Είναι καλύτερα να έχουμε στο σαλόνι μας ένα αληθινό ή ένα ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο; Τι είναι πιο φιλικό στο περιβάλλον;

Αυτό ακριβώς αναρωτήθηκε ο δρ. Κλιντ Σπρίνγκερ, βοτανολόγος και ειδικός σε θέματα κλιματικών αλλαγών από το Πανεπιστήμιο Σεντ Τζόζεφ στην Φιλαδέλφεια.

Και ενώ οι περισσότεροι από εμάς νομίζουμε ότι η αγορά ενός πλαστικού δέντρου από PVC τελικά μας κατατάσσει στη λίστα των ενεργών οικολόγων, τελικά όπως όλα δείχνουν, τα πράγματα μάλλον δεν είναι ακριβώς έτσι.

Όπως εξηγεί ο ειδικός, όλα αρχίζουν από το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα. Για τη δημιουργία του πλαστικού από χλωρίδιο του προβυνιλίου (PVC) χρειάζεται πετρέλαιο – μια μη ανανεώσιμη πηγή. Ακόμη, κατά τη διάρκεια της παραγωγής, επεξεργασίας ή ακόμη και αποστολής τους απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα υπερβολικοί και επιβλαβείς ρύποι.

Τα ψεύτικα δέντρα δεν είναι ανακυκλώσιμα. «Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των ψεύτικων χριστουγεννιάτικων δέντρων είναι ότι όταν πεταχτούν θα καταλήξουν στον σκουπιδότοπο όπου θα μολύνουν το περιβάλλον για χρόνια, σε αντίθεση με τα ζωντανά δέντρα τα οποία ανακυκλώνονται και γίνονται πολτός», αναφέρει ο δρ. Σπρίνγκερ.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι η αγορά πραγματικών ελάτων από ειδικές καλλιέργειες συμβάλλει στην τόνωση της οικονομίας, αρκεί τα δέντρα μετά τη χρήση τους να ανακυκλώνονται όπως πρέπει, μειώνοντας έτσι τα απόβλητα των εορτών.

Διαβάστε ακόμα:
Ποιo πλαστικό είναι πιο ασφαλές
http://www.vita.gr/html/ent/471/ent.2471.asp


Πώς να κάνετε την μπουγάδα σας οικολογικά
http://www.vita.gr/html/ent/448/ent.2448.asp


Oικολογικά κεριά από τα χέρια σας
http://www.vita.gr/html/ent/415/ent.2415.asp