Υλικά
  • Για το ζυμάρι:
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 25 γρ. νωπή μαγιά μπίρας (ή ξερή στην ίδια ποσότητα)
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • 1 κουταλάκι γλυκάνισο ψιλοκοπανισμένο (προαιρετικά)
  • Για τη γέμιση:
  • 2 πατάτες μεγάλες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 1 αυγό
  • Αλάτι, πιπέρι

Γενικά
Την ανάλυση των συνταγών έκανε η κ. Βίβιαν Ντετοπούλου, MSc., κλινική διαιτολόγος.


Εκτέλεση
Βράζουμε τις πατάτες σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Σε μια λεκάνη, διαλύουμε τη μαγιά σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό. Την αφήνουμε για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι, προσθέτουμε το γλυκάνισο (προαιρετικά) και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη. Θερμαίνουμε το φούρνο στους 50° C και αφήνουμε μέσα τη ζύμη σκεπασμένη να φουσκώσει. Ξεφλουδίζουμε τις βρασμένες πατάτες και τις περνάμε από το μύλο λαχανικών. Σε κατσαρόλα, ανακατεύουμε τις λιωμένες πατάτες με το λάδι, το δυόσμο και το αυγό. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Φτιάχνουμε μικρές μπαλίτσες με το ζυμάρι, τις απλώνουμε, βάζουμε μέσα μία κουταλιά από το μείγμα της πατάτας και τις κλείνουμε, έτσι ώστε να μη χύνεται η γέμιση. Ψήνουμε τα πιροσκί για μισή περίπου ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° C.


Μερίδες
για 4 άτομα

Γνώμες
Η συνταγή αυτή είναι πλούσια σε κάλιο (λόγω της πατάτας), περιέχει ελαιόλαδο (και όχι ζωικά λιπαρά, που είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη και χοληστερίνη) και είναι κατάλληλη για όσους θέλουν να αποφύγουν την κατανάλωση κρέατος. Το μόνο μειονέκτημά της είναι ότι περιέχει αρκετές θερμίδες. Για το λόγο αυτό, θα μπορούσαμε να συστήσουμε την κατανάλωση μικρότερης ποσότητας από τα άτομα που θέλουν να ελέγξουν το βάρος τους.


Συμβουλές
Τις πατάτες τις βάζουμε στο νερό πριν βράσει (σε αντίθεση με λαχανικά όπως τα κολοκυθάκια, τα οποία μπαίνουν σε νερό που έχει αρχίσει ήδη να βράζει).
Τα πιροσκί, σε μια θερμιδικά πιο βαριά εκδοχή, μπορούμε να τα κάνουμε και τηγανητά.



Σύσταση
  • Θερμίδες 4.753
  • Λιπαρά 75,7 γρ.
  • Xοληστερίνη 212 mg(χιλιοστόγραμμα)