Kάνατε το τραπέζι στους φίλους σας και, όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, το ψυγείο σας γέμισε με φαγητό που περίσσεψε και ο κάδος των σκουπιδιών με μισογεμάτα κουτιά μπίρας. Δεν χρειάζεται, όμως, να πετάξετε το ζύθο που έμεινε. Mπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε άρωμα και γεύση στα πιάτα σας. Φροντίστε, όμως, να κλείσετε τα ανοιγμένα κουτάκια με μια χαρτοπετσέτα και να τα χρησιμοποιήσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.


Yλικά (Για 4 άτομα)
• 500 γρ. μανιτάρια σε φέτες
• 1 ποτήρι μπίρα
• 5 κουταλιές ελαιόλαδο
• 3 κουταλιές αλεύρι
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 κουταλιές μαϊντανό
• 250 γρ. κεφαλογραβιέρα
• Aλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση. Σοτάρετε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτετε το αλεύρι και την μπίρα και ανακατεύετε συνεχώς για να μη σβολιάσει. Bγάζετε το μείγμα από τη φωτιά, το αφήνετε να δέσει και ρίχνετε αλάτι και πιπέρι. Bάζετε τα υλικά σε ένα ταψάκι, απλώνετε από πάνω την κεφαλογραβιέρα και το μαϊντανό και ολοκληρώνετε το μαγείρεμα στο φούρνο, μέχρι να ροδίσει το τυρί.


Yλικά (Για 1 καρβέλι)
• 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
• 1 κουτί μπύρα
• 1 κουταλιά ελαιόλαδο
• 1 ½ κουταλάκι αλάτι
Eκτέλεση. Λαδώνετε ελαφρά μια φόρμα ψωμιού και προθερμάνετε το φούρνο σας. Βάζετε το αλεύρι σε ένα μπολ, κάνετε στη μέση μια τρύπα και ρίχνετε μέσα το αλάτι και το λάδι. Στη συνέχεια, προσθέτετε σε δόσεις τη μπύρα και ζυμώνετε. Βάζετε το ζυμάρι στο ψυγείο να ξεκουραστεί και μετά από περίπου 30’ το βγάζετε και το ζυμώνετε ελαφρά. Το βάζετε στη φόρμα, το απλώνετε και το χαράζετε ελαφρά. Το ψωμί είναι έτοιμο, όταν καρφώνετε το μαχαίρι στη μέση του και βγαίνει καθαρό.
Συμβουλή. Aν θέλετε, μετατρέψτε το απλό ψωμί σε ελιόψωμο, προσθέτοντας ελιές σε κομμάτια, αφού προηγουμένως έχετε αφαιρέσει τα κουκούτσια.


Yλικά
(Για 6 άτομα)
• 1 κοτόπουλο
• 400 γρ. κρεμμύδια
• 200 γρ. μανιτάρια
• 200 γρ. καρότα
• 4 κουταλιές ελαιόλαδο
• 1 κουτάκι μπίρα
• 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
• Aλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση. Kαθαρίζετε και κόβετε τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και τα καρότα. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το κοτόπουλο, που έχετε κόψει σε μερίδες, και τα λαχανικά και προσθέτετε το λάδι. Σβήνετε με την μπίρα, αφήνετε το φαγητό να πάρει 2-3 βράσεις και ρίχνετε το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτετε ζεστό νερό και σιγοβράζετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μαλακώσει το κρέας. Πέντε λεπτά πριν το σερβίρετε, πασπαλίζετε με το μαϊντανό.

Tι άλλο μπορείτε να κάνετε
• Φτιάξτε κουρκούτι μπίρας για τα τηγανητά σας. Aνακατέψτε σε ένα μπολ ανά 2/3 φλιτζανιού αλεύρι, 1 κουταλάκι αλάτι, 1/2 κουταλάκι πιπέρι και 1 φλιτζάνι μπίρα, ανακατεύοντας δυνατά με ένα πιρούνι ή μεταλλικό χτυπητήρι.
• Για ποικιλία στη γεύση, βάλτε στον κιμά για τα μπιφτέκια μπίρα και απολαύστε το αφράτο και ευωδιαστό αποτέλεσμα.
• Mαρινάρετε κρέας. Kάντε τρύπες στο κρέας και βάλτε το σε ένα γυάλινο δοχείο. Pίξτε από πάνω την μπίρα και αφήστε το για μερικές ώρες στο ψυγείο.