Πίτες «κλειστές» Ή «ανοιχτές», με φύλλο ή χωρίς, πάντα όμως γευστικές. Επιλέξαμε για εσάς 5 λαχτα­ριστές συνταγές για πίτες, αλμυρές και γλυκές, απαι­τητικές και εύκολες, με έτοιμο φύλλο ή με φύλλο από τα χεράκια σας! Εσείς δεν έχετε παρά να τις δοκιμάσετε, αλλά και να πειραματιστείτε με δικά σας υλικά.

ΠΙΤΑ «ΑΝΟΙΧΤΗ»

Μανιταρόπιτα
Για 6-8 άτομα
Υλικά
Για τη βάση
• 2 φλιτζάνια αλεύρι
4 κουταλιές παρμεζάνα
1/2 κουταλάκι αλάτι
130 γρ. βούτυρο πα­γω­μένο (από το ψυγείο)
2 κρόκους αυγών
Λίγο πιπέρι
Για τη γέμιση
2 κουταλιές ελαιόλαδο
400 γρ. μανιτάρια στρογγυλά
400 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
3 κουταλιές κονιάκ
1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
3 αυγά
4-5 φέτες προσούτο ψιλοκομμένο
2/3 από ένα κεσεδάκι γιαούρτι
Πιπέρι
Εκτέλεση Για να φτιάξετε τη βάση, κόβετε το βούτυρο σε κομματάκια και τα ρίχνετε σε ένα μπολ μαζί με το αλεύρι, ανακατεύοντάς τα με τα δάχτυλα. Στη συνέχεια, βάζετε τους 2 κρόκους με 4-5 κουταλιές κρύο νερό και τα ανακατεύετε ελαφρά, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, δουλεύετε πάλι το μείγμα και το απλώνετε σε βουτυρωμένο ταψί. Με πιρούνι, τρυπάτε τη βάση και τη βάζετε στην κατάψυξη, μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος. Έπειτα ψήνετε στους 190° C για 15΄.
Για να φτιάξετε τη γέμιση, σοτάρετε τα μανιτάρια χοντροκομμένα και το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Όταν «πιουν» τα υγρά, προσθέτετε το κονιάκ και κατεβάζετε από τη φωτιά. Στη συνέχεια, βάζετε το τυρί, τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και τα μανιτάρια. Ρίχνετε το πιπέρι και το γιαούρτι και ανακατεύετε. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει, την απλώνετε πάνω στη ζύμη και ψήνετε την πίτα στους 190° C για 35΄.

ΠΙΤΕΣ «ΚΛΕΙΣΤΕΣ»

Πρασόπιτα
Για 6-8 άτομα
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1½ κιλό πράσα
350 γρ. γάλα εβαπορέ
1 κουταλιά αλεύρι
4 κουταλιές λευκό κρασί
400 γρ. γραβιέρα τριμμένη
Εκτέλεση Πλένετε τα πράσα, τα κόβετε σε ροδέλες και τα βράζετε για 8΄. Αφού τα σουρώσετε, τα βράζετε μαζί με το γάλα μέχρι να απορροφηθεί το περισσότερο νερό. Στη συνέχεια, ρίχνετε στην κατσαρόλα το αλεύρι, το οποίο έχετε διαλύσει στο κρασί, και ανακατεύετε για 2΄.Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη γραβιέρα και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Στο ταψί, το οποίο έχετε λαδώσει, απλώνετε ένα-ένα τα περισσότερα φύλλα της ζύμης -επίσης λαδωμένα-, ρίχνετε τη γέμιση και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα. Ψήνετε στους 190° C για 45-50΄.

Ντοματόπιτα με ανθότυρο
Για 6-8 άτομα
Υλικά
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
600 γρ. ντοματίνια
1 κουταλάκι ρίγανη
10 ελιές κομμένες στη μέση (κατά προτίμηση Καλαμών)
300 γρ. ανθότυρο
Λίγο γάλα φρέσκο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση Σε λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις μαραθούν, προσθέτετε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και ανακατεύετε μέχρι το μείγμα να «πιει» τα υγρά. Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Λαδώνετε ένα ταψί και απλώνετε τα περισσότερα φύλλα, τα οποία έχετε λαδώσει ελαφρά. Στη συνέχεια, ρίχνετε το μείγμα, σκορπίζετε τις ελιές και το ανθότυρο σε φέτες. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία έχετε αλείψει με λίγο γάλα, και ψήνετε στους 190° C για περίπου 45΄.

ΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ

«Tεμπελόπιτα»
Για 6-8 άτομα
Υλικά
2 αυγά
1½ φλιτζάνι γάλα φρέσκο
1/2 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι αλεύρι
400 γρ. φέτα χοντροκομμένη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση Χτυπάτε τα αυγά και τα ανακατεύετε με σύρμα σε μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Στη συνέχεια, βάζετε στο φούρνο ένα πυρέξ, στο οποίο έχετε ρίξει 2 κουταλιές ελαιόλαδο, μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος. Βγάζετε το πυρέξ από το φούρνο, προσθέτετε το μείγμα και από πάνω απλώνετε τη φέτα. Ψήνετε στους 200° C για 35-40΄.

Σπιτικό φύλλο
Σε λεκάνη αναμειγνύετε 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 πρέζα αλάτι, 2 κουταλιές ελαιόλαδο,
1½ κουταλιά ξίδι και 1/2 φλιτζάνι νερό. Ζυμώνετε τα υλικά με τα χέρια σας, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης, και, αν χρειαστεί, προσθέτετε επιπλέον νερό ή αλεύρι. Σκεπάζετε τη ζύμη με 1 πετσέτα και την αφήνετε για 10΄. Στη συνέχεια, τη χωρίζετε σε μπαλίτσες. Σε επιφάνεια που έχετε πασπαλίσει με λίγο κορν φλάουερ, ανοίγετε κάθε μπαλίτσα πιέζοντας αρχικά με τις παλάμες σας και στη συνέχεια ρολάροντας πάνω τους τον πλάστη. Μόλις ανοίξουν τα φύλλα, τα τυλίγετε στον πλάστη, δουλεύοντας από το κέντρο προς την άκρη. Τα απλώνετε, πιέζοντας έτσι ώστε η ζύμη να τραβηχτεί προς τα άκρα και να λεπτύνει. Τυλίγετε τα φύλλα και τα ανοίγετε από την ανάποδη πλευρά. Ρολάρετε τον πλάστη πάνω τους, επαναλαμβάνοντας την κίνηση από το κέντρο προς την άκρη, πιέζοντας στο ξετύλιγμα. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί, ανάλογα με το πάχος και το μέγεθος που θέλετε να έχουν τα φύλλα.
Tip Αν δεν χρησιμοποιήσετε τα φύλλα αμέσως, μπορείτε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη, αφού τα πασπαλίσετε με κορν φλάουερ και τα τυλίξετε σε πλαστική μεμβράνη.

Γλυκιά ιδέα

Πορτοκαλόπιτα
Για 6-8 άτομα
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι βούτυρο
2 κουταλιές κονιάκ
5 αυγά
1 βανίλια
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
Για το σιρόπι
1½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1 φλούδα πορτοκαλιού
Λίγο κονιάκ
Εκτέλεση Βουτυρώνετε ένα πυρέξ, αλείφετε με λιωμένο βούτυρο τα φύλλα και τα τοποθετείτε στο πυρέξ. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη, προσθέτετε το κονιάκ, τα αυγά, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού, χαμηλώνετε την ένταση και προσθέτετε το γιαούρτι. Περιχύνετε το μείγμα στα φύλλα και ψήνετε στους 170° C για 40-45΄. Για το σιρόπι, βράζετε σε κατσαρολάκι για 8-10΄ όλα τα υλικά, εκτός από το κονιάκ. Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το ποτό. Σερβίρετε ζεστό το γλυκό, μαζί με κρύο σιρόπι.