Υλικά
1 κιλό καραβίδες
250γρ φαγοπυρο
2 καρότα
2 κρεμμύδια λευκά
100 γρ βούτυρο
Λίγο κονιάκ
2 μπαστουνακια σέλερι
2 κολοκύθια
3κσ πελτέ
1 ματσάκι μυρώνια
1 λοβό Βανίλια Μαδαγασκάρης
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

*Καθαρίζουμε τις καραβίδες και κρατάμε το σώμα
*Τα υπόλοιπα τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο βούτυρο καλά και προσθέτουμε τον πελτέ, το κρεμμύδι, το σέλερι, το καρότο και συνεχίζουμε για 3 λεπτά. Σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε 3 λίτρα νερό και το λοβό βανίλιας. Βράζουμε για 40 λεπτά όταν είναι έτοιμο τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό.
*Βράζουμε το φαγόπυρο για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και κρυώνουμε το φαγόπυρο.
*Σε ένα καυτό τηγάνι σοτάρουμε τις καραβίδες, σβήνουμε με ούζο και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε ψηλό κρεμμυδάκι σε λίγο λάδι το φαγοπυρο και 1 κουταλιά της σούπας πελτέ. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κάνουμε ριζότο προσθέτουμε τον ζωμό μας λίγο-λίγο. Λίγο πριν γίνει το φαγητό προσθέτουμε τις καραβίδες και πολύ ψιλοκομμένο το κολοκύθι συνεχίζουμε για 2 λεπτά και αποσύρουμε. Ρίχνουμε μια κουταλιά βούτυρο και ψιλοκομμένα μυρώνια και το φαγητό μας είναι έτοιμο. Μπορούμε να το σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμάκι.

Τι πρέπει να ξέρουμε για το φαγόπυρο
Το φαγόπυρο ή μαυροσίταρο είναι ο σπόρος ενός φυτού που ονομάζεται «Fagopyrum esculentum.» Συγγενεύει με το ραβέντι και όχι με το σιτάρι, τη σίκαλη ή το κριθάρι, όπως πιστεύεται. Λέγεται ότι προέρχεται από την Κίνα, αλλά εμφανίζεται πιο συχνά στη Ρωσία, στη Γαλλία και στην Ιαπωνία σε συνταγές για τηγανίτες, λουκουμάδες και κρέπες. Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη και περιέχει μια καλά ισορροπημένη ποικιλία αμινοξέα, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών. Θεωρείται ανώτερη πηγή πρωτεΐνης σε σύγκριση με το σιτάρι, το ρύζι ακόμη και από το κεχρί.

Όπως και στα εσπεριδοειδή, το φαγόπυρο είναι μια πλούσια πηγή ρουτίνης, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό φλαβονοειδές. Επίσης, είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν τις βλάβες των κυττάρων και υποστηρίζουν την καλή υγεία. Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι ένα πραγματικό μπόνους!

Μια σύγκριση της περιεκτικότητας σε ανόργανα συστατικά του αλευριού από φαγόπυρο και στο αλεύρι από ρύζι, δείχνει ότι το αλεύρι φαγόπυρου περιέχει:

* 4 φορές περισσότερο σίδηρο

* 3 φορές περισσότερο ασβέστιο

* Πάνω από 9 φορές περισσότερο μαγνήσιο

* Σχεδόν 6 φορές περισσότερο κάλιο

* Περίπου διπλάσιο ψευδάργυρο, χαλκό και μαγγάνιο

Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχει, είναι ένας τύπος φυτικών ινών που συγκρατεί το νερό σαν σφουγγάρι. Σχηματίζει μια γέλη που είναι υπεύθυνη για την επιβράδυνση του χρόνου που χρειάζεται, για να ταξιδέψουν τα τρόφιμα μέσω της πεπτικής οδού. Υποστηρίζει την υγιή πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων. Η διαλυτή ίνα επιβραδύνει επίσης την απορρόφηση της γλυκόζης, έτσι υποστηρίζει τον υγιή μεταβολισμό της γλυκόζης και επίσης είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. 1 φλιτζάνι δημητριακών φαγόπυρου περιέχει περίπου 4,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Σε σύγκριση με 1 φλιτζάνι πλιγούρι βρώμης που περιέχει περίπου 3,96 γραμμάρια φυτικών ινών.