Οι λίγες ώρες ύπνου ευθύνονται συχνά για την έλλειψη ευεξίας. Σύμφωνα με μελέτη του γερμανικού Ινστιτούτου Αεροδιαστημικής Ιατρικής, ο ύπνος εμποδίζει την παθολογική αύξηση της κορτιζόλης. Συγκεκριμένα, σε μια ομάδα πιλότων που για 1 εβδομάδα κοιμήθηκε 6 ώρες ή λιγότερες, ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία, βρέθηκε ότι τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό τους αυξήθηκαν κατά 50-80% και παρέμειναν αυξημένα για 2 ημέρες. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να χαλαρώνουμε και να κοιμόμαστε καλά και αρκετά. Όταν επιστρέφουμε στο σπίτι πρέπει να ηρεμούμε, να αφήνουμε το χειμώνα πίσω μας, να διώχνουμε από πάνω μας το γκρι και να απολαμβάνουμε τη ζεστασιά και την ηρεμία του σπιτιού μας. Πρέπει επίσης να κοιμόμαστε τουλάχιστον 8 ώρες για να είμαστε υγιείς και να παίρνουμε δυνάμεις.

Τι θα σας ρίξει πιο γρήγορα στην αγκαλιά του Μορφέα

Ένα χαλαρωτικό μπάνιο σώζει
Ένα ζεστό μπάνιο, θα διώξει την κούραση της ημέρας. Δώστε στον εαυτό σας την πολυτέλεια -μία στο τόσο- να χαλαρώσει στην μπανιέρα. Ρίξτε στο ζεστό νερό 5-6 σταγόνες αιαθέριο έλαιο τζίντζερ Για να αποφύγετε πιθανούς ερεθισμούς, πριν ρίξετε το αιθέριο έλαιο στο νερό, αραιώστε το σε κάποιο έλαιο βάσης (π.χ. αμυγδαλέλαιο). Καλό είναι το μπάνιο να γίνεται 1 με 2 ώρες πριν πέσετε για ύπνο.


Η δύναμη της μουσικής
Η χαλαρωτική μουσική 45 λεπτά πριν κοιμηθείτε συμβάλλει σε έναν ξεκούραστο, βαθύ ύπνο. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα από το Πανε­πιστήμιο της Ταϊβάν σε συμμετέχοντες με προβλήματα ύπνου. Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να ακούσουν ήρεμη μουσική (π.χ. τζαζ) πριν πέσουν στο κρεβάτι ή καθόλου μουσική. Στους πρώτους παρατηρήθηκε μείωση των σφυγμών και βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας, με αποτέλεσμα να αναφέρουν σε ποσοστό 35% καλύτερο και μεγαλύτερο σε διάρκεια ύπνο.

Αποφύγετε τη γυμναστική
Η άσκηση, πράγματι, διευκολύνει τον ύπνο, αρκεί να μη γίνεται 2-3 ώρες πριν πέσετε για ύπνο. Οποιοσδήποτε παρά­γοντας προκαλεί υπερδιέγερση (π.χ. γυμναστική, δουλειές του σπιτιού), ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σας. Καλό είναι να αποφεύγετε οποιαδήποτε έντονη σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον 3 ώρες πριν ξαπλώσετε.

Πιείτε κάτι ζεστό
Η φύση είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας στην προσπάθειά σας να ζεσταθείτε και να χαλαρώσετε. Φτιάξτε λοιπόν ένα ζεστό αφέψημα τίλιου ή ακόμα καλύτερα δοκιμάστε το συνδυασμό τίλιου και τζίντζερ. Αυτό ο συνδυασμός θα ζεστάνει και θα ηρεμήσει τον οργανισμό σας.
* Το τίλιο ή φλαμούρι είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές, χαλαρωτικές και τις ελαφρά υπνωτικές του ιδιότητες. Αποτελεί την ιδανική επιλογή, καθώς ηρεμεί τα νεύρα και βοηθάει στον έλεγχο του στρες. Δημοφιλές σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο είναι κατάλληλο για κάθε ηλικία. Ένα αφέψημα με τίλιο εκτός από το ότι είναι πολύ αρωματικό και γευστικό, ταυτόχρονα αποβάλλει από τον οργανισμό την ένταση της καθημερινότητας… οπότε η καλύτερη στιγμή για να το απολαύσουμε είναι αργά το απόγευμα ή το βράδυ πριν από τον ύπνο.
* Το τζίντζερ ή πιπερόριζα από την άλλη, φουλ στα αντιοξειδωτικά, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος και θα σας κρατήσει ζεστούς. Είναι φυτό με πιπεράτη γεύση και καταγωγή από την Κίνα. Σήμερα, πρωταγωνιστεί ολοένα και περισσότερο στις διεθνείς κουζίνες τόσο σε γλυκά, όσο και σε αλμυρά πιάτα. Το τζίντζερ όμως δεν είναι γνωστό μόνο για την ιδιαίτερη και πικάντικη γεύση του. Ένα ρόφημα με τζίντζερ δημιουργεί το αίσθημα της θαλπωρής και της αναζωογόνησης.


Bed
time yoga
Ξαπλώστε στο πάτωμα, με τα πόδια κατακόρυφα στον τοίχο και τους γλουτούς να ακουμπούν επάνω του. Ακουμπήστε τις παλάμες απαλά στην κοιλιά και χαλαρώστε τους ώμους και το σώμα σας. Αν θέλετε, μπορείτε να ανοίξετε τα πόδια ή να λυγίσετε τα γόνατα, να ενώσετε τα πέλματα μεταξύ τους και να αφήσετε τα πόδια να χαλαρώσουν στο πλάι. Μείνετε σε αυτή τη στάση για 12 αναπνοές.

Αφήστε τις έγνοιες έξω από την κρεβατοκάμαρα
Το τι θα γίνει με τα παιδιά. Το τι ΄συνέβη στη δουλειά σήμερα, αλλά και το τι θα γίνει αύριο είναι έγνοιες που σας κρατούν σε εγρήγορση. Προσπαθήστε να αντιμετωπίστε κάθε πρόβλημα που σας απασχολεί πριν πέσε­τε στο κρεβάτι ή αφήστε το για το επόμενο πρωί. Το πρωί άλλωστε και το σώμα και το πνεύμα είναι πιο ξεκούραστα για να αναζητήσουν λύσεις.

Το
Vita προτείνει

Lipton Warming Linden & Ginger
Ανακάλυψε τον ιδιαίτερο συνδυασµό του δυναµωτικού τίλιου µε το εξωτικό τζίντζερ. Το τίλιο αποτελεί την ιδανική επιλογή για χαλάρωση καθώς ηρεµεί τα νεύρα και βοηθάει στον έλεγχο του στρες, ενώ το τζίντζερ ενισχύει την άµυνα του οργανισµού. Μια ξεχωριστή επιλογή βοτάνων που θα σε ζεστάνει και θα τονώσει τον οργανισµό.