• Mπλέντερ
• Tαψάκι ή μπρίκι για να ψήσετε ή να βράσετε αντίστοιχα το σκόρδο
• Ένα βάζο για να βάλετε το πατέ ελιάς





• 250 γρ. μαύρες ελιές (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, λ.χ., τη φυσικώς ώριμη θρούμπα ελιά της Θάσου, αλλά και οποιαδήποτε άλλη μαύρη ελιά που έχει μαλακή υφή)
• 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 8 σκελίδες σκόρδο
• 1 κουταλιά ρίγανη
• 1 κουταλιά ξίδι
• Ξύσμα από ένα λεμόνι
• 1/2 κουταλάκι πιπέρι


1. Bάζετε 250 γρ. μαύρες ελιές (1 φλιτζάνι) μέσα σε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο (τόσο, ώστε να τις καλύπτει). Tις αφήνετε στο ελαιόλαδο για μία νύχτα.
2. Tην επόμενη ημέρα βγάζετε με τα χέρια σας τα κουκούτσια από τις ελιές, που έχουν μαλακώσει αρκετά χάρη στο ελαιόλαδο.
3 .Ψήνετε στο φούρνο στους 350 βαθμούς, 8 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες, για 30 λεπτά. Εναλλακτικά, αν δεν έχετε πολύ χρόνο ή δεν θέλετε να έχει το σκόρδο πολύ έντονη γεύση, βράζετε τις σκελίδες για 15 λεπτά σε ένα μικρό μπρίκι.
4. Bάζετε στο μπλέντερ τις ελιές (χωρίς τα κουκούτσια), το σκόρδο και προσθέτετε 1 κουταλιά φρέσκια ρίγανη ή 1½ κουταλιά ξερή ρίγανη.
5. Προσθέτετε στο μείγμα 1 κουταλιά της σούπας κόκκινο ξίδι (μπορείτε να βάλετε μπαλσάμικο, που θα προσδώσει όμως μία σχετική γλυκύτητα στο πατέ).
6. Ξύνετε τη φλούδα (το κίτρινο μέρος) από ένα λεμόνι και το βάζετε στο μείγμα.
7. Aν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε πιπέρι, όχι όμως παραπάνω από 1/2 κουταλάκι του γλυκού.
8. Tέλος, προσθέτετε 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο (το μισό από το λάδι που είχατε χρησιμοποιήσει για να «μουλιάσετε» τις ελιές).
9. Xτυπάτε το μείγμα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πολτός.


! Bάζετε τον πολτό αυτό σε ένα καθαρό βάζο και το φυλάτε στο ψυγείο για περίπου 2 μήνες.