Θεωρείται υπερτροφή και προϊόν υψηλής γαστρονομίας. Το αυγοτάραχο πρέπει να σερβίρεται όπως είναι, σαν χαβιάρι, με όσο το δυνατόν λιγότερες γαρνιτούρες. Και επειδή έχει τόσο ιδιαίτερη γεύση είναι μια λιχουδιά που δεν πρέπει να εμπλουτιστεί.
Το ελληνικό χαβιάρι παράγεται κυρίως στο Μεσολόγγι, αλλά και στη Χαλκιδική. Παρασκευάζεται από τα αυγά της μπάφας, του θηλυκού κέφαλου. Τα αυγά αφαιρούνται ολόκληρα, μέσα από τη μεβράνη τους, αλατίζονται, πιέζονται σε σχήμα ράβδου και αφήνονται στον ήλιο να ξεραθούν.
Στη συνέχεια, οι ράβδοι βυθίζονται σε κερί για να διατηρηθούν και διατηρούνται περίπου ένα χρόνο. Είναι πολύ θρεπτικό λόγω της περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και σε ουσίες με υψηλή αντιοξειδωτική δράση, όπως το σκουαλένιο και οι τοκοφερόλες. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα, μια μικρή μερίδα αυγοτάραχου θα μπορούσε να συμβάλλει στην προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα χάρη στα ω-3 λιπαρά οξέα.

INFO
Το αβγοτάραχο το σερβίρουμε σε λεπτές φέτες και αφαιρούμε το κίτρινο περίβλημα. Είναι πολύ νόστιμο με λίγο ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και λίγο λεμόνι. Ταιριάζει υπέροχα επίσης, τριμμένο ή λεπτοκομμένο, με ζυμαρικά.