Ο δυόσμος στη μαγειρική είναι για τους Έλληνες ό,τι ο βασιλικός για τους Ιταλούς. Είναι ένα μυρωδικό που φυτρώνει εύκολα και παντού και αρωματίζει υπέροχα φαγητά, γλυκά και ποτά.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του δυόσμου

– Είναι άριστο αντιεμετικό και μπορεί να βοηθήσει όσους υποφέρουν από ναυτίες. – Το άρωμά του ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο, τις νευραλγίες και το στρες, αφού έχει ηρεμιστικές ιδιότητες. – Επίσης, έχει χωνευτική δράση.

Οι χρήσεις του δυόσμου

Ο δυόσμος είναι ένα μυρωδικό που ανήκει στην οικογένεια της μέντας και έχει τις ίδιες αρωματικές ιδιότητες. Υπάρχουν πάνω από 30 διαφορετικές ποικιλίες δυόσμου, αλλά οι πιο δημοφιλείς είναι ο δυόσμος με τα μυτερά φύλλα, αυτός με τα στρογγυλά φύλλα και ο βιετναμέζικος δυόσμος. Τα φύλλα του μυρωδικού αυτού, φρέσκα ή αποξηραμένα, χρησιμοποιούνται στη μαγειρική (κεφτέδες, γεμιστά, σάλτσες, κρεατόπιτες, ροφήματα, αρωματικά ξίδια κ.λπ.), στη φαρμακοβιομηχανία ως βελτιωτικό γεύσης και οσμής σε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα (παστίλιες για τον βήχα, σιρόπια για γαργάρες κ.λπ.) και στην αρωματοβιομηχανία για τον αρωματισμό σαπουνιών και την παρασκευή αρωμάτων.

INFO:

* Ο δυόσμος χάνει μέρος από το άρωμά του όταν κόβεται με το μαχαίρι, ενώ αποδίδει το μέγιστο του αρώματος του όταν κόβεται με τα χέρια.* Αν πρέπει να ψιλοκόψετε φύλλα δυόσμου και είστε αναγκασμένοι να το κάνετε με το μαχαίρι, πασπαλίστε τον με μία ή δύο πρέζες ζάχαρης, γιατί με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται το άρωμά του.* Για καλύτερο αρωματικό αποτέλεσμα προσθέστε τον στο φαγητό λίγο πριν από το τέλος του μαγειρέματος.* Αν φυτέψετε στη γλάστρα ή στον κήπο σας δυόσμο, φροντίστε να τον μαζέψετε πριν ανθίσει το φυτό.

Τip: Η ευεργετική δράση του δυόσμου ενάντια στον πονοκέφαλο

Ρίξτε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο δυόσμου σε ένα μαντιλάκι. Μυρίζοντας το θα απαλλαγείτε από τον πονοκέφαλο και τη ναυτία.