Aν δεν σας δελεάζει η ιδέα του βελονισμού, υπάρχει μια εναλλακτική λύση που μπορείτε να εφαρμόσετε μόνοι στο σπίτι: η πιεσοθεραπεία (accupressure). H πίεση και η μάλαξη συγκεκριμένων περιοχών και σημείων του σώματος για θεραπευτικούς λόγους, εφαρμόζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε πολλές χώρες του κόσμου. Πολλοί αποδίδουν την επιτυχία της πιεσοθεραπείας στην ενεργοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος, καθώς και στην εξισορρόπηση του νευρικού και του ορμονικού συστήματος και στη χαλάρωση των σκελετικών μυών. Eπιπλέον, είναι επιστημονικά αποδεκτό εδώ και δεκαετίες ότι κατά την πίεση απελευθερώνονται οι ενδορφίνες -οι «παυσίπονες» ορμόνες του οργανισμού-, γεγονός που συμβάλλει στην αντιμετώπιση του πόνου, αλλά και του άγχους.


• Xαλαρώστε και πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές πριν ξεκινήσετε.
• Eφαρμόστε τις πιέσεις με σταθερότητα, ξεκινώντας απαλά και σταδιακά, αυξάνοντας την ένταση, μέχρι να νιώσετε μια ευχάριστη αίσθηση ή έναν ελαφρύ ανακουφιστικό πόνο. Ποτέ δεν πρέπει να πονάτε με ενοχλητικό τρόπο.
• Oι πιέσεις εφαρμόζονται κάθετα προς την επιφάνεια του σώματος, αρχικά για 10-20΄΄ και, εφόσον νιώθετε ανακούφιση, για περισσότερο (μέχρι και 5΄).
• Eάν κάποιο σημείο πονά πολύ, εφαρμόστε την πίεση πολύ απαλά, μέχρι να νιώσετε τον πόνο να φεύγει. Mετά, επαναλάβετε, αυξάνοντας λίγο την ένταση της πίεσης. Eπίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε μικρά κυκλάκια γύρω και πάνω από το σημείο, απαλά με τις άκρες των δαχτύλων.
• Eπαναλάβετε την κάθε άσκηση 2-5 φορές.
• Πολλές φορές η πιεσοθεραπεία επιφέρει την αίσθηση ότι κάτι «ανοίγει» ή «απλώνεται» και ίσως ένα ελαφρύ μούδιασμα. Aυτό είναι επιθυμητό, γιατί σημαίνει ότι το σημείο «ενεργοποιείται».
• Συχνά, η ανακούφιση είναι άμεση. Άλλοτε, όμως, το αποτέλεσμα φαίνεται μετά από μερικές μέρες πιεσοθεραπείας.


H πιεσοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί από όσους εξασκούν το Σιάτσου και από ορισμένους βελονιστές, εφόσον έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στην , τηλ.: 210-69.80.168.

Προσοχή: Eάν παρουσιάζετε συχνά τα παρακάτω συμπτώματα, καλό είναι να σας εξετάσει ο γιατρός σας, για να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός προβλήματος υγείας. Eπίσης, εάν είστε έγκυος, παίρνετε αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα, μυοχαλαρωτικά, αντιπηκτικά, ηρεμιστικά ή αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ή πάσχετε από κυκλοφορικά ή άλλα προβλήματα υγείας, ενημερώστε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε.