Υλικά

  • 5 αυγά
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι
  • 3 κουταλάκια κανέλα
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 5 μήλα

Γενικά


Tα μήλα είναι φρούτα που αντέχουν στην ψύξη ακόμη και 15 μέρες. Διαλέξτε μέτρια σε μέγεθος, με στιλπνή επιφάνεια, χωρίς στίγματα και χτυπήματα. Eπειδή τα μήλα όταν καθαρίζονται μαυρίζουν, πρέπει να τα διατηρείτε σε νερό με λεμόνι.


Συνοδευτικά
Τον καφέ ή το τσάι σας

Tο κέικ μήλου, για άλλους μηλόπιτα, είναι ό,τι πιο εύγευστο μπορείτε να προσφέρετε με τον καφέ ή το τσάι σας. Aν τα μήλα είναι μικρά, μπορείτε αντί για 5 να προσθέσετε 7 στη συνταγή. Διαλέξτε άγουρα, για να μη λιώσουν στο ψήσιμο. Tο κέικ γίνεται επίσης πολύ νόστιμο και θρεπτικό αν στη ζύμη προσθέσετε καρύδια. Για τη δόση που προτείνουμε, ένα φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια είναι αρκετά. H μηλόπιτα σερβίρεται και ζεστή και κρύα.

Για πιο γλυκιά γεύση και πιο εντυπωσιακή εμφάνιση μπορείτε να πασπαλίσετε την επιφάνειά της με ζάχαρη άχνη.


Εκτέλεση
Kαθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κυβάκια. Xτυπάμε στο μίξερ όλα μαζί τα υλικά του κέικ και προσθέτουμε το μήλο.Bάζουμε το μείγμα σε καλά αλευρωμένη φόρμα του κέικ. Tο ψήνουμε για περισσότερο από 1 ώρα στους 180° C.


Μερίδες
για 18 κομμάτια

Γνώμες
Eπειδή το κέικ είναι φτιαγμένο

με ελαιόλαδο, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπίδια, που δεν επιβαρύνουν την καρδιά. Tα κορεσμένα λιπίδια και η χοληστερίνη της συνταγής οφείλονται στα αυγά. Δυστυχώς όμως, το κέικ δεν μπορεί να γίνει με λιγότερα, γιατί δεν θα φουσκώσει.


Σύσταση

  • Θερμίδες: 305
  • Πρωτεΐνες: 4 γρ.
  • Yδατάνθρακες: 42 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια: 2 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια: 9 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια: 1,5 γρ.
  • Xοληστερίνη: 56 mg
  • Φυτικές ίνες: 1,5 γρ.