Oι ημικρανίες δεν είναι απλώς ένας πονοκέφαλος , που μπορεί να περάσει βγαίνοντας στον καθαρό αέρα, ίσως παίρνοντας και ένα ήπιο παυσίπονο. O πόνος της ημικρανίας είναι αφόρητος και αναστατώνει όλο τον οργανισμό. Εντοπίζεται στη μία πλευρά του κεφαλιού -εξού και ο όρος «ημικρανία»- αλλά μπορεί να διαχέεται σε όλο το κεφάλι ή να εναλλάσσεται από τη μία πλευρά του κεφαλιού στην άλλη. Στις γραμμές που ακολουθούν, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης των ημικρανιών. Να θυμάστε, όμως, δύο πράγματα: Πρώτον ότι για μια αποτελεσματική θεραπεία έχει σημασία η λήψη ενός καλού ιστορικού από το θεραπευτή στον οποίο θα απευθυνθείτε, και δεύτερον ότι οι εναλλακτικές θεραπείες δεν είναι μαγικές! Πρέπει να βοηθήσετε κι εσείς την κατάσταση αποφεύγοντας, όσο είναι δυνατόν, ό,τι γνωρίζετε ότι πυροδοτεί τις κρίσεις σας.


Πριν την κρίση, στο 25% των περιπτώσεων, παρουσιάζεται η αύρα, που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στην αντίληψη του φωτός (π.χ. «μυγάκια», «αστράκια»), μυϊκή αδυναμία στα άκρα και αλλαγές της διάθεσης (π.χ. μελαγχολία).
O πόνος του κεφαλιού είναι σφύζων (παλμικού χαρακτήρα). Συχνά συνοδεύεται από ναυτία, εμετούς και επιδεινώνεται από το φως, τους θορύβους και τις έντονες μυρωδιές.
Oι παράγοντες που πυροδοτούν μια κρίση είναι το ψυχικό, αλλά και το φυσικό στρες (λόγω της έκθεσης στο κρύο, των καιρικών μεταβολών, της κούρασης και της έλλειψης ύπνου), αλλά και το άδειο στομάχι (λόγω της υπογλυκαιμίας). Επιπλέον, εκλυτικοί παράγοντες μιας κρίσης θεωρούνται κάποια τρόφιμα (π.χ. το τυρί, η σοκολάτα, το αλκοόλ), οι τροφικές δυσανεξίες, αλλά και ορισμένες διατροφικές ελλείψεις (ριβοφλαβίνης, μαγνησίου).
Η συχνότητα των κρίσεων ποικίλλει -μπορεί να εκδηλώνονται μία φορά το μήνα ή την εβδομάδα, αλλά σε σοβαρές καταστάσεις μπορεί να εμφανίζονται ακόμη και καθημερινά. Μια κρίση συνήθως διαρκεί λίγες ώρες, αλλά ενδέχεται να περάσει ακόμη και μετά από τρεις μέρες! Όσοι υποφέρουν από συχνές κρίσεις, συνήθως παρουσιάζουν προηγουμένως έναν άλλον τύπο πονοκεφάλου, την κεφαλαλγία τάσεως (περιγράφεται σαν σφίξιμο στο κεφάλι με έντονο πόνο στον αυχένα), η οποία πυροδοτεί το μηχανισμό της ημικρανίας.


Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 1 εκατομμύριο ημικρανικοί ασθενείς, από τους οποίους τα 2/3 είναι γυναίκες. Τα οιστρογόνα, οι κατεξοχήν γυναικείες ορμόνες, εικάζεται ότι παίζουν ρόλο στην εμφάνιση των ημικρανιών (π.χ. στην αρχή του μηνιαίου κύκλου).

Λύνει το πρόβλημα
O στόχος της ομοιοπαθητικής αγωγής είναι η σταδιακή μείωση της έντασης και της συχνότητας των ημικρανικών κρίσεων, με απώτερο σκοπό αυτές να σταματήσουν εντελώς. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, όμως, δεν είναι παυσίπονα. Δρουν «ενεργειακά», ενισχύοντας τις δυνάμεις του οργανισμού. Αν και η σωστή επιλογή του ομοιοπαθητικού φαρμάκου εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του ασθενούς, αυτά που χορηγούνται συχνότερα είναι:
Η κλασική εικόνα για τη χορήγηση της Belladonna είναι η έξαψη στο κεφάλι και τα κρύα άκρα. O πόνος εντοπίζεται κυρίως στη δεξιά μεριά του κεφαλιού. O ασθενής ενοχλείται ιδιαίτερα από το φως και το θόρυβο. Θέλει να ξαπλώνει, όσο διαρκεί η κρίση. Ανακουφίζεται με κρύα επιθέματα.
O πόνος της ημικρανίας εντοπίζεται στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού. O πάσχων νιώθει ότι του ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι και θέλει δροσερά επιθέματα. Βρίσκεται σε υπερένταση και νιώθει έντονη την ανάγκη να φλυαρεί, προκειμένου να εκτονώσει την ένταση που νιώθει – όσο και αν αυτό ακούγεται παράξενο. Η Lachesis δίνεται συχνότερα σε γυναίκες.
O πόνος εντοπίζεται στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού, κυρίως πίσω από το αριστερό μάτι, και αντανακλάται στον αυχένα. Το πρόσωπο είναι χλομό και ο πάσχων κρυώνει και έχει τάση για εμετό.
O πόνος της ημικρανίας εντοπίζεται πίσω από το δεξί μάτι και αντανακλά στον αυχένα. O πάσχων έχει τάση για εμετό και δυσφορεί με τη ζέστη.
Θεωρείται γυναικείο φάρμακο. Τα χαρακτηριστικά της κρίσης δεν είναι ιδιαίτερα. Συνήθως, η ημικρανία παρουσιάζεται μετά από μια στενοχώρια ή εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο ή σε έναν κλειστό χώρο και η πάσχουσα νιώθει καλύτερα όταν βρεθεί σε πιο δροσερό περιβάλλον.
O πόνος της ημικρανίας εντοπίζεται στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού και διαχέεται σε όλο το κεφάλι. Η κρίση εκδηλώνεται τις απογευματινές ώρες μεταξύ 15.00 και 20.00. Συχνά ο πάσχων έχει και πεπτικά προβλήματα (φουσκώματα).


O βελονισμός συμβάλλει, αποδεδειγμένα, στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, κυρίως προληπτικά -μειώνοντας την ένταση και τη συχνότητα του προβλήματος- αλλά και άμεσα, την ώρα της κρίσης. O βελονισμός θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικός (κατά 80%) στην ανακούφιση της κεφαλαλγίας τάσεως που προηγείται της ημικρανικής κρίσης, «σπάζοντας» έτσι το φαύλο κύκλο που οδηγεί στην ημικρανία. Όσον αφορά την καθαυτό ημικρανική κρίση -πριν από την οποία δεν εκδηλώνεται κεφαλαλγία τάσεως- ο βελονισμός θεωρείται αποτελεσματικός στο 50% των περιπτώσεων. Oρισμένα από τα κλασικά σημεία στα οποία τοποθετούνται οι βελόνες του θεραπευτή είναι στους κροτάφους, στο μέτωπο, ανάμεσα στα φρύδια, στα αυτιά, στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στον αυχένα, στη ράχη του χεριού, εκεί όπου ενώνεται ο αντίχειρας με το δείκτη, καθώς και στο πόδι, εκεί όπου ενώνεται το πρώτο δάχτυλο με το δεύτερο. Κατά κύριο λόγο, όμως, τα σημεία βελονισμού καθορίζονται με βάση το λεπτομερές ιστορικό του ατόμου.


Oρισμένα βότανα βοηθούν στην αντιμετώπιση των ημικρανιών, κυρίως όταν λαμβάνονται προληπτικά (3 φορές την εβδομάδα). Τα βότανα που μπορούν να σας ωφελήσουν είναι:
Η δράση της είναι αναλγητική, ηρεμιστική, αντισπασμωδική, μαλακτική και διουρητική (αποφύγετέ την, όμως, αν έχετε έντονη αιμορραγία τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως).
Τα φύλλα της πασιφλόρας είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Είναι ένα βότανο με κατευναστικές, αντισπασμωδικες και ηρεμιστικές ιδιότητες (αποφύγετε τη λήψη της, αν λαμβάνετε αντικαταθλιπτικά τύπου ΜΑO – αναστολείς της Μονο-Αμινο-Oξειδάσης).
Τα άνθη της έχουν ηρεμιστική, αντισπασμωδική και χαλαρωτική δράση. Λόγω της ιδιότητάς της να διεγείρει τη μήτρα, συνιστάται η αποφυγή της στην εγκυμοσύνη.
Τα άνθη και τα φύλλα του τήλιου έχουν ηρεμιστική και αντισπασμωδική δράση. Σας βοηθά να χαλαρώσετε και να καταπραΰνετε την ένταση.
Η ρίζα της βαλεριάνας έχει παυσίπονη και υπναγωγό δράση, βελτιώνει την πέψη, μειώνει την πίεση και δρα ως σπασμολυτικό των μυών (αποφύγετε, όμως, τη λήψη της παράλληλα με υπναγωγά φάρμακα).
Το βότανο αυτό καταπραΰνει το νευρικό σύστημα. Έχει ηρεμιστικές, αντισπασμωδικές και μαλακτικές ιδιότητες.
Είναι ιδανικό για την καταπολέμηση των ημικρανιών. Θεωρείται κατασταλτικό του άγχους και της νευρικής έντασης.
Τα φύλλα και τα άνθη της έχουν αντισπασμωδική και τονωτική δράση.
Ρίξτε ένα κουταλάκι από το βότανο σε ένα φλιτζάνι με βρασμένο νερό και αφήστε το σκεπασμένο για 8-10′. Επίσης, μια πρακτική λύση, είναι το βάμμα (πωλείται στα φαρμακεία). Ρίχνετε 4-5 σταγόνες από το βάμμα σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό, προσθέτετε λίγο λεμόνι και το πίνετε.


Η ρεφλεξολογία είναι μια τεχνική πιέσεων σε ορισμένα σημεία (των άκρων και των αυτιών) που «αντιστοιχούν» αντανακλαστικά σε κάθε όργανο του σώματος. Η ρεφλεξολογία θα μπορούσε να ανακουφίσει άμεσα μια κρίση ημικρανίας, αλλά κατά κύριο λόγο βοηθά προληπτικά, αποφορτίζοντας τον οργανισμό από την ένταση και ενισχύοντας την άμυνά του. Στη συνέχεια, αναφέρουμε ορισμένα σημεία-κλειδιά που πιέζοντάς τα (δυνατά!) μπορείτε να ανακουφιστείτε από τον πόνο (να πιέζετε το χέρι ή το αυτί που βρίσκεται προς την πλευρά του κεφαλιού που σας πονάει).
Πιέστε με κυκλικές κινήσεις τα δάχτυλα του χεριού ένα-ένα, τόσο κατά μήκος τους όσο και στα πλάγια. Διατηρήστε την πίεση για 1′. Τα δάχτυλα αντιστοιχούν στο κεφάλι και η βάση των δαχτύλων στον αυχένα. Εάν η ημικρανία σας εντοπίζεται στην μπροστινή πλευρά του κεφαλιού, επιμείνετε περισσότερο στην περιοχή κοντά στο νύχι, καθώς και πάνω σε αυτό.
Με το δείκτη και τον αντίχειρά σας, πιέστε δυνατά, στο λοβό του αυτιού σας για 40″ κάνοντας κυκλικές κινήσεις . O λοβός αντιστοιχεί στο κεφάλι. Εάν ο πόνος εντοπίζεται στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού, τότε ασκήστε πίεση προς τη μέσα πλευρά του λοβού (προς το μάγουλό σας).
Πιέστε δυνατά για 1′ τη βάση του νυχιού, καθώς και την έξω πλάγια πλευρά του αντίχειρα στο ύψος του νυχιού, αλλά και λίγο πιο κάτω. Αφήστε το δάχτυλό σας να πιέσει κάθε «λακκουβίτσα» που θα συναντήσει στην πορεία του. Η περιοχή αυτή αντιστοιχεί στον αυχένα.


Σήμερα, αρκετοί γιατροί εφαρμόζουν την οζονοθεραπεία για την αντιμετώπιση των ημικρανιών και αναφέρουν ότι τα ποσοστά επιτυχίας ξεπερνούν το 85%. Η οζονοθεραπεία εφαρμόζεται ως εξής: O γιατρός σάς παίρνει αίμα (100-150 ml), το οποίο συλλέγει σε έναν ασκό αιμοδοσίας (όπως γίνεται και στην αιμοδοσία). Στη συνέχεια, το εμπλουτίζει με όζον και σας το επαναμεταγγίζει αμέσως – χωρίς να έχει βγει η βελόνα από το χέρι. O ακριβής μηχανισμός δράσης αυτής της μεθόδου δεν είναι απόλυτα γνωστός: Εικάζεται ότι δρα σε επίπεδο νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Η οζονοθεραπεία θεωρείται αποτελεσματική και για την αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας τάσεως, μόνο που στην περίπτωση αυτή γίνονται ενέσεις με όζον απευθείας πάνω στους μυς σε σύσπαση (π.χ. στον αυχένα, στους κροτάφους).


Το σιάτσου είναι μια παραδοσιακή γιαπωνέζικη μέθοδος (σημαίνει «πίεση με το δάχτυλο») που εξασκείται στα ίδια σημεία του σώματος στα οποία εφαρμόζεται και ο βελονισμός, με σκοπό την αποσυμφόρηση της ζωτικής ενέργειας του οργανισμού. Εφαρμόζεται προληπτικά, αλλά μπορεί να προσφέρει και άμεση ανακούφιση, γι’ αυτό και αναφέρουμε ορισμένα σημεία-κλειδιά (να επιλέγετε πάντα το άκρο που είναι στην ίδια πλευρά με την πλευρά του κεφαλιού σας που πονάει).
Πιάστε με το δείκτη και τον αντίχειρα του άλλου χεριού αυτό το σημείο στη ράχη του χεριού σας και πιέστε το, κάνοντας κυκλικές κινήσεις για 1′. Με τον τρόπο αυτό, αποφορτίζεται η ενέργεια των μεγάλων κοιλοτήτων του σώματος (του κεφαλιού, του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος).
Με τα 3 δάχτυλα του χεριού σας (δείκτης, μέσος, παράμεσος) πιέστε για 1′, κάνοντας κυκλικές κινήσεις, τα «λακκουβάκια» που σχηματίζονται στη βάση του κρανίου. Η πίεση αυτή ανακουφίζει από την ένταση τον αυχένα και το κεφάλι.
Πιέστε για 2′ όλη την περιοχή γύρω από τον καρπό σας, εκεί όπου αυτός ενώνεται με την παλάμη σας. «Ανιχνεύστε» την περιοχή, δίνοντας έμφαση στα πλαϊνά «αυλάκια». Η πίεση αυτών των σημείων βοηθά στην αποφόρτιση της έντασης του αυχένα και του κεφαλιού.


Ορισμένα αιθέρια έλαια μπορούν να σας ανακουφίσουν άμεσα από τον πόνο της ημικρανίας, επειδή έχουν, μεταξύ άλλων, ηρεμιστική, αναλγητική και καταπραϋντική δράση. Σε αυτά ανήκουν η λεβάντα, το χαμομήλι, η μέντα, το περγαμόντο, η μαντζουράνα και η λουίζα. Τα αιθέρια έλαια μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε:
Ρίξτε 3 σταγόνες από το κάθε αιθέριο έλαιο (μέχρι τρία διαφορετικά) σε έναν αρωματικό λύχνο. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, κάντε εισπνοές για 5-10′.
Σε ένα μπολ με χλιαρό νερό, ρίξτε 2 σταγόνες περγαμόντο και 2 σταγόνες χαμομήλι. Βουτήξτε ένα βαμβακερό πανί και κάντε κομπρέσες στο κεφάλι. Εάν όμως γνωρίζετε ότι η ημικρανία σας πυροδοτείται εξαιτίας μιας αλλεργικής ευαισθησίας, προτιμήστε τις κρύες κομπρέσες με λεβάντα και μέντα. Ρίξτε σε ένα ποτήρι 10 ml χαμομηλέλαιο και προσθέστε 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαντζουράνας. Στη συνέχεια, κάντε μασάζ στον αυχένα και στα μηνίγγια.