτό κερασιού, το σιρόπι, το χτυπημένο ασπράδι και το χυμό λεμονιού. Μετά, συνεχίζετε με ή χωρίς παγωτομηχανή.
Η γνώμη του διαιτολόγου Τα κεράσια περιέχουν ανθοκυανίνες, που τους χαρίζουν το κόκκινο χρώμα τους, έχουν αντιοξειδωτική δράση και ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου. Είναι, επίσης, πλούσια σε φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου, και σε κάλιο, που ρυθμίζει την πίεση.

Σορμπέ σταφύλι
Υλικά (Για 5 άτομα)
500 γρ. σταφύλια χωρίς κουκούτσια
120 γρ. μαύρη ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας φυσικό χυμό λεμονιού
100 γρ. νερό
Θερμιδική αξία: 155 kcal ανά μερίδα150 γρ. (κατά μέσο όρο, ανάλογα με την ποικιλία του σταφυλιού)
Εκτέλεση Χτυπάτε τα σταφύλια στο μίξερ. Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 3 λεπτά, αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει και το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα. Έπειτα, προσθέτετε στα χτυπημένα σταφύλια το κρύο σιρόπι και το λεμόνι και ανακατεύετε. Μετά, συνεχίζετε με ή χωρίς παγωτομηχανή.
Η γνώμη του διαιτολόγου Το σταφύλι περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, μεταξύ των οποίων η ρεσβερατρόλη, στην οποία αποδίδονται αντιγηραντικές ιδιότητες, αλλά και κάλιο, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να απαλλαγεί από την κατακράτηση υγρών.

Σορμπέ καρπούζι
Υλικά (Για 6 άτομα)
700 γρ. σάρκα ώριμου καρπουζιού χωρίς κουκούτσια
100 γρ. μαύρη ζάχαρη
3-4 κουταλιές φυσικό χυμό λεμονιού
Θερμιδική αξία: 100 kcal ανά μερίδα 150 γρ.
Εκτέλεση Κόβετε το φρούτο σε μικρά κομμάτια και συγκεντρώνετε το χυμό που περισσεύει σε ένα μπολ. Κατόπιν, βάζετε τη ζάχαρη και το χυμό σε μια κατσαρόλα, ανακατεύετε και βράζετε το μείγμα για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια, βγάζετε το σιρόπι από τη φωτιά, το αφήνετε να κρυώσει και το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα. Έπειτα, χτυπάτε τη σάρκα του καρπουζιού στο μίξερ μαζί με το κρύο σιρόπι και το χυμό λεμονιού. Μετά, συνεχίζετε με ή χωρίς παγωτομηχανή.
Η γνώμη του διαιτολόγου Το καρπούζι είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον, αποτελεί σημαντική πηγή καλίου, που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ, λόγω της χαμηλής θερμιδικής του αξίας και της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, προσφέρεται για δίαιτα αδυνατίσματος.


Δοκιμάστε τα…
Μετά το γεύμα ως επιδόρπιο.
Για σνακ μεταξύ των γευμάτων.
Στα επίσημα γεύματα, για να «περνάτε» σε διαφορετικές γεύσεις πιάτων, π.χ. από ψάρι σε κρέας.


Οι μικρές μας συμβουλές
Για να γλιτώσετε την πολλή ζάχαρη Χρησιμοποιήστε ώριμα φρούτα, ώστε το σορμπέ να έχει φυσική γλυκιά γεύση.
Για να γίνει πιο υγιεινό το σορμπέ Χρησιμοποιήστε μαύρη ζάχαρη (ανεπεξέργαστη), η οποία, αν και έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με τη λευκή, περιέχει περισσότερα ανόργανα στοιχεία, όπως κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο.
Για να «δέσει» καλύτερα το μείγμα Όταν φτιάχνετε μεγαλύτερες ποσότητες σορμπέ (για πάνω από 6 άτομα), χρησιμοποιήστε ασπράδι αυγού. Με αυτόν τον τρόπο το μείγμα θα γίνει και πιο βελούδινο.
Για περισσότερο άρωμα Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, προσθέστε στο σορμπέ 2-3 κουταλιές σαμπάνια, λικέρ, γλυκό κρασί, ρούμι ή βότκα.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. ΣΟΦΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, κλινική διαιτολόγο-διατροφολό-γο, MSc και τον κ. ΜΑΡΙΟ ΣΑΛΜΑΤΑΝΗ, σεφ.