Πράσινο σαπούνι
Δεν περιέχει ζωικά λιπαρά αλλά ελαιόλαδο, άλλωστε σε αυτό οφείλεται το χρώμα του.
Υποαλλεργικό, απολυμαντικό, αλλά και ενυδατικό, το πράσινο σαπούνι έχει ένα κοινό σημείο με τη μαγειρική σόδα: είναι πολυχρηστικό, αφού δεν χρησιμοποιείται μόνο για το σώμα και το τριχωτό της κεφαλής, αλλά κάνει και τα πατώματα να λάμπουν, τα ασπρόρουχα πιο λευκά από ποτέ και τα τζάμια να αστράφτουν.

Οδοντόπαστα της φύσης

Η φύση έχει προνοήσει και για τη στοματική υγιεινή μας. Η πρόπολη, το φασκόμηλο και τα αιθέρια έλαια τεϊόδεντρου, μάραθου και ευκαλύπτου έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και εμποδίζουν τον σχηματισμό πλάκας.

Φυτικά έλαια ενυδάτωσης
Έλαια όπως το αργκάν, το ελαιόλαδο, το αμυγδαλέλαιο, ή ακόμα και κοκτέιλ από διάφορα ευεργετικά φυτά και καρπούς (τζοτζόμπα, ηλίανθο, πασιφλόρα κ.ά.), έχουν σύσταση παρόμοια
με του υδρολιπιδικού φιλμ της επιδερμίδας, γι’ αυτό και η τελευταία απορροφά στον μέγιστο βαθμό όλα όσα της προσφέρει το έλαιο. Είναι ιδανικά για όλο το σώμα, το πρόσωπο και τα μαλλιά.

Κεραλοιφή

Διαχρονική συνταγή ομορφιάς που ξανακερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις μας. Ο συνδυασμός από μελισσοκέρι και ελαιόλαδο είναι ιδανικός για την ενυδάτωση, την αντιγήρανση και την ανάπλαση του δέρματος, αφού περιέχει βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, θρεπτικές και αντιοξειδωτικές ουσίες. Κάνει θαύματα στην ξηροδερμία, τις σκασμένες φτέρνες, τα ταλαιπωρημένα χέρια και τα χείλη.

Φυσικό σφουγγάρι ή λούφα
Είναι 100% φυσικό, περιέχει ένζυμα και μεταλλικά ιχνοστοιχεία που εμποδίζουν την ανάπτυξη της άσχημης μυρωδιάς της μούχλας, είναι υποαλλεργικό, δεν περιέχει τεχνητές, χημικές ή τοξικές ουσίες και είναι βιοδιασπώμενο. Επιπλέον, επειδή είναι απαλό, είναι ό,τι πρέπει για το βρεφικό-παιδικό δέρμα.

Ελαφρόπετρα

Ποιος δεν ξέρει αυτό το φυσικό εργαλείο από ηφαιστειακή λάβα, που αφαιρεί τα κύτταρα και τις σκληρύνσεις και κάνει τα πόδια μας απαλά σαν μωρού; Για να απολεπίσουμε σωστά τα πόδια μας, τα μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό και τρίβουμε τα πέλματα και τα σκληρά σημεία με κυκλικές κινήσεις της ίδιας φοράς (π.χ. πάντα δεξιόστροφα) και όχι μπρος-πίσω. Κάθε φορά που τελειώνουμε με μια περιοχή, ξεβγάζουμε το πόδι και την ελαφρόπετρα. Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη και αν γίνεται καθημερινά διαρκεί γύρω στα 1-2΄ και για τα δύο πόδια.

Φυσικό αποσμητικό
Είναι ορυκτό άλας σε στερεά ή υγρή μορφή, το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηριδίων που προκαλούν τις κακοσμίες. Πρόκειται για τον αποσμητικό κρύσταλλο. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας ένα αποσμητικό είτε σε μορφή σπρέι είτε σε σκόνη είτε ακόμα και σαν στικ. Στο www.vita.gr υπάρχουν πολλές και εύκολες συνταγές για αποσμητικά!

Βούρτσες μαλλιών από φυσική τρίχα
Είναι υποαλλεργικές, ενώ το μεγαλύτερό τους πλεονέκτημα είναι ότι μεταφέρουν ομοιόμορφα τα φυσικά έλαια του τριχωτού μας κατά μήκος της τρίχας. Έτσι, την ενυδατώνουν καλύτερα και την προστατεύουν από το σπάσιμο και την ψαλίδα.

Πινέλα μακιγιάζ από φυσική τρίχα
Τα προτιμούν οι περισσότεροι make-up artists, γιατί απλώνουν ομοιόμορφα στην επιδερμίδα
τα υλικά του μακιγιάζ και είναι υποαλλεργικά. Οι τρίχες τους προέρχονται κυρίως από πόνι
ή σκίουρους. Στοιχίζουν περισσότερο από τα συνθετικά πινέλα, αλλά αν συντηρούνται σωστά διατηρούνται για μεγάλο διάστημα χωρίς να πάθουν τίποτα.

Φυσικά καθαριστικά του μπάνιου
1. Για τα τζάμια: Ρίχνουμε σε μπουκάλι με ψεκαστήρα 2 ποτήρια νερό και 3 κουταλιές ξίδι, τα ανακατεύουμε και ψεκάζουμε απευθείας τα τζάμια. Αν θέλουμε περισσότερη ποσότητα, αναμειγνύουμε 1/2 κούπα ξίδι σε 1 λίτρο νερό.
2. Απολυμαντικό για κάθε χρήση: Αναμειγνύουμε 2 κούπες νερό, μερικές σταγόνες υγρό βιολογικό σαπούνι και 15 σταγόνες βιολογικό αιθέριο έλαιο tea tree και λεβάντας. Ιδανικό για πατώματα, πάγκους και οποιαδήποτε επιφάνεια πλην του γυαλιού, γιατί αφήνει σημάδια.
3. Για μετά το ντους: Ρίχνουμε σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα 2 κούπες νερό και 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree. Μετά από κάθε ντους, ανακινούμε το μπουκάλι και ψεκάζουμε την μπανιέρα και τα πλακάκια. Αυτό θα κρατήσει μακριά τη μούχλα και τα μικρόβια
μέχρι την επόμενη φορά που θα καθαρίσουμε το μπάνιο.

Καθαρή ατμόσφαιρα
Αντί για αποσμητικό χώρου, τοποθετούμε στο μπάνιο ένα γλαστράκι με βότανα που φιλτράρουν τον αέρα, όπως δεντρολίβανο, βασιλικό, δυόσμο. Άλλη επιλογή είναι τα αιθέρια έλαια, που όχι μόνο καθαρίζουν τον αέρα, αλλά προκαλούν και ευεξία και χαλάρωση. Τα καλύτερα για το μπάνιο είναι το δεντρολίβανο, ο ευκάλυπτος, το νερολί, η κανέλα, αλλά και τα εσπεριδοειδή (π.χ. περγαμόντο, πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι), γιατί έχουν ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Τip: Αν δεν έχουμε συσκευή για αιθέρια έλαια, ρίχνουμε 8-9 σταγόνες αιθέριων ελαίων σε μια γάζα ή σε ένα κομμάτι βαμβάκι και το αφήνουμε στο καλοριφέρ.