Οι περισσότεροι συνδέουμε τις ασάνες της γιόγκα με περίπλοκες ασκήσεις που μας… δένουν κόμπο. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι ασκήσεις είναι πιο απλές από όσο πιστεύουμε, αλλά και πιο αποτελεσματικές από όσο θα περιμέναμε. Η γιόγκα είναι μια συνολική μέθοδος εκγύμνασης του σώματος και εναρμόνισης της ψυχικής διάθεσης που συμβάλλει στην εξισορρόπηση των εντάσεων και την ηρεμία του νου. Μάλιστα, στις Η.Π.Α. πολλοί ειδικοί συστήνουν τη γιόγκα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη και το χρόνιο στρες.

Feel good
Η γιόγκα βοηθά στην αντιμετώπιση της ήπιας κατάθλιψης και στην καταπολέμηση της αϋπνίας, σύμφωνα με ανασκόπηση 100 σχετικών ερευνών που διεξήγαγαν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ντιούκ και η οποία δημοσιεύτηκε στο ψυχιατρικό περιοδικό «Frontiers in Psychiatry». Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, η πανάρχαια πρακτική της γιόγκα, που μετράει περισσότερα από 5.000 χρόνια ζωής, θεωρείται πολλά υποσχόμενη τόσο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης όσο και της πρόληψης ψυχιατρικών διαταραχών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι νευροδιαβιβαστές της ηρεμίας, όπως το γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA), αυξάνονται μετά από μια συνεδρία γιόγκα με έναν έμπειρο δάσκαλο. Ο συγκεκριμένος νευροδιαβιβαστής λειτουργεί σαν διακόπτης που σταματά την αθρόα εισροή νευρικών μηνυμάτων στον εγκέφαλο, συντελώντας στη γαλήνη του νου. Επιπλέον, σε έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι οι συμμετέχοντες σε μαθήματα γιόγκα ανέφεραν μείωση στα επίπεδα του άγχους και μεγαλύτερη ψυχική ηρεμία μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων (π.χ. μετά από τρεις μήνες).

Οι ασάνες της γιόγκα επιδρούν θεραπευτικά στο νευρικό σύστημα, ενώ τονώνεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού και του ενδοκρινικού συστήματος. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι όσοι κάνουν συστηματικά γιόγκα έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες).

Οι ασάνες της χαράς
Υπάρχουν ορισμένες ασάνες της γιόγκα που θεωρούνται επιβοηθητικές όσον αφορά τη βελτίωση της διάθεσής μας – ορισμένες από αυτές παρουσιάζουμε στη συνέχεια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ουσιαστική βοήθεια θα μας προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με την καθοδήγηση ενός δασκάλου και όχι μερικές αποσπασματικές ασκήσεις.

Η αναπνοή είναι το «κλειδί»
Καθόμαστε σε μια άνετη στάση σταυροπόδι (μπορούμε να κάτσουμε πάνω σε ένα μαξιλαράκι), κλείνουμε τα μάτια και χαλαρώνουμε όλο το σώμα. Τα χέρια ακουμπούν μαλακά πάνω στα γόνατα. Εισπνέουμε βαθιά και από τα δύο ρουθούνια και εκπνέουμε με δύναμη, βγάζοντας όλο τον αέρα από το στόμα. Επαναλαμβάνουμε 5 φορές.

Marichyasana (Σοφή στάση)
Καθόμαστε στο πάτωμα, λυγίζουμε το δεξί πόδι φέρνοντας το γόνατο στο στήθος, πιάνουμε με το αριστερό χέρι το γόνατο και στρίβουμε τον δεξιό ώμο προς τα έξω και δεξιά. Στην πιο δύσκολη εκδοχή της άσκησης, φέρνουμε το δεξί πόδι λυγισμένο προς τον αριστερό γοφό και λυγίζουμε το αριστερό πόδι, πατώντας το πέλμα στην έξω πλευρά του δεξιού γονάτου. Στρίβουμε τον κορμό προς τα αριστερά, περνώντας το δεξί χέρι πάνω από το αριστερό γόνατο.

Setu bandhasana (Στάση της γέφυρας)
Ξαπλώνουμε ανάσκελα, λυγίζουμε τα γόνατα και πατάμε τις φτέρνες στο πάτωμα. Απλώνουμε τα χέρια μας και πιάνουμε τους αστραγάλους μας. Εισπνέοντας αργά, σηκώνουμε τη λεκάνη προς τα πάνω. Μένουμε σε αυτήν τη θέση για 1΄ και επανερχόμαστε αργά στην αρχική θέση. Η ασάνα αυτή ανοίγει το στήθος, δυναμώνει τα πόδια και ενεργοποιεί τα όργανα της κοιλιάς, αλλά δεν συνιστάται για όσους έχουν ενοχλήσεις στο ισχίο ή τον αυχένα.

Bhujangasana (Η στάση της κόμπρας)
Η στάση αυτή είναι τονωτική για το νευρικό σύστημα και ευεργετική για την πλάτη. Ξαπλώνουμε μπρούμυτα με τα πόδια ενωμένα και τις παλάμες στο ύψος της μασχάλης. Ενώ εισπνέουμε, σηκώνουμε αργά τον κορμό, κρατώντας τον λαιμό χαλαρό, τους ώμους χαμηλά, τους αγκώνες κοντά στον κορμό και τις ωμοπλάτες κοντά η μία στην άλλη. Διατηρούμε την πόζα για 10˝ και επιστρέφουμε αργά στην αρχική θέση.

Makarasana (Ελιγμοί του κροκόδειλου)
Είναι μια απλή και αποτελεσματική ασάνα που χαλαρώνει τον οργανισμό. Ξαπλώνουμε ανάσκελα, ανοίγουμε τα χέρια σε έκταση και φέρνουμε τα γόνατα μαζί προς το στήθος και στη συνέχεια προς τα δεξιά. Στρέφουμε τον κορμό προς τα αριστερά και κοιτάμε το αριστερό χέρι. Μένουμε σε αυτήν τη θέση και επαναλαμβάνουμε από την άλλη μεριά.

Balasana (Η στάση του παιδιού)
Για να κλείσουμε τη σειρά των ασκήσεων και να ξεκουράσουμε τη μέση μας, μπορούμε να κάνουμε την Balasana ή στάση του παιδιού. Γονατίζουμε στο πάτωμα, βάζουμε ένα μαξιλάρι μπροστά μας και σκύβουμε τον κορμό και το κεφάλι μας πάνω του, αφήνοντας τα χέρια χαλαρά να ακουμπούν στο πάτωμα. Μένουμε σε αυτήν τη στάση για 5΄.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ασάνες είναι απλουστευμένες και απευθύνονται σε αρχάριους. Το ιδανικό είναι να εκτελούνται με την καθοδήγηση ενός δασκάλου γιόγκα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥΔΑΚΗ, δασκάλα γιόγκα.