Yπόσχεται οτι σας χαλαρώνει, σας οξυγονώνει και σας αποτοξινώνει. Είναι η μητέρα όλων των στάσεων της γιόγκα και στόχος της είναι να «προσκυνήσει τον ήλιο». Από εκείνον, άλλωστε, πηγάζει και κάθε ευτυχισμένη ενέργεια, κάθε ανάσα ζωής. Επιπλέον, η τακτική εξάσκηση στο Χαιρετισμό του Ήλιου θα μετατρέψει την άσκησή σας σε έναν αργό χορό συνειδητής κίνησης. Μπορείτε να σκεφτείτε καλύτερη γυμναστική;





O Χαιρετισμός στον Ήλιο είναι για τα διάφορα συστήματα της γιόγκα ο ακρογωνιαίος λίθος τους. Αυτή η σειρά δώδεκα συνολικά στάσεων, που εκτελούνται σε συνεχόμενη ροή, είναι ιδανική για το απογευματάκι κατά τη δύση του ηλίου. Ακόμα, θα σας φανεί εξίσου χρήσιμη για τις ημέρες που δεν έχετε καθόλου χρόνο για άσκηση ή γιόγκα. Τα λίγα λεπτά που θα αφιερώσετε για μια ολοκληρωμένη σειρά στάσεων (δύο επαναλήψεις, δηλαδή, ώστε να ασκηθούν και οι δύο πλευρές του σώματος) θα σας φανούν ευεργετικά. Με το Χαιρετισμό στον Ήλιο, το σώμα χαλαρώνει, ταυτόχρονα οξυγονώνεται και κατά συνέπεια αποτοξινώνει τα εσωτερικά όργανα, προσφέροντας ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στον οργανισμό όσο και στη διάθεση του ασκούμενου. Οι στάσεις αυτές, αν και διατηρούν κάποια κοινά στοιχεία στα διάφορα συστήματα γιόγκα, εμφανίζονται σε πολλές παραλλαγές. O Χαιρετισμός που ακολουθεί ανήκει στο σύστημα της Hatha Yoga, ίσως το πιο διαδεδομένο σύστημα της γιόγκα στη Δύση σήμερα.





Ενεργοποιεί τη λειτουργία της πέψης και καταπολεμά τη δυσπεψία. Oξυγονώνει το αίμα και διευρύνει τους πνεύμονες. Τονώνει το νευρικό σύστημα και βελτιώνει τη μνήμη. Καταπραΰνει τη νευρικότητα και προετοιμάζει για τον ύπνο. Βελτιώνει την ευλυγισία των μυών. Ανοίγει το θώρακα και βοηθάει στη φυσική γράμμωση των χεριών.



Oι αναπνοές σας πρέπει να συγχρονίζονται με την κίνηση. Εισπνέετε όσο τεντώνετε το σώμα και εκπνέετε κατά τη συστολή του. Η ρύθμιση της αναπνοής κατά τη διάρκεια των ασκήσεων δεν είναι κάτι δύσκολο, καθώς αυτό συμβαίνει και φυσικά, ανάλογα με τη διαστολή και τη συστολή του θώρακα κατά τη διάρκεια της κίνησης.



O Χαιρετισμός στον Ήλιο πρέπει να αποφεύγεται από εγκύους πάνω από τριών μηνών, άτομα με υψηλή πίεση και γυναίκες κατά τη διάρκεια εμμηνόρροιας. Επίσης, άνθρωποι με επιβαρυμένη σπονδυλική στήλη δεν θα πρέπει να επιχειρήσουν τη σειρά των ασκήσεων χωρίς επίβλεψη.