Θέλετε να αδειάσει ένα δωμάτιο σε χρόνο μηδέν από όλες τις γυναίκες που τυχόν βρίσκονται εκεί; Αρκεί ίσως να αναφέρετε απλώς τη λέξη εμμηνόπαυση, στο άκουσμα της οποίας τρομοκρατούνται οι περισσότερες γυναίκες. Γιατί; Επειδή ανησυχούν για όλα εκείνα τα συμπτώματα που είναι συνυφασμένα με την κλιμακτήριο, όπως εξάψεις, εφιδρώσεις, αϋπνίες, εκνευρισμός, ξηρότητα του κόλπου, για τα οποία έχουν ακούσει ή έχουν παρατηρήσει να συμβαίνουν στις μανάδες, τις αδερφές ή τις φίλες τους, Η εύκολη και γρήγορη απάντηση θα ήταν να πάρουν ορμόνες ή εναλλακτικά φυτοοιστρογόνα (που όμως δεν είναι επαρκώς μελετημένα τόσο για τα πιθανά οφέλη τους όσο και για τις όποιες παρενέργειές τους) για να απαλύνουν τα συμπτώματα αυτά. Τι γίνεται όμως με τις γυναίκες που δεν θέλουν ή δεν τους επιτρέπεται, π.χ. για ιατρικούς λόγους, να καταφύγουν σε αυτήν τη λύση; Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές προτάσεις.

Για να περάσετε καλύτερα στην εμμηνόπαυση, εστιάστε:

Στη διατροφή
Επιλέξτε άφθονα γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, λιπαρά ψάρια και δημητριακά ολικής άλεσης. Μην καταναλώνετε πολλά λιπαρά και προτιμήστε το ελαιόλαδο. Μειώστε το αλκοόλ και την καφεΐνη και πίνετε πολύ νερό. Περιορίστε την κατανάλωση πρωτεϊνών και το αλάτι στο μαγείρεμα, για να αποφύγετε τις κατακρατήσεις. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, θα καταφέρετε να φρενάρετε την οστεοπόρωση, να απομακρύνετε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, να αποφύγετε την αύξηση του βάρους σας, να μειώσετε τις κατακρατήσεις και να ενισχύσετε την εγκεφαλική σας λειτουργία.
Επίσης, προτιμήστε τα όσπρια και τη σόγια, τα οποία, χάρη στα φυτοοιστρογόνα που περιέχουν, θεωρείται ότι ανακουφίζουν λίγο από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Στην άσκηση
Εντάξτε την άσκηση καθημερινά στη ζωή σας. Στην εμμηνόπαυση παρατηρείται μια αργή αλλά σημαντική μείωση της μυϊκής μάζας, που έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση των ημερήσιων καύσεων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε βαθμιαία αύξηση του βάρους. Μετριάζοντας την πρόσληψη των θερμίδων και αυξάνοντας τις καύσεις με την καθημερινή σωματική άσκηση, θα δείτε σημαντική διαφορά. Τριάντα λεπτά γρήγορο περπάτημα την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια περίπου 7 κιλών τον χρόνο και μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης, διαβήτη, υπέρτασης και καρδιαγγειακών προβλημάτων. Επίσης, η σωματική άσκηση έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της διάθεσης και την ψυχική ευεξία, χάρη στις ενδορφίνες, που αυξάνονται στη διάρκειά της και προκαλούν ευχαρίστηση.

Στον ύπνο
Κοιμηθείτε σε καλά αεριζόμενο χώρο με βαμβακερά και ελαφριά σκεπάσματα, φορώντας βαμβακερά εσώρουχα και πιτζάμες, για να αντιμετωπίσετε τις νυχτερινές εφιδρώσεις.

Στην υποστήριξη
Μη διστάζετε να εκμυστηρευτείτε τα προβλήματα και τις ανησυχίες σας στις φίλες σας που έχουν ήδη περάσει από τη φάση της εμμηνόπαυσης, στον σύντροφο και τα μέλη της οικογένειάς σας ή ακόμη και να συμμετάσχετε σε ειδικά ομαδικά προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, αν νιώθετε την ανάγκη.

Στο φαρμακείο
Υπάρχουν σκευάσματα που απευθύνονται σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση και περιέχουν συνήθως, χωριστά ή σε συνδυασμό, βιταμίνες Β6 και Ε, μαγνήσιο και ω-3 λιπαρά οξέα. Θεωρείται ότι η βιταμίνη Β6 και το μαγνήσιο βελτιώνουν τα αγγειοκινητικά συμπτώματα (εξάψεις, εφιδρώσεις κ.λπ.) και ότι η βιταμίνη Ε έχει μια θετική επίδραση στο δέρμα (μειώνει την ξηρότητα), αλλά και στη διάθεση των γυναικών. Τα ω-3 είναι απαραίτητα για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και την καλή εγκεφαλική λειτουργία, έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ ρυθμίζουν επίσης την αρτηριακή πίεση. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί δεν διαθέτουν χειροπιαστές αποδείξεις ότι είναι πράγματι αποτελεσματικά στην εμμηνόπαυση. Σίγουρα, όμως, ακόμα κι αν δεν βοηθήσουν ιδιαίτερα τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα τις βλάψουν.
Πολύ ευεργετικό φαίνεται να είναι και το λάδι νυχτολούλουδου (evening primrose oil), που υπάρχει σε κάψουλες (μόνο του ή και με άλλα συστατικά) και είναι πλούσια πηγή απαραίτητων ακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως το γ-λινολεϊκό οξύ (GLA).

Για καλύτερο σεξ

Γυμνάστε τους «μυς του σεξ»
Εξασκηθείτε στις ασκήσεις «Kegel», που γυμνάζουν τους ηβοκοκκυγικούς μυς (τους μυς που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να διακόψουμε την ούρηση), γνωστούς και ως «μυς του σεξ». Προσπαθήστε να σφίγγετε τους μυς αυτούς, σαν να θέλετε να καθυστερήσετε την ούρηση, και κρατηθείτε σε αυτήν τη θέση για τουλάχιστον 5΄΄. Εισπνεύστε σε κάθε πίεση και στη συνέχεια εκπνεύστε, χαλαρώνοντας τους μυς. Kάντε 10-20 τέτοιες πιέσεις και σταματήστε αν αισθανθείτε πόνο. Bάλτε ως στόχο τις 100-200 την ημέρα (10 περίπου πιέσεις την ώρα). Για να δείτε αποτελέσματα στη σεξουαλική σας ζωή, εφαρμόστε τις ασκήσεις καθημερινά για έναν μήνα περίπου.

Επιλέξτε και χρησιμοποιήστε ειδικά τζελ για τη δυσπαρευνία, αν αντιμετωπίζετε τέτοιο πρόβλημα. Εκτός από τα κλασικά -τύπου KY- τζελ ή υπόθετα, που υγραίνουν τον κόλπο, υπάρχουν κάποια ακόμα πιο αποτελεσματικά στην εμμηνόπαυση που είναι εμπλουτισμένα με λυγαριά ή αλόη ή black cohosh ή φυτοοιστρογόνα, ακόμα και με οιστρογόνα.

Οι ομοιοπαθητικές προτάσεις
Η ομοιοπαθητική προσπαθεί κι αυτή με τη σειρά της να αντιμετωπίσει τα αγγειοκινητικά συμπτώματα (εξάψεις, εφιδρώσεις, αϋπνία, εκνευρισμός κ.λπ.). Η αγωγή, όμως, εξατομικεύεται ανάλογα με τα προβλήματα που απασχολούν την κάθε γυναίκα, αλλά και την ιδιοσυγκρασία της. Ο στόχος της ομοιοπαθητικής δεν είναι να καταστείλει τα συμπτώματα αυτά καθαυτά, αλλά να ενισχύσει τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Ορισμένα από τα φάρμακα που προτείνει η ομοιοπαθητική είναι:

Η Pulsatila, για τις εύκολες μεταπτώσεις. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις που η γυναίκα έχει συχνά εξάψεις, οι οποίες πυροδοτούνται με κάθε αφορμή (στενοχώρια, σύγχυση) και μπορεί να συνοδεύονται από ιδρώτα και ανεβοκατεβάσματα της πίεσης. Τότε η ανάγκη για αέρα είναι χαρακτηριστική. Επίσης, την περίοδο αυτή τυχόν αγγειακά ή φλεβικά προβλήματα επιδεινώνονται. Η διάθεση της γυναίκας παρουσιάζει εύκολα μεταπτώσεις, είναι μελαγχολική και ευσυγκίνητη, παραπονιέται και έχει ανάγκη από στήριξη.

Η Lachesis, για τη συνεχή ένταση. Σε αυτήν την περίπτωση, τα συμπτώματα είναι πιο «θορυβώδη»: Η γυναίκα βρίσκεται σε συνεχή ένταση και είναι νευρική και δηκτική. Έχει έντονες εξάψεις με πνίξιμο στο λαιμό, ταχυκαρδία και ημικρανίες που εστιάζονται στην αριστερή πλευρά. Παρουσιάζει ευαισθησία στη ζέστη και άνοδο της πίεσης, ανεξάρτητα από το αν αντιμετώπιζε σχετικό πρόβλημα πριν από την εμμηνόπαυση.

Η Sepia, για τη γενική κατάπτωση. Η γυναίκα αντιμετωπίζει μια γενική εξασθένηση του οργανισμού και η εικόνα που παρουσιάζει είναι αντίθετη από αυτήν που παρουσιάζει όταν χορηγείται το Lachesis. Μπορεί να έχει εξάψεις και παράλληλα να εκδηλώνει ευαισθησία στο κρύο. Η σεξουαλική της επιθυμία πέφτει δραματικά, όπως και η πίεση, ενώ έχει κολπικά υγρά, που δεν είναι απαραίτητα παθολογικά. Νιώθει καλύτερα όταν βρίσκεται σε κίνηση, κλαίει χωρίς λόγο και είναι εσωστρεφής.

Από το φαρμακείο της φύσης
Υπάρχουν κάποια βότανα που εδώ και δεκαετίες είναι γνωστά για την ευεργετική τους δράση στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Τέτοια είναι:

Το black cohosh (Cimicifuga racemosa), που έχει ήπια οιστρογονική δράση, μειώνει τις εξάψεις, την εφίδρωση και την καταθλιπτική διάθεση και κυκλοφορεί σε κάψουλες των 40 mg (δύο την ημέρα).

Η διοσκόρια (Dioscorea villosa) ή άγρια πατάτα (wild yam), που περιέχει ανάλογα της προγεστερόνης. Συνδυάζεται με το black cohosh, γι’ αυτό και μπορείτε να τα βρείτε σε κάψουλες μαζί. Η λήψη τους αντενδείκνυται από γυναίκες που κάνουν θεραπεία με οιστρογόνα, δεν επιτρέπεται να πάρουν οιστρογόνα ή έχουν ηπατικά προβλήματα.

H λυγαριά (Agnus castus), που βοηθά στην αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού συμπτωμάτων, καθώς θεωρείται ότι εξισορροπεί τις ορμόνες. Υπάρχει σε βάμμα (40 σταγόνες κάθε πρωί) και σε κάψουλες.

Το Dong quai (Αγγελική), που εξισορροπεί τις ορμόνες. Μπορείτε να το πάρετε σε βάμμα (40 σταγόνες την ημέρα) ή κάψουλες και να πιείτε τη ρίζα σε μορφή εγχύματος.

Το βαλσαμόχορτο, το μελισσόχορτο, η βαλεριάνα, η πασιφλόρα, που θα σας βοηθήσουν να είστε πιο ήρεμες και να κοιμάστε καλύτερα.

Προσοχή
Πριν πάρετε κάποιο από τα βότανα ή ομοιοπαθητικά φάρμακα που αναφέρουμε -κυρίως αν παίρνετε και ορμονική υποκατάσταση ή άλλα φάρμακα παράλληλα-, ρωτήστε τον γιατρό σας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΡΑΜΜΕΝΟ, ομοιοπαθητικό γιατρό, και την κ. ΓΙΑΝΝΑ ΠΕΡΓΑΝΤΑ, φαρμακοποιό.