Μια βόλτα στο πλησιέστερο πάρκο ή γήπεδο θα σας αποκαλύψει ότι εκεί έξω υπάρχει ένα τεράστιο υπαίθριο γυμναστήριο! Κάποιοι τρέχουν, άλλοι κάνουν ποδήλατο, ορισμένοι δίνουν ραντεβού για τένις ή ποδόσφαιρο -ανάλογα με τις προδιαγραφές του χώρου-, ενώ πολλοί εκμεταλλεύονται το βάρος του σώματός τους για να κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης και σύσφιγξης με θέα το ηλιοβασίλεμα. Δεν λείπουν και εκείνοι που κάνουν ρόλερ σπρώχνοντας παράλληλα το παιδικό καρότσι (ναι, καλά διαβάσατε!) ή κρατώντας τον σκύλο τους, που ακολουθεί χαρούμενος το αφεντικό του… Συμπέρασμα; Η προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους έχει πολλούς οπαδούς και καθώς ο καιρός ανοίγει γίνονται ακόμη περισσότεροι. Διαβάστε τους λόγους που πολλοί την προτιμούν και δοκιμάστε την!

Βελτιώνει τη διάθεση
Αν και θα περίμενε κανείς να διαβάσει για τα πλεονεκτήματα της προπόνησης σε εξωτερικούς χώρους στο σώμα, η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο όφελος αφορά την ψυχική υγεία και διάθεση. Αυξάνονται τα επίπεδα της ενεργητικότητας και αισθανόμαστε αναζωογονημένοι, ενώ παράλληλα η άσκηση στη φύση μειώνει τη σύγχυση, τον θυμό, την κατάθλιψη και την ένταση, συγκρινόμενη με την εκγύμναση σε κλειστούς χώρους. Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν βρετανοί ερευνητές του Peninsula College of Medicine and Dentistry αναλύοντας στοιχεία που αφορούσαν 800 ενηλίκους. Μάλιστα, όσοι γυμνάζονταν έξω φαίνεται να το διασκέδαζαν περισσότερο και να είχαν περισσότερη όρεξη να το επαναλάβουν συγκριτικά με εκείνους που αθλούνταν εντός.

Χαρίζει τα οφέλη του ήλιου
Η άσκηση στο εξωτερικό περιβάλλον βοηθά τον οργανισμό να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου. Η βασική λειτουργία της συνίσταται στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό και η έλλειψή της συνδέεται με την οστεοπόρωση. Παρότι μάλιστα θα περίμενε κανείς ότι στη χώρα μας δεν έχουμε ανεπάρκεια βιταμίνης D, εντούτοις η αλήθεια είναι ότι τόσο σε εμάς όσο και στους Ιταλούς και στους Ισπανούς παρατηρείται, παραδόξως, ότι δεν έχουμε επαρκή ποσότητα βιταμίνης D στον οργανισμό μας. Βγαίνουμε στη φύση, λοιπόν, και κερδίζουμε όχι μόνο όσον αφορά τη φυσική μας κατάσταση αλλά και την υγεία των οστών μας.

Μας κάνει κοινωνικούς
H προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους αυξάνει την κοινωνικότητά μας, μια και έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους που αθλούνται όπως και εμείς ή απλώς να συσφίξουμε τις σχέσεις με τους φίλους που επιλέγουμε να αθληθούν μαζί μας. Από την άλλη μεριά, όμως, μπορούμε να γυμναστούμε και εντελώς μόνοι, χωρίς να μας νοιάζει για τους άλλους, απορροφημένοι με το δικό μας πρόγραμμα και την ολοκλήρωσή του. Η προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους προσφέρει δηλαδή και ευκαιρίες κοινωνικοποίησης για όσους το επιθυμούν, αλλά και απομόνωσης για όσους το προτιμούν. Μάλιστα, το γεγονός ότι δεν νιώθουμε τα μάτια των άλλων πάνω μας, όπως συχνά συμβαίνει στο γυμναστήριο, είναι απελευθερωτικό και τονωτικό για την αυτοεκτίμησή μας. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ, η άσκηση στη φύση μπορεί να βελτιώσει την αυτοπεποίθησή μας.

Με συνδρομή 0 ευρώ!
Ακόμη και συγκρινόμενη με την πιο οικονομική συνδρομή σε γυμναστήριο, η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους είναι μακράν στην κορυφή από πλευράς οικονομίας. Η πιο μεγάλη επένδυση που μπορεί να κάνετε είναι σε ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και σε ελαφριά αθλητικά ρούχα, αλλά και πάλι το κόστος θα παραμείνει χαμηλό συγκρινόμενο με την όποια συνδρομή.

Μακριά από τα μικρόβια
Πολλές φορές τα μικρόβια κάνουν… πάρτι πάνω στις λαβές από τα βαράκια, στο στρώμα του γυμναστηρίου ή στις επιφάνειες των μηχανημάτων. Ο συνδυασμός της υγρασίας, του ιδρώτα και της κοινής χρήσης των οργάνων αποτελεί ευνοϊκό έδαφος για τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων και των μικροβίων. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ σχολαστικοί με την υγιεινή όταν γυμναζόμαστε σε κλειστούς χώρους. Μεταφέροντας, ωστόσο, την άσκηση από τους κλειστούς χώρους στο εξωτερικό περιβάλλον, απαλλασσόμαστε από αυτήν την έγνοια.

+ Και ένα bonus
Εκτός του ότι η άσκηση στη φύση αποτελεί ένα αποτελεσματικό αγχολυτικό, όπως ήδη ειπώθηκε, φαίνεται ότι μας κάνει και εξυπνότερους! Σύμφωνα με την ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Έσεξ, επιδημιολόγο Jo Barton, η εγγύτητα με τη φύση βοηθά τον νου μας να δουλεύει καλύτερα, πιο συγκεντρωμένα, και να σκέφτεται πιο καθαρά.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΝΙΑΔΗ, καθηγητή Φυσικής Αγωγής.