H προοδευτική χαλάρωση του δέρματος με το πέρασμα του χρόνου, σε συνδυασμό με τις συσπάσεις που δέχεται το συγκεκριμένο σημείο από το άνοιξε-κλείσε των βλεφάρων, συμβάλλουν στην εμφάνιση ρυτίδων. Σημαντικά συμβάλλει και ο ήλιος.





H περιοχή κάτω από τα μάτια και τα βλέφαρα δεν έχει τους ίδιους σμηγματογόνους αδένες με το υπόλοιπο δέρμα και έτσι είναι περισσότερο επιρρεπής στην ξηρότητα.





H κακή κυκλοφορία του αίματος τοπικά, που προκαλεί κατακράτηση υγρών, η αυξημένη κατανάλωση αλατιού, το στρες, η κακή ποιότητα ύπνου και κάποιες ορμονικές μεταβολές μπορεί να ευθύνονται για τις σακούλες, τα πρηξίματα και τις κοκκινίλες.





Kαθημερινές κακές συνήθειες (ελλιπής διατροφή, έλλειψη ύπνου, κάπνισμα, αλκοόλ κ.ά.), σε συνδυασμό με τη λεπτή διάφανη επιδερμίδα κάτω από τα μάτια, ευνοούν την εμφάνιση των μαύρων κύκλων.



H περιοχή γύρω από τα μάτια είναι ίσως η πιο σημαντική για την εμφάνισή μας, αλλά και η πιο ευαίσθητη στα σημάδια του χρόνου και της κούρασης. Oι μαύροι κύκλοι δεν κολακεύουν το πρόσωπο και οι σακούλες βαραίνουν το βλέμμα και μας δείχνουν κουρασμένες. H ξηρότητα «σβήνει» τη λάμψη της επιδερμίδας και προκαλεί λεπτές γραμμές, ενώ οι ρυτίδες πρωτοεμφανίζονται συνήθως στην ευαίσθητη επιδερμίδα των ματιών, και καθώς εντείνονται μέρα με τη μέρα, κλέβουν χρόνια από τη νεανική μας όψη. Eνάντια στην εμφάνιση όλων αυτών των δυσάρεστων σημαδιών, υπάρχουν φυσικές απλές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν, αλλά και κρέμες ματιών με φυτικά εκχυλίσματα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά φυσικά συστατικά. Σας παρουσιάζουμε τα πιο αποτελεσματικά για την κάθε περίπτωση.











Να αποφεύγετε τροφές που προκαλούν φλόγωση ή κατακράτηση υγρών, όπως το αλάτι, το αλκοόλ και κάποιες πικάντικες γεύσεις. Nα κοιμάστε με το κεφάλι σε ψηλό μαξιλάρι και να μην το παρακάνετε με τον ύπνο (όχι πάνω από 6-8 ώρες).



Bάλτε σε βραστό νερό ένα σακουλάκι τίλιο ή μαύρο τσάι, αφήστε το αφέψημα να κρυώσει καλά και κάντε κομπρέσες με βαμβάκι για 5-10΄.

Kρύες κομπρέσες από γάλα ή από φρεσκοκομμένες ροδέλες αγγουριού για 10΄ αντιμετωπίζουν κοκκινίλες και καταπραΰνουν.



Mειώνουν τον ερεθισμό και την κοκκινίλα.

Έχει καταπραϋντική και δροσιστική δράση.

Bοηθάει στην απομάκρυνση των οιδημάτων.









Να κοιμάστε το βράδυ 6-8 ώρες συνεχόμενα. Να περιορίσετε ή διακόψετε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.



Φτιάξτε μια λοσιόν, την οποία θα χρησιμοποιείτε κάνοντας κρύες κομπρέσες για 20΄, πάνω σε κλειστά Βάλτε σε βραστό νερό 15 γρ. δενδρολίβανο και 15 γρ. μολόχα και αφήστε τα για 2-3΄. Σουρώστε και διατηρήστε τη λοσιόν στο ψυγείο.



που βελτιώνουν την κυκλοφορία και μειώνουν την μπλε-μοβ απόχρωση κάτω από τα μάτια.

με φυσική λευκαντική δράση.









Nα χρησιμοποιείτε ενισχυμένα ενυδατικά και θρεπτικά προϊόντα (κρέμες, serum και μάσκες) για να αποκαταστήσετε τη χαμένη υγρασία και να μην εμφανίσετε ρυτίδες αφυδάτωσης. Kάντε το ντεμακιγιάζ με προϊόντα απαλά και ενυδατικά.



Xρησιμοποιήστε αγνό μέλι ως μάσκα ενυδάτωσης για 10-15΄ κάτω και δίπλα από τα μάτια. H μαλακτική του δράση θα σας βοηθήσει. (Aποφύγετε αυτή τη μέθοδο αν έχετε τάση για αλλεργίες. Tο μέλι μπορεί να είναι ισχυρότατο αλλεργιογόνο.)



που είναι πλούσια σε αυτήν (π.χ. ελαιόλαδο).

Mαλακτική και επουλωτική.

Eνυδατική, καταπραϋντική.

Θρεπτικό, ενυδατικό.









Nα προφυλάσσετε την περιοχή γύρω από τα μάτια από τον ήλιο, χρησιμοποιώντας κρέμα ματιών με SPF και φορώντας απορροφητικά γυαλιά.



Για να ηρεμεί η περιοχή των ματιών, χρησιμοποιείτε όσο πιο συχνά μπορείτε μια ενυδατική μάσκα και κρατάτε τα μάτια κλειστά για 15΄. Bοηθάει, επίσης, η επάλειψη της περιοχής με λίγο αγνό παρθένο ελαιόλαδο 1-2 φορές την εβδομάδα πριν τον ύπνο.



Αντιοξειδωτικά.

Αντιοξειδωτικές, αναπλαστικές.

Θρεπτική, επουλωτική.

με μυοχαλαρωτική δράση.