Το 2014 βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης όσον αφορά τα πιο θερμά έτη της Γης από το 1880, σύμφωνα με δύο ξεχωριστές αναλύσεις.

Η πρώτη, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών «Goddard» της NASA και βασίστηκε σε μετρήσεις της επιφανειακής θερμοκρασίας, έδειξε ότι τα 10 πιο θερμά έτη, με εξαίρεση το 1998, έχουν σημειωθεί από το 2000 και μετά.

«Η παρατηρούμενη τάση αύξησης της θερμοκρασίας και η κατάταξη του 2014 ως η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, ενισχύει τη σημασία της μελέτης της Γης ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα, και κυρίως της κατανόησης τους ρόλου και των επιπτώσεων της αύξησης αυτής στην ανθρώπινη δραστηριότητα», δήλωσε ο John Grunsfeld, αναπληρωτής διοικητής της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών της NASA στην Ουάσιγκτον.

Από το 1880, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης έχει αυξηθεί κατά περίπου 0.8 βαθμούς Κελσίου, μια τάση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αυτής έχει σημειωθεί μέσα στις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Η δεύτερη ανάλυση πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) και τα αποτελέσματά της συμφωνούν με αυτά της NASA.