Ελαφρύ και δροσερό επιδόρπιο, οι κομπόστες δεν μας επιβαρύνουν με πολλές θερμίδες και λιπαρά. Γίνονται εύκολα με φρέσκα φρούτα εποχής, αλλά και με αποξηραμένα. Όσο γι’ αυτές που θα φτιάξουμε εμείς στο σπίτι, είναι σαφώς ανώτερες από τις κομπόστες σε κονσέρβα.

Κομπόστα δαμάσκηνα ξερά

Υλικά

  • 800 γρ. ξερά δαμάσκηνα
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2-3 καρφάκια γαρίφαλο

Τρόπος παρασκευής
1. Βάζετε τα δαμάσκηνα σε ένα μπολ με νερό και τα αφήνετε 4-5 ώρες να φουσκώσουν. Κατόπιν, χύνετε το νερό, τα ξεπλένετε και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με 500 γρ. νερό να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
2. Ρίχνετε τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά και τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί για περίπου 5-10΄.
3. Βγάζετε τα δαμάσκηνα με μία τρυπητή κουτάλα και αφήνετε το σιρόπι να πάρει μερικές βράσεις ακόμα.
4. Αφαιρείτε τα μπαχαρικά και περιχύνετε με το σιρόπι τα δαμάσκηνα.

Κομπόστα ανανάς

Υλικά

  • 2 ώριμους ανανάδες
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 800 γρ. νερό

Τρόπος παρασκευής
1.
Καθαρίζετε τους ανανάδες, αφαιρώντας τους εξωτερικούς τους φλοιούς, ώστε να μείνουν με τη σάρκα τους.
2. Τους κόβετε σε φέτες μετρίου πάχους και αφαιρείτε με ένα μυτερό μαχαίρι από το κέντρο τους το σκληρό τους σημείο.
3. Βάζετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν για 5΄. Στη συνέχεια, προσθέτετε τις φέτες του ανανά και συνεχίζετε το βράσιμο για άλλα 5΄.
4.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζετε την κομπόστα στο βάζο.

Κομπόστα αχλάδι

Υλικά

  • 1 κιλό αχλάδια
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • 1 λεμόνι (τον χυμό του)
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 βανίλια

Τρόπος παρασκευής
1.
Αφαιρείτε από τα αχλάδια το κοτσάνι και κόβετε το καθένα σε 2-4 κομμάτια. Με ένα μαχαίρι, καθαρίζετε τη φλούδα τους και βγάζετε τα κουκούτσια και τα σκληρά μέρη.
2. Τα βάζετε σε μια λεκάνη με νερό όπου έχετε ρίξει χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.
3. Μόλις τελειώσετε με το καθάρισμά τους, τα ξεπλένετε καλά, τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, 300 γρ. νερό και τη φλούδα λεμονιού. Τα βράζετε για περίπου 20΄ μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το άρωμα βανίλιας και τα κατεβάζετε από τη φωτιά.

Αποστειρώστε τα βάζα

  • Πλένετε πολύ καλά με ζεστό νερό τα βάζα στα οποία σκοπεύετε να βάλετε τις κομπόστες.
  • Τα τοποθετείτε ανάποδα σε ένα ταψί στρωμένο με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και τα αφήνετε στον φούρνο, στους 100° C, μέχρι να στεγνώσουν.
  • Γεμίζετε τα βάζα μέχρι πάνω με την κομπόστα όσο είναι ακόμα ζεστά και τα δύο.
  • Τα αφήνετε να κρυώσουν, τα κλείνετε καλά και την επομένη τα βάζετε στο ψυγείο.

Κομπόστα φρούτων ανάμεικτη

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι αποξηραμένα σύκα (150 γρ.)
  • 1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα βερίκοκα (100 γρ.)
  • 1/4 φλιτζάνι σταφίδες (100 γρ.)
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2½ φλιτζάνια νερό
  • 2½ φλιτζάνια λευκό κρασί
  • 1 βανίλια
  • 3 λωρίδες από φλούδα λεμονιού

Τρόπος παρασκευής
1.
Βάζετε το νερό, το κρασί, τη ζάχαρη, τη βανίλια και τις φλούδες λεμονιού να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, φροντίζοντας να ανακατεύετε συνεχώς.
2. Αφαιρείτε από τα σύκα το κοτσάνι (αν έχουν) και τα κόβετε στη μέση. Στη συνέχεια, τα ρίχνετε μέσα στο σιρόπι που φτιάξατε και τα σιγοβράζετε για 5΄ περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
3. Μεταφέρετε τα σύκα με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και βάζετε τα βερίκοκα στο σιρόπι, τα οποία σιγοβράζετε για 3 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
4. Μεταφέρετε τα βερίκοκα με μια τρυπητή κουτάλα στο μπολ με τα σύκα και ρίχνετε στο σιρόπι τις σταφίδες, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν και αυτές για 1΄ περίπου, και κατόπιν τις μεταφέρετε στο μπολ με τα φρούτα.
5. Βγάζετε από το σιρόπι τις λωρίδες του λεμονιού, περιχύνετε με αυτό τα φρούτα, τα βάζετε σε γυάλινα δοχεία και τα αφήνετε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Κομπόστα μήλο

Υλικά

  • 750 γρ. μήλα
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 450 γρ. νερό
  • 1 λεμόνι (τον χυμό του)
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλα

Τρόπος παρασκευής
1.
Καθαρίζετε τα μήλα από τη φλούδα τους και τα κόβετε στη μέση (εάν είναι μεγάλα, τα κόβετε στα τέσσερα). Αφαιρείτε τα κουκούτσια και ρίχνετε τα μήλα μέσα σε μια λεκάνη με νερό όπου έχετε στύψει ένα λεμόνι, για να μη μαυρίσουν.
2. Ξεπλένετε τα μήλα και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με 450 γρ. νερό και τη ζάχαρη προκειμένου να βράσουν.
3. Λίγο αργότερα ρίχνετε την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού.
4. Μόλις μαλακώσουν τα μήλα, τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζετε σε ένα γυάλινο δοχείο.
5. Αφήνετε το σιρόπι να βράσει για λίγο ακόμα μέχρι να δέσει, αφαιρείτε την κανέλα και τη φλούδα του λεμονιού και περιχύνετε με αυτό τα μήλα.

Tip
Οι κομπόστες σερβίρονται μαζί με το σιρόπι τους κρύες ή χλιαρές και ταιριάζουν πολύ ως γαρνιτούρα πάνω σε απλά κέικ ή τάρτες, καθώς και ως συνοδευτικό για κρέμες, παγωτά και γιαούρτι.