• 4 ποτήρια

• 2 φλιτζάνια του τσαγιού

• 1 κουταλάκι του γλυκού

• 1 κουταλιά της σούπας

• 1 μεγάλο μπολ

• 1 κατσαρολάκι

• 1 μεγάλο ταψί





• 1 ½ κιλό αλεύρι

• 1 ποτήρι μούστο

• 1 ποτήρι λάδι

• 1 ποτήρι πετιμέζι

• 1 φλιτζάνι μέλι

• 1 φλιτζάνι κονιάκ

• 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

• 1 κουταλάκι σόδα

• ½ κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο

• 1 κουταλιά κανέλα







1. Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι και το ανακατεύετε με το γαρίφαλο, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ.

2. Ζεσταίνετε το λάδι και το ρίχνετε στο αλεύρι. Διαλύετε τη σόδα στο κονιάκ και το προσθέτετε στο μείγμα. Ζυμώνετε καλά.

3. Ζεσταίνετε λίγο το μούστο, διαλύετε μέσα το μέλι και το πετιμέζι και τα προσθέτετε στο μείγμα. Ζυμώνετε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά (εάν χρειάζεται προσθέτετε ακόμα λίγο αλεύρι).

4. Πλάθετε τα μουστοκούλουρα σε στρογγυλά σχήματα, τα τοποθετείτε στο ταψί προσέχοντας να μην κολλάνε μεταξύ τους και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά περίπου.



! Μούστο μπορείτε να βρείτε σε ορισμένα σουπερμάρκετ, σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, στις λαϊκές αγορές, σε κάποιους φούρνους και στις περιοχές που παράγουν κρασί.