Οι… ιθαγενείς του δέρματοςΤο μικροβίωμα είναι το σύνολο των μικροοργανισμών που ζουν στον οργανισμό μας. Σκοπός τους είναι να φροντίζουν την υγεία του σώματος και των οργάνων του. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το δέρμα. Οταν τα βακτήρια που ζουν εκεί αναπαράγονται με αρμονικό ρυθμό, το δέρμα μας χαίρει άκρας υγείας. Οταν όμως η ισορροπία της χλωρίδας του δέρματος διαταράσσεται, τότε τα φιλικά βακτήρια που ζουν στο δέρμα γίνονται παθογόνα και προκαλούν προβλήματα: το δέρμα γίνεται ξηρό, ευερέθιστο και ευαίσθητο ή ενδεχομένως να έχει τάσεις ακμής. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί πως οι αλλαγές στη χλωρίδα του δέρματος παίζουν σημαντικό ρόλο και σε πιο ιδιαίτερα φαινόμενα, όπως στην ατοπική δερματίτιδα και στην ψωρίαση. Το μικροβίωμα του δέρματος επηρεάζεται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής και από εξωτερικούς παράγοντες, όπως ο τόπος όπου ζούμε, το επάγγελμα που κάνουμε, τα αντιβιοτικά και τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε.

Tα προβιοτικά και ο ρόλος τους

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί και βακτήρια που ζουν στον οργανισμό μας και… θέλουν το καλό μας, αφού βοηθούν σημαντικά στη διατήρηση της υγείας μας και ιδιαίτερα του γαστρεντερικού συστήματος. Η δουλειά τους είναι να μπλοκάρουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς και να ισορροπούν την εντερική χλωρίδα, με σκοπό την καταπολέμηση του πρηξίματος, της δυσπεψίας, της κολίτιδας και άλλων ζητημάτων που μας ταλαιπωρούν ανά περιόδους. Ως εκ τούτου, η καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος έχει αντίκτυπο και στο δέρμα μας, αφού όταν τα θρεπτικά στοιχεία από τις τροφές απορροφούνται σωστά, βοηθούν το δέρμα να είναι ενυδατωμένο, λαμπερό, ελαστικό και υγιές.

Οι αόρατοι προστάτες της επιδερμίδας

Τα προβιοτικά μπορούμε να τα προσλάβουμε είτε από διάφορες τροφές, όπως το γιαούρτι, είτε από συμπληρώματα διατροφής. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια μια νέα πηγή προβιοτικών βρίσκεται στο προσκήνιο: τα καλλυντικά. Καθαριστικά, ενυδατικές κρέμες και οροί έχουν εμπλουτιστεί με βακτήρια και διεκδικούν μια θέση στο ντουλάπι και στην περιποίησή μας, αφού υπόσχονται να ομορφύνουν την επιδερμίδα, να καταπραΰνουν τις φλεγμονές, να προλάβουν σημάδια γήρανσης και να αντιμετωπίσουν ακόμα και την ακμή.

Καλλυντικά με προβιοτικά

Το πιο απλό καλλυντικό με προβιοτικά δημιουργείται με υλικά από την κουζίνα μας. Ενδεχομένως έχουμε ήδη διαπιστώσει τα οφέλη μιας σπιτικής μάσκας ομορφιάς με γιαούρτι: το δέρμα γίνεται λαμπερό και ελαστικό, οι σποραδικές κοκκινίλες και ερεθισμοί καταπραΰνονται ενώ τυχόν σπυράκια σταδιακά μειώνονται. Ομως τον τελευταίο καιρό άρχισαν να κυκλοφορούν και στο εμπόριο καλλυντικά με προβιοτικά που έχουν μια σειρά από λειτουργίες.* Φέρνουν σε φυσιολογικά επίπεδα την επιδερμική χλωρίδα και συμβάλλουν σημαντικά στην εξισορρόπηση του pH. * Βοηθούν στην αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων του δέρματος. Για παράδειγμα, μια σύνθεση με 5% περιεκτικότητα σε lactobacillus plantarum μειώνει τις κοκκινίλες και βελτιώνει τον επιδερμικό φραγμό της ακνεϊκής επιδερμίδας. * Αναδομούν και ενδυναμώνουν τον επιδερμικό φραγμό, ο οποίος σφραγίζει την υγρασία στο δέρμα. Ετσι το ξηρό, ευαίσθητο δέρμα αποκτά ξανά ελαστικότητα, απαλότητα και λάμψη. * Συμβάλλουν στην κυτταρική ανάπλαση.* Ενισχύουν την άμυνα της ευαίσθητης επιδερμίδας και καταπραΰνουν τους ερεθισμούς της. Ας δούμε αναλυτικά πώς δρουν όταν:* Έχουμε ευαίσθητο δέρμαΤο δέρμα έχει τη δική του φυσική διαδικασία ανάπλασης και επανόρθωσης, ωστόσο τα καλλυντικά με προβιοτικά μπορούν να επιταχύνουν αυτήν τη διαδικασία. Πολλά συμπεριλαμβάνουν στη σύνθεσή τους τον τύπο του λακτοβάκιλλου, αλλά και μια σειρά από άλλα καλά βακτήρια που μπορούν να επαναδομήσουν ένα υγιές οικοσύστημα στο δέρμα και να του ξαναδώσουν πίσω τη χαμένη λάμψη του.* Ζούμε στην πόληΟι ελεύθερες ρίζες από την περιβαλλοντική μόλυνση φέρνουν πρόωρη γήρανση και κάνουν το δέρμα άτονο και θαμπό. Ωστόσο, τα προβιοτικά λειτουργούν σαν ασπίδα ενάντια στους παραπάνω παράγοντες. Ενισχύουν τη φυσική άμυνα του δέρματος και μειώνουν τις φθορές που προκαλούν η μόλυνση και το στρες στο κολλαγόνο, στην ελαστίνη και στα υγιή κύτταρα. * Εχουμε τάσεις ακμήςΟι έρευνες δείχνουν ότι τα προϊόντα που έχουν λακτοβάκιλλο (ένας τύπος μικροοργανισμού που συναντάμε και στο γιαούρτι) είναι αποτελεσματικά ενάντια στην ακμή. Η διαπίστωση είναι τόσο σημαντική, που οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την ακμή θα αλλάξει σημαντικά και η ακμή δεν θα αντιμετωπίζεται με τη λήψη αντιβιοτικών αλλά προβιοτικών.