Aν ζαλίζεστε όταν βρίσκεστε σε μεγάλο ύψος, νιώθετε δυσφορία ανάμεσα στο πλήθος ή πλένεστε με μανία για να διώξετε τα… πανταχού παρόντα μικρόβια, τότε μάλλον ανήκετε στην πλειονότητα των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται, λιγότερο ή περισσότερο, από φοβίες. Εκτός από τη γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, που φέρνει τον ασθενή σταδιακά και προοδευτικά αντιμέτωπο με το αντικείμενο του φόβου του, ώστε να τον βοηθήσει να το ξεπεράσει, και που είναι η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος στις πιο σοβαρές περιπτώσεις φοβιών, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον «εχθρό» που σας δυσχεραίνει την καθημερινότητα και με άλλες, εναλλακτικές μεθόδους.

Οι φοβίες ως σύμπτωμα


Ένας γενικός κανόνας που θα πρέπει να έχετε πάντα υπόψη σας όσον αφορά τις εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπείες είναι ότι δεν στοχεύουν άμεσα στην καταπολέμηση της φοβίας, αλλά στη γενικότερη υποστήριξη του οργανισμού. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι βλέπουν τη φοβία ως το «σύμπτωμα» μιας διαταραχής στη λειτουργία του οργανισμού. Στόχος τους είναι, λοιπόν, να επαναφέρουν την ισορροπία για να μπορέσει ο ίδιος ο οργανισμός να διορθώσει τα προβλήματα που προκύπτουν. Σας παρουσιάζουμε ορισμένες από τις πιο ενδεδειγμένες μεθόδους για να αντιμετωπίσετε εναλλακτικά το πρόβλημα.


φοβίες ανήκουν στις νευρώσεις και συνήθως δεν εμφανίζονται μόνες τους, αλλά συνοδεύονται από άγχος ή και κατάθλιψη. Χαρακτηρίζονται από διαφορετικά επίπεδα έντασης. Έτσι, μια φοβία μπορεί να είναι απλώς ενοχλητική («Ανησυχώ όταν μπαίνω σε αεροπλάνο και την ώρα της πτήσης έχω ταχυπαλμία και άγχος»), ενδέχεται όμως να αποδειχτεί και πραγματική τροχοπέδη για τη ζωή μας («Δεν μπορώ να ταξιδέψω με αεροπλάνο, ό,τι επιπτώσεις κι αν έχει αυτό στην προσωπική ή επαγγελματική μου ζωή»).



Οι φοβίες αντιμετωπίζονται πολύ αποτελεσματικά με την ομοιοπαθητική θεραπεία, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πάντως, και οι ομοιοπαθητικοί γιατροί θα σας συμβουλεύσουν να ζητήσετε και ψυχιατρική υποστήριξη, αν η φοβία που σας ταλαιπωρεί είναι ιδιαίτερα έντονη και φτάνει σε ακραίες καταστάσεις. Όταν ο ομοιοπαθητικός ζητήσει το ιστορικό σας, θα σας ρωτήσει αν πάσχετε από κάποιες φοβίες, ακόμη κι αν ο λόγος που τον επισκέπτεστε δεν είναι αυτός. Αν πάλι αποφασίσετε να ξεκινήσετε ομοιοπαθητική θεραπεία για να απαλλαγείτε από μια φοβία, αφού σας πάρει πλήρες ιστορικό, θα σας χορηγήσει το φάρμακο που εστιάζει στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Τις περισσότερες φορές το φάρμακο που βοηθά να αντιμετωπίζονται κάποιες φοβίες είναι το «ιδιοσυγκρασιακό» του κάθε ασθενούς, αυτό δηλαδή που σχετίζεται με την ιδιοσυγκρασία του. Ωστόσο, στην πορεία της θεραπείας, αν ο ομοιοπαθητικός παρατηρήσει κάποιες αλλαγές που συνηγορούν στην αλλαγή φαρμάκου, μπορεί να προτείνει κάποιο άλλο.
Τα φάρμακα «πρώτης επιλογής» που χορηγούνται στις φοβίες είναι τα: arsenicum album, phosphorus, calcarea carbonica, argentum nitricum. Πρόκειται για τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα που αντιμετωπίζουν χρόνιες φοβίες χωρίς σαφή αιτιολογία.
Αν όμως μια φοβία αναπτύχθηκε ύστερα από σοκ ή μια συγκεκριμένη τραυματική εμπειρία, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει aconitum.
Στην περίπτωση που η φοβία έχει προκληθεί από μια οξεία συναισθηματική κατάσταση, όπως ύστερα από ένα χωρισμό ή το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, ο γιατρός θα σας χορηγήσει ignatia.
Ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο μπορεί να συνδυαστεί με ένα κλασικό, όπως για παράδειγμα με ένα αγχολυτικό, πάντα σε συνεργασία με τον ψυχίατρο και μόνο στην περίπτωση που ο τελευταίος το κρίνει αναγκαίο.
Γενικός κανόνας στις εναλλακτικές θεραπείες είναι ότι το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι άμεσο. Το ίδιο ισχύει και για την ομοιοπαθητική. Στην περίπτωση της φοβίας, η θεραπεία ενδέχεται να διαρκέσει από μερικούς μήνες -σε κάποιες περιπτώσεις ένας με δύο μήνες είναι αρκετοί- μέχρι και χρόνια.



Η έννοια της φοβίας δεν υπάρχει στην κινεζική ιατρική. O βελονιστής στον οποίο θα απευθυνθείτε θα επιχειρήσει να φέρει τον οργανισμό σας προοδευτικά σε ισορροπία. Αυτός θα κρίνει ποια είναι η αιτία που τον διαταράσσει, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται η φοβία ως σύμπτωμα, και θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα σημεία. Στο βελονισμό κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη. Έτσι, μπορεί για παράδειγμα η εκδήλωση της φοβίας σας να οφείλεται σε ανεπάρκεια του Τσι, δηλαδή της ζωτικής ενέργειας, ενώ σε κάποια άλλη περίπτωση ασθενούς μπορεί η αιτία για την ίδια φοβία να βρίσκεται στην ανεπάρκεια των νεφρών. O βελονιστής θα εξετάσει τη συμπτωματολογία, για να κατατάξει την κάθε περίπτωση και να επιχειρήσει στη συνέχεια να τη διορθώσει.
Συνήθως απαιτούνται 8-12 συνεδρίες και ο μέσος όρος διάρκειας της θεραπείας είναι περίπου 2 μήνες. Ανάλογα με την ένταση της φοβίας, μπορεί την πρώτη εβδομάδα να χρειαστούν 2-3 συνεδρίες, οι οποίες σταδιακά μειώνονται.


Παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, η μέθοδος του βιοσυντονισμού φαίνεται πως έχει καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των φοβιών. Βασίζεται στην αρχή ότι ο οργανισμός μας, όπως και ολόκληρο το σύμπαν, χαρακτηρίζεται από δονήσεις και επιχειρεί να επαναφέρει στην αρχική τους κατάσταση τις δονήσεις που έχουν διαταραχτεί. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός μηχανήματος με ηλεκτρόδια, τα οποία εφαρμόζονται στο σώμα, «διαβάζουν» τις συχνότητες του οργανισμού σας και τις επαναφέρουν σε ισορροπία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτούνται 8-10 θεραπείες. Τον πρώτο καιρό επαναλαμβάνονται κάθε 5 περίπου ημέρες, στη συνέχεια μία φορά την εβδομάδα, και αργότερα μία φορά κάθε 15 ημέρες, ανάλογα και με την πορεία του ασθενούς.



Πολλά από τα ανθοϊάματα Μπαχ (38 συνολικά) χορηγούνται για την αντιμετώπιση διάφορων ειδών φοβίας. Για παράδειγμα:
Αν πρέπει να αντιμετωπίσετε ένα γνωστό, συγκεκριμένο φόβο, χρησιμοποιήστε mimulus.
Αν, για παράδειγμα, φοβάστε τα αεροπλάνα, αλλά δεν ξέρετε τι είναι αυτό που σας προκαλεί φόβο (το ύψος, η στενότητα χώρου, η συνύπαρξη τόσων ανθρώπων ή όλα αυτά μαζί), μπορείτε να δοκιμάσετε το aspen, που χορηγείται σε περιπτώσεις όπου η αιτία του φόβου δεν είναι σαφής.
Αν γνωρίζετε ότι μια φοβία που σας ταλαιπωρεί αναπτύχθηκε ύστερα από ένα τραυματικό γεγονός, χρησιμοποιήστε star of Bethlehem.
Σε περίπτωση που η «αντιπαράθεση» με το αντικείμενο της φοβίας σας (αράχνες, ύψη κλπ.) ξεπερνά την απλή ανησυχία και σας προκαλεί πραγματικό τρόμο, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε rock rose.
Αν η ένταση με την οποία εκδηλώνεται η φοβία σας είναι τόσο μεγάλη που σας προκαλεί κρίσεις πανικού, χρησιμοποιήστε cherry plum.
Το Rescue remedy, ένας συνδυασμός ανθοϊαμάτων, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και διαδεδομένο, καθώς χορηγείται σε επείγουσες καταστάσεις (αν, για παράδειγμα, κλειστείτε στο ασανσέρ, στο οποίο μπαίνετε ούτως ή άλλως με δυσκολία).



Όπως και τα ανθοϊάματα Μπαχ, έτσι και πολλά αυστραλιανά ανθοϊάματα ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση φοβιών. Καθένα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη φοβία. Ενδεικτικά, σας αναφέρουμε:
• Για χρόνιες φοβίες, χρησιμοποιήστε Dog Rose.
• Για το φόβο απέναντι στο θάνατο, χρησιμοποιήστε Bush Iris.
• Για την αγοραφοβία, συνδυάστε Grey Spider Flower και Flannel Flower.
• Για τη φοβία της αρρώστιας, χρησιμοποιήστε Dog Rose ή Peach Flower Tee Tree.
• Για τη φοβία στη θέα του αίματος, χρησιμοποιήστε Green Spider Orchid.
• Για τις κρίσεις πανικού, χρησιμοποιήστε Dog Rose of the Wild Forces.



Τα ανθοϊάματα είναι εντελώς ακίνδυνα, γι’ αυτό επιτρέπεται να χορηγούνται ακόμη και σε μωρά. Ένας μέσος όρος χρήσης είναι 2-3 μήνες, αλλά μπορεί κανείς να τα παίρνει για όσο καιρό νομίζει ότι τα χρειάζεται. Μπορείτε να παίρνετε 4 σταγόνες το πρωί και 4 το βράδυ ή -αν το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε είναι λιγότερο έντονο- 2 το πρωί και 2 το βράδυ, κατευθείαν στη γλώσσα ή διαλυμένες στο νερό. Μπορείτε να αναμείξετε περισσότερα του ενός ανθοϊάματα, όχι όμως περισσότερα από 4-5. Μπορείτε να ζητήσετε να σας φτιάξουν το μείγμα στο φαρμακείο, αν όμως θέλετε να τα αναμείξετε μόνοι σας, διαλύστε 8 σταγόνες από το καθένα σε ένα αποστειρωμένο μπουκάλι που το γεμίζετε με αποσταγμένο νερό και προσθέτετε ένα κουταλάκι brandy.