Ήρθε επιτέλους η στιγμή που περιμένατε τόσο καιρό. Βρίσκεστε στον τόπο των διακοπών, έτοιμοι να χαρείτε με το δικό σας τρόπο κάθε λεπτό. Και τότε συμβαίνει… εσείς ή κάποιος από την οικογένεια ή την παρέα σας να ξυπνήσει μέσα στη νύχτα με έναν αφόρητο πονόδοντο, μια ωτίτιδα, φαγούρα από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, μια δυσπεψία ή διάρροια, που κόβουν το κέφι και την ενέργεια… Αν το φαρμακείο ή το κέντρο υγείας βρίσκονται μακριά, δεν υπάρχει λόγος να αντιμετωπίζετε το θέμα μοιρολατρικά και «με σταυρωμένα τα χέρια». Υπάρχουν απλοί, φυσικοί τρόποι που θα σας ανακουφίσουν μέχρι να αναζητήσετε βοήθεια ή και θα σας δώσουν τη δυνατότητα να ξεπεράσετε εντελώς πολλά από τα δυσάρεστα απρόοπτα ή μικροπροβλήματα υγείας στις διακοπές, χρησιμοποιώντας κοινά υλικά που μπορείτε να βρείτε οπουδήποτε, όπως κάποια λαχανικά, φρούτα, ξίδι, λάδι, μπαχαρικά και αρωματικά φυτά.



● Λιώστε 1 κομμάτι πεπόνι και αφήστε το για λίγη ώρα επάνω στο τσίμπημα.
● Κόψτε 1/2 ξερό κρεμμύδι και βάλτε το επάνω στο ερεθισμένο σημείο.
● Ανακουφιστείτε από τη φαγούρα περνώντας ένα βαμβάκι βρεγμένο με γάλα πλήρες. Επαναλάβετε την επάλειψη όσες φορές χρειάζεται, μέχρι να σταματήσει το πρόβλημα.
● Πολύ αποτελεσματική στην περίπτωση αυτή είναι και η επαναλαμβανόμενη επάλειψη με ξίδι (προτιμότερο το λευκό μηλόξιδο).


● Στην περίπτωση που πρόκειται για μέλισσα ή σφήκα, πρώτα βγάλτε όσο πιο γρήγορα μπορείτε το κεντρί, αν έχει μείνει μέσα, και πλύντε το σημείο προσεκτικά με νερό και σαπούνι για να αποφύγετε τη μόλυνση. Στη συνέχεια, φτιάξτε μια πάστα από 1/2 κουταλάκι αλάτι ή μαγειρική σόδα και λίγο νερό και απλώστε την για ένα δεκάλεπτο επάνω στο τσίμπημα.
● Αλείψτε το σημείο με λαδόξιδο.
● Αν δεν διαθέτετε τίποτε άλλο και δεν θέλετε να καταφύγετε στο πιο κλασικό και αποτελεσματικό γιατροσόφι από όλα (της φυσικής αμμωνίας που περιέχεται στα ούρα) για να αποφύγετε τη φαγούρα και το οίδημα, ακουμπήστε για ένα δεκάλεπτο επάνω στο τσίμπημα μια μπανανόφλουδα, έτσι ώστε η εσωτερική πλευρά της να βρίσκεται σε απόλυτη εφαρμογή με το δέρμα.


● Πρώτα πλύντε σχολαστικά την περιοχή με άφθονο θαλασσινό νερό (το γλυκό νερό ενεργοποιεί το δηλητήριο) για να απομακρύνετε τις τοξίνες και τρίψτε την ελαφρά με λίγη άμμο, για να αποκολληθούν και τα κομμάτια από τα πλοκάμια που έχουν κολλήσει επάνω στο δέρμα και ίσως δεν φαίνονται. Στη συνέχεια, μουλιάστε το σημείο (αν είναι στο χέρι ή το πόδι) σε απλό και αγνό ξίδι ή κάντε κομπρέσες με ξίδι στην περιοχή (αν είναι σε άλλο σημείο του σώματος). Έπειτα, βάλτε πάγο επάνω στο ερεθισμένο σημείο.
● Αν δεν έχετε ξίδι, μπορείτε να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία και να χρησιμοποιήσετε άσπρο αλκοόλ ή μαγειρική σόδα διαλυμένη σε νερό ή αμμωνία. Κι εδώ, βέβαια, είναι πολύ αποτελεσματικό -αν και απωθητικό- το γιατροσόφι με τα ούρα.


Πλύντε με σαπουνόνερο την περιοχή, αφαιρέστε με ένα τσιμπιδάκι όσες βελόνες εξέχουν και μπορείτε να τις βγάλετε. Με μια βελόνα ραψίματος, που θα αποστειρώσετε πάνω σε φωτιά ή με άσπρο οινόπνευμα, βγάλτε όσα κομμάτια του αχινού βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Για να φύγουν οι υπόλοιπες ακίδες, φροντίστε να αλείφετε συνεχώς με ελαιόλαδο τα σημεία στα οποία έχουν ακόμη απομείνει και πολλές από αυτές, αν όχι όλες, με την πάροδο των επόμενων ημερών θα βγουν μόνες τους


Πρώτα πλύντε τα δόντια σας σχολαστικά, για να φύγουν τα υπολείμματα των τροφών που επιτείνουν τον πόνο και μολύνουν το προβληματικό δόντι.
● Κόψτε 1 κομμάτι από μια σκελίδα σκόρδο, πιέστε το να βγει ο χυμός στην επιφάνεια και εφαρμόστε το επάνω ή όσο πιο κοντά μπορείτε στο πονεμένο δόντι ή ούλο. Θα νιώσετε ένα ελαφρύ κάψιμο, αλλά το σκόρδο -που είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά της φύσης- θα σας ανακουφίσει από τον πόνο και θα αποτρέψει την επιμόλυνση της περιοχής από τα μικρόβια, μέχρι να φτάσετε στον οδοντίατρο.
● Το ίδιο μπορείτε να πετύχετε με το κρεμμύδι. Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστεί να μασήσετε για 3 λεπτά 1 μεγάλο κομμάτι ξερό κρεμμύδι, που θα εξοντώσει με το χυμό του όλα τα μικρόβια από τη στοματική κοιλότητα.
● Ανακατέψτε 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι νερό και κάντε μπουκώματα πολλές φορές την ημέρα. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με αλατόνερο, το οποίο «σφίγγει» τα ούλα.


Το καλοκαίρι με το κολύμπι, η ωτίτιδα αποτελεί ένα συχνό και ιδιαίτερα οδυνηρό πρόβλημα. Το νερό και τα μικρόβια που βρίσκονται σε αυτό παγιδεύονται στον ακουστικό πόρο, προκαλώντας οξύ πόνο και μόλυνση.
● Για να ανακουφιστείτε, ρυθμίστε
το πιστολάκι των μαλλιών σε μέτρια θερμοκρασία και από μια απόσταση τουλάχιστον 20 εκ. φυσήξτε στην περιοχή γύρω από το αυτί για μερικά λεπτά, ώστε να εξατμιστεί όσο περισσότερο νερό γίνεται. Στη συνέχεια, στάξτε 1 σταγόνα αδιάλυτο άσπρο μηλόξιδο στο αυτί, για να εξοντώσετε τους μύκητες και τα μικρόβια που ίσως υπάρχουν, περιορίζοντας έτσι την πιθανότητα να πολλαπλασιαστούν μέσα στον ακουστικό πόρο και να προκαλέσουν μόλυνση.
● Μπορείτε να ανακουφίσετε τον πόνο και με ένα χλιαρό κατάπλασμα από άνθη χαμομηλιού. Για να το φτιάξετε, βάλτε σε ένα φλιτζάνι με βραστό νερό 4-5 κουταλιές άνθη χαμομηλιού και, αφού τα αφήσετε 5-7 λεπτά σκεπασμένα, σουρώστε το αφέψημα καλά, κρατήστε τα άνθη και, όταν πια είναι ζεστά αλλά όχι καυτά, τοποθετήστε τα μέσα σε μια αποστειρωμένη γάζα ή ένα καθαρό κομμάτι ύφασμα και βάλτε το κατάπλασμα επάνω στο αυτί.


● Είναι ένα πρόβλημα που βασανίζει πολλές γυναίκες το καλοκαίρι. Με την πρώτη ενόχληση, κάντε κολπική πλύση με παραδοσιακό «ζωντανό» γιαούρτι. Oι λακτοβάκιλλοι που περιέχει θα εξοντώσουν τους μύκητες πριν προλάβουν να αναπτυχθούν (πράγμα που με τη ζέστη και την υγρασία από το βρεγμένο μαγιό γίνεται πολύ γρήγορα) και θα μειώσουν τη φαγούρα.


● Ανακατέψτε μαγειρική σόδα με λίγο χυμό λεμονιού, ώστε να δημιουργηθεί μια πάστα, που θα απλώσετε στα σημεία που ιδρώνετε περισσότερο. Αφήστε τη για 10 λεπτά και έπειτα ξεπλύντε τη με κρύο νερό.
● Πολτοποιήστε 1 φρέσκια ντομάτα και αναμείξτε τη με 1 κουταλάκι ξερά φύλλα φασκόμηλου. Τοποθετήστε ένα κατάπλασμα για 10 λεπτά στις προβληματικές περιοχές και ύστερα ξεπλύντε το καλά με νερό.


● Μασήστε καλά 2-3 ξερά γαρίφαλα.
● Για την καούρα, αλλά όχι για τη δυσπεψία, φάτε μπανάνα, καρπούζι ή αγγούρι.
● O μάραθος θεωρείται άριστο χωνευτικό. Στην Ινδία, τον τρώνε μετά από κάθε γεύμα γι’ αυτόν το σκοπό. Για να καταπολεμήσετε το πρόβλημα της δυσπεψίας και της καούρας, μπορείτε να φτιάξετε από το προηγούμενο βράδυ ένα αφέψημα με 3 κουταλάκια μαραθόσπορο, που θα ρίξετε σε 3 ποτήρια νερό. Σκεπάστε το μείγμα και αφήστε το όλο το βράδυ. Την επομένη, σουρώστε το και πίνετε τρεις φορές την ημέρα από ένα φλιτζάνι στο οποίο θα έχετε προσθέσει ένα κουταλάκι μέλι.


● Αν ο πονοκέφαλος προέρχεται από εκνευρισμό και ένταση, φτιάξτε ένα αφέψημα από 2 κουταλάκια φρέσκια ρίγανη ή 1 κουταλάκι ξερή, που θα αφήσετε για 10-15 λεπτά σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Η ρίγανη είναι γνωστή από την αρχαιότητα, μεταξύ άλλων, και για την ηρεμιστική και σπασμολυτική της δράση.
Προσοχή: Αν είστε έγκυος, δεν πρέπει να πίνετε αφέψημα ρίγανης.
● Τυλίξτε σε ένα πανί παγάκια και ακουμπήστε τα για λίγα λεπτά στον αυχένα σας.


Βάλτε 3 κουταλιές φρέσκα φύλλα μαϊντανού σε μια κούπα βραστό νερό, καλύψτε τα και αφήστε τα να μείνουν για 10-15 λεπτά. O μαϊντανός έχει σημαντικές αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες και είναι από τα πιο σημαντικά βότανα για την ανακούφιση από τους πόνους της δυσμηνόρροιας.


● Στάξτε 2 σταγόνες χυμό από ένα φρεσκοκομμένο λεμόνι στο ρουθούνι που αιμορραγεί και πιέστε εξωτερικά τη μύτη σας για λίγη ώρα.
● Εναλλακτικά, κονιορτοποιήστε μια πρέζα ξερό θυμάρι και εισπνεύστε το από το ρουθούνι που έχει το πρόβλημα. Το θυμάρι λειτουργεί αιμοστατικά και αντιμικροβιακά.


● Πιείτε αφέψημα από φασκόμηλο ή ένα τσάι που θα φτιάξετε βράζοντας σε ένα ποτήρι νερό 1 ξύλο κανέλας.
● Άμεσο θα είναι και το αποτέλεσμα, αν μασήσετε καλά 1-2 κουταλιές φρέσκα φύλλα μαϊντανού.


● Κόψτε 1 κρεμμύδι και αφαιρέστε προσεκτικά τη διαφανή μεμβράνη που βρίσκεται ανάμεσα στις στρώσεις που σχηματίζει ο βολβός. Απλώστε την επάνω στην πληγή για αποστείρωση, αλλά και ως αιμοστατικό.
● Βάλτε στην πληγή τριμμένο μαύρο πιπέρι. Δεν θα σας τσούξει και οι δραστικές ουσίες από τα αιθέρια έλαια και τις ρητίνες που περιέχει θα επισπεύσουν την επούλωση και θα λειτουργήσουν αιμοστατικά και αντιβακτηριδιακά.


● Αν δεν υπάρχει στο σημείο ανοιχτή πληγή, κόψτε 1 κρεμμύδι και αφήστε το για 5 λεπτά επάνω στη μελανιά. Oι δραστικές ουσίες του κρεμμυδιού προκαλούν υπεραιμία τοπικά και, αν επαναλαμβάνετε συχνά τη διαδικασία, η μελανιά θα εξαφανιστεί πιο γρήγορα.
● Βουτήξτε 1 κομμάτι ψίχας ψωμιού σε κόκκινο κρασί και εφαρμόστε το επάνω στο χτυπημένο σημείο. Επαναλάβετε τη διαδικασία τρεις ή και περισσότερες φορές την ημέρα.


● Η πρώτη σας επιλογή είναι το γλυκάνισο, που χρησιμοποιείται και για τους κολικούς των μωρών. Ρίξτε 5-6 γρ. σπόρους σε 2 ποτήρια ζεματιστό νερό και αφήστε τα να μείνουν για 10 λεπτά. Από το έγχυμα αυτό πίνετε ένα φλιτζάνι το μεσημέρι και ένα το βράδυ, μετά από τα γεύματα.
● Πολύ βοηθητικά γι’αυτό το πρόβλημα είναι και τα εγχύματα από μέντα (8 γρ. σε 2 ποτήρια βραστό νερό), που θα πίνετε πάλι μεσημέρι και βράδυ, καθώς και το φασκόμηλο (10 γρ. σε 2 ποτήρια νερό). Αν, όμως, έχετε τάση για αϋπνία, προτιμήστε τις άλλες λύσεις και όχι τη μέντα, που μπορεί να σας προκαλέσει εκνευρισμό.


● Βράστε μια χούφτα ρύζι, κατά προτίμηση τύπου Καρολίνα, σε 2 ποτήρια νερό και πιείτε το ρυζόνερο. Το άμυλο που περιέχει θα σας ανακουφίσει άμεσα από την εντερική διαταραχή.
● Στάξτε 3 σταγόνες φρέσκο χυμό λεμονιού σε 1 κουταλάκι ελληνικό καφέ και πιείτε το. Δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο, αλλά σταματά αμέσως τη διάρροια.
● Το ίδιο θα συμβεί αν φάτε 1 κουταλάκι τριμμένη αποξηραμένη ρίγανη ή αν βράσετε 1 κουταλάκι του φυτού σε μια μεγάλη κούπα νερό. Όσο πιο ισχυρό το αφέψημα, που θα καταναλώσετε 2-3 φορές την ημέρα, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι.
● Εναλλακτικά, βράστε 3 καρότα και πολτοποιήστε τα μαζί με το νερό που τα βράσατε, για να φτιάξετε μια πολύ αποτελεσματική αντιδιαρροϊκή σούπα.


● Δροσίστε την περιοχή που έχει καεί απλώνοντας επάνω της γιαούρτι ή γάλα πλήρες, που δρα επουλωτικά.
● Μπορείτε ακόμη να κάνετε δροσερές κομπρέσες με νερό στο οποίο θα έχετε ρίξει 1½ κουταλιά άσπρο μηλόξιδο.
● Βάλτε καταπλάσματα από λιωμένο πεπόνι ή αγγούρι.


● Μόλις ξυπνήσετε, φάτε 1-2 μπανάνες και πιείτε πολύ νερό. Η μπανάνα είναι πλούσια πηγή καλίου και θα λειτουργήσει αναλγητικά στον πονοκέφαλο, ενώ το νερό θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την αφυδάτωση που σας προκάλεσε το αλκοόλ.


● Για την επιπεφυκίτιδα -και εφόσον δεν συντρέχει κάποιο άλλο οφθαλμολογικό πρόβλημα- μπορείτε να βάλετε 1-2 σταγόνες χυμό λεμονιού σε κάθε μάτι ή να κάνετε εσωτερικές πλύσεις του ματιού με αφέψημα από βρασμένο μαρούλι.
● Αν έχετε συχνά κυστίτιδα, μια καλή πρόληψη είναι να τρώτε 1-2 κουταλιές ωμούς σπόρους πεπονιού, που θα τους καταναλώνετε τρώγοντάς τους σαν πασατέμπο.
● Αν θέλετε να τονώσετε τη γενετήσια ορμή σας, είτε είστε άνδρας είτε γυναίκα, φάτε ωμά κρεμμύδια, ραπανάκια, ρόκα, πιπεριές, σέλινο και ρόδια.